O zamanlardan günümüze ışık tutan dünyanın en yaşlı 10 efsane bilgisayarı!

Bilgisayarlara olmazsa olmaz desek abartmış olmayız.Peki günümüzde birer performans canavarlarına dönüşen bilgisayarların en yaşlı hallerini merak etmiş miydiniz?

Akıllı telefonlarımızı akıllı saatlerimizi birer bilgisayar olarak sayarsak; bilgisayarlar günümüzde cebimize kadar girmiş durumdalar.Fakat eski diye nitelendirdiğimiz o zamanlarda durumun böyle olduğunu söylemek oldukça zor.Yine de o zamanların efsane bilgisayarları olmasaydı belki de elimizdeki cep bilgisayarlarından henüz bahsetmiyor olurduk.Sizler için başlıkta da belirtildiği gibi o zamanlardan günümüze ışık tutan dünyanın en yaşlı efsanevi bilgisayarlarını derledik..

The Harwell Dekatron

Harwell Dekatron aynı zamanda WITCH olarakta biliniyor.1950'li yıllarda üretilen bu bilgisayar tam 2.7 ton ağırlığında.Ayrıca bu komplike makine dünyanın çalışabilen en eski bilgisayarı ünvanıyla Guiness Rekorlar Kitabı'na da girmeye hak kazanmış.Günümüzde bu bilgisayar İngiltere'de Ulusal Bilgisayar Müzesi'nde meraklılarına sergileniyor.

The Pilot ACE

İngiltere'de 1950'li yılların başlarında yapılan ilk bilgisayarlardan biriydi.( the National Physical Laboratory - NPL ) Ulusal Fizik Labaratuar'ında Alan Turing tarafından tasarlanan nihai ACE ( Automated Computing Engine ) bilgisayarının ilk versiyonuydu. Turing'in NPL'den ayrılmasından sonra James H. Wilkinson projeyi devralmıştı. Pilot ACE ilk programını 10 Mayıs 1950'de çalıştırmıştı , kamuoyuna takdim ise Aralık 1950'de yapılmıştı.

The IBM 1401

Bu efsane ise 1959 yılında üretildi ve 1980 yıllarına kadar işlev gördü.IBM 1400 serisinin ilk bilgisayarıdır ve seri bu bilgisayarla başarılı bir başlangıç yapmıştı.Ayrıca IBM 1401 o dönemde transistörlü bilgisayarların en popüleriydi.Bununla birlikte bu bilgisayar 6 farklı bellek kapasitesiyle üretiliyordu.1.4K, 2K, 4K, 8K, 12K ve 16K şeklinde.16K'yı günümüzden somutlarsak ortalama bir mp3 dosyasının 192'de 1'i kadar ediyor.Bunların dışında IBM 1401 COBOL ve FORTRAN dillerini desteklemekteydi.

The IBM 729

IBM'in 1950'lerden 1960'ların sonlarına kadar kullanılan bu sembolik bilgisayarı bant makaraları sayesinde zamanına göre çok büyük verileri depolayabiliyordu.Bu bantların uzunluğu ise 730 metreye kadar çıkabiliyordu.IBM 7 ailesinin bir ürünü olan bu bilgisayar o zamanlarda ilgi odağı olmayı başarabilmişti.

The EAI Pace(TR 48)

Zamanının masaüstü bilgisayarı kategorisine girebilecek olan bilgisayar 1960'lı yılların başında üretildi ve 1 metre genişliğe sahipti.Zamanının tamamlanmamış masaüstü analog bilgisayarı olan olan TR 48, bir dönem Apollo uzay programında da kendine yer edinebilmişti.

The Control Data 6600

Bu efsane ise 1964 ve 1969 yılları arasında dünyanın en hızlı bilgisayarı ünvanını elinde bulunduruyordu.Genel anlamda başarılı sayılan ilk bilgisayar olarak tarihe geçmeyi başardı.Söz konusu makine bilgisayar dahisi Seymour Cray tarafında geliştirilmişti.

The Endim 2000

Bu analog bilgisayardan sadece 20 adet üretilmişti.Doğu Almanya'da üretilen bu bilgisayarların çalışan son temsilcisi günümüzde Dresden'de meraklılarına sergilenir durumda.

The Meda 42TA

Çekoslovakya'da üretilen son analog hibrit bilgisayarlardan biri olan The Meda 42TA 1991 yılına kadar birçok ülke tarafından kullanıldı.

The HDR 75

Yine eski Doğu Almanya'da Dresden Teknik Üniversitesi'nde geliştirmişti ve küçük analog hibrit bilgisayardan biriydi.

The ICL 7500

1970'li yıllarda İngiltere'deki ICL firması tarafından geliştirilmişti.Alışılageldik bilgisayarlardan daha küçük boyutlarda olan bu bilgisayar 1980'li yıllarda PacMan ve Space Invaders gibi zamanının oyunlarını çalıştırabiliyordu.

Dünya'nın dövme yapabilen ilk endüstriyel robotunda 16 milyon renk var!
YouTube’da ikizini buldu!
Galaxy S25 Ultra için iddialı açıklama, sektördeki tek telefon olacak
Sonraki Haber