NASA, bu hafta sonu yeni Mega roketi SLS ile büyük prova yapacak!

NASA'nın önemli kargo görevlerini ve mürettebatını taşıması için tasarladığı devasa roketi SLS ile bu hafta sonu bir prova gerçekleştirecek. Roket hakkında bilgileri ve bu provayı takip edeceğiniz linkleri bu haberimizde bulabilirsiniz.

Önümüzdeki üç gün boyunca NASA, devasa yeni roketi SLS (Uzay Fırlatma Sistemi) ile ayrıntılı bir kostümlü prova düzenleyecek. Nasa'nın bu büyük roketi (Makalemizde kullanılan görsele bakarak ne kadar büyük olduğunu görmek mümkün "Soldaki Turuncu SLS diğeri ise SpaceX roketi") ilk kez fırlatıldığından dolayı ajansın gerçekleştirmesi gereken tüm önemli adımlar uygulanacak.

Bu, roketin gelişimi için önemli bir kilometre taşı ve aracın bu yaz uzaya gitmeye hazır hale gelmesi için geçmesi gereken son büyük testlerden biri oluyor.

NASA'nın yeni tip en büyük roketi "SLS"

Uzay Fırlatma Sistemi (SLS), ajansın insanları ve kargoları derin uzaya taşımak için tasarlanmış yeni amiral gemisi roketidir. NASA'nın Artemis programına göre, ajansın 2020'lerin ortalarına kadar ilk kadını ve ilk renkli insanı (Birçok farklı ülkeden Astronotlar) Ay'a gönderme girişiminde başrol oynaması gerekiyordu. Ancak bazı siyasi sıkıntılardan ötürü bu gerçekleşmedi.

Ay'ın ötesindeki yörüngelere yaklaşık 60.000 pound (27.216 Kg) kargo kaldırabilen SLS, NASA'nın Ay yüzeyine bağlı gelecekteki astronotları taşıyacak Orion adlı yeni mürettebat kapsülünüde başlatmak için tasarlandı.

"NASA, FIRLATMAYA GİDEN TÜM ADIMLARDAN GEÇMEK İSTİYOR"

Ancak tüm bunlar olmadan önce SLS'nin test edilmesi gerekiyor. Artemis I adlı ilk uçuşu aynı zamanda bir prova niteliğini taşıyor. Roket, Orion'u içinde herhangi bir mürettebat olmadan, Ay çevresinde dört ila altı haftalık bir görevde fırlatacak ve aracın yeteneklerini sergileyecek (Görevin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz). Ancak bu gerçekleşmeden önce, NASA, ıslak elbise provası olarak bilinen fırlatmaya giden tüm adımlardan geçmek istiyor.

"Islak" terimi, NASA uçuş kontrolörlerinin, fırlatma gününde yapacakları gibi, roketin tanklarını ultra soğuk sıvı iticiyle doldurmayı ve tüm fırlatma geri sayımından geçmeyi planladıkları gerçeğini ifade eder. NASA'nın Artemis fırlatma direktörü Charlie Blackwell Thompson, prova hakkında düzenlediği basın toplantısında, “Fırlatma geri sayımını yakından takip ediyoruz” dedi. "Birkaç küçük fark var, ama aslında küçük farklar." Tabii ki temel fark, geri sayımın gerçekte T-eksi sıfıra ulaşmayacağı ve dolayısıyla gerçek bir fırlatma olmayacağı anlamına geliyor.

On yıldır sürdürülen önemli bir çalışma "SLS"

Bu, yapımında neredeyse on yıllık mazisi olan bir test. NASA ve ana yüklenicisi Boeing, 2010'ların başından beri SLS üzerinde çalışıyor ve bu süreçte birçok gecikme ve maliyet aşımları yaşandı.

SLS roketi nihayet 17 Mart'ta NASA'nın ikonik Araç Montaj Binasından çıktı, tamamen istiflendi ve Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ndeki ana fırlatma rampasına yavaşça taşındı. Testi izlemek için buradaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Xiaomi bu modellerin fişini çekti! Artık destek yok!
Netflix beklenen yeniliği sundu! Her profile özel ayar
Microsoft Teams için harika özellik: Toplantılarda istediğiniz dili konuşabileceksiniz
Sonraki Haber