Otomotiv sektörünün riskleri!

Otomotiv sektörünün gelecek beklentileri, riskleri, geleceği masaya yatırıldı.

NART’ın düzenlediği 9. NART Risk Management Forum, Pazartesi günü İstanbul’da gerçekleşti. Forumda; otomotiv sektörünün gelecek beklentileri, riskleri, geleceği masaya yatırıldı. Konusunda uzman konuşmacıların ortak kaygısı ise sektördeki kapasite fazlalığı.

Forumu düzenleyen NART Sigorta ve Reasürans Brokerlığı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Levent Nart, bu yıl neden risk tartışmaları için otomotiv sektörünü seçtiklerini şöyle açıkladı: “Dünya’da otomotiv sektöründe yüzde 1,5’luk bir paya sahibiz. Avrupa’da 7. Dünya çapında ise 17. sıradayız. Otomotiv; kimya, plastik, elektronik, yazılım, bilişim gibi birçok sektörü etkiliyor ve gelişmiş ülkeler, otomotiv sektöründe de lider ülkeler. Bu nedenle Türkiye’nin de otomotiv sektöründeki konumunu ve risklerini tartışmak istedik” dedi. Levent Nart, şirket olarak 26 yıldır risk yönetimi ve sigorta danışmanlığı yaptıklarını ve otomotiv sektörünün de son dönemde sıkça karşılaşılan ‘geri çağırma’ problemine karşı iyi bir risk yönetimi planlaması yapması gerektiğini belirtti.

Açılış konuşmalarında söz alan Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dudaroğlu, Türkiye’de otomotiv sektörünün 4 kat büyümesi gerektiğini belirtti ve “Sektörde bulunan riskler, büyümenin önünde engel oluşturabilir. Bu riskler; müşteri riskleri, parasal riskler, kur riski ve ekonomik riskler” dedi.

“Kapasite artırımını gözden geçirmeliyiz”

Dudaroğlu’nun ardından söz alan Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer, “Otomotiv sektöründe kapasite artırımını gözden geçirmeliyiz” dedi. 2023 yılına kadar Türkiye’deki otomotiv üretiminin 4 milyona ulaşması gerektiğini ve bunun 3 milyonunun ihracat olması gerektiğini belirten Tezer, 2012 yılının ise Türkiye için çok iyi olmayacağını söyledi.

Oturumda konuşan Renault Mais Türkiye Genel Müdürü İbrahim Aybar, “Küresel Otomotiv Sektörü’nde Gelecek Senaryoları” isimli sunumunda, küresel kapasite fazlalığına rağmen, dünyada geçen yıl 80 milyon otomotiv üretildiğini, bunun daha da artacağının beklendiğini söyledi. Aybar, “2025 itibari ile bu rakamın 100 milyona ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

Ana eğilim olarak önümüzdeki 15 yılda; çevre sorunlarının getirdiği yeni çözümler, alternatif enerji kaynağı kullanan otomobiller, şehirleşme biçiminin yarattığı yeni konsept araçlar, tüketici davranışlarındaki değişkenlerin öne çıkacağını belirten Aybar, “2024 yılında, toplam satılan araçların yüzde 10’u elektrikli olacak” dedi. Aybar geleceği gören otomotiv devlerinde mikro araç atağı olduğunu, çünkü şehirleşmenin otomobil kullanımını etkilediğini söyledi.

“Nüfusun yüzde 15’i mobiliteye ihtiyaç duyacak”

Çin ve diğer BRIC ülkelerinin şehirlerde yaşayan nüfusunun hızla arttığını ve bu nüfusun araç sahiplenmekten ziyade araç kullanma becerisinin daha fazla önemsenmesine sebep olduğunu belirten Aybar, “BRIC ülkelerinde nüfusun yüzde 15’ine kadarlık kısmı mobiliteye ihtiyaç duyacak” dedi.

Allianz Global Corporate & Specialty  Risk Danışmanlık Almanya & Orta Avrupa Başkanı Dr. Thomas Meschede ise otomotiv sektöründe risk yönetimin çok önemli olduğunu, sektörün devlerinden Almanya’nın özellikle petrol, yakıt ve otomotivde risk yönetimini üst düzeyde gerçekleştirdiğini söyledi.

Geri Çağırma ile ilgili sunumunda konuşan Meschede, geri çağırma / recall’nın son yıllarda artışının iki sebebi olduğunu; bunların, duyarlılık artışı ve otomobillerin 40 yıl öncesine göre çok daha kompleks ve karışık olması olduğunu belirtti.

Bruce Willis'ten Apple'a ilginç dava!
En büyük internet korsanı yakalandı!
Hyundai i20 fiyatları dibi gördü, Clio'dan bile ucuz
Sonraki Haber