Microsoft ve Amazon'un milyar dolarlık savaşı
Amazon ve Microsoft arasında gerilime sebep olan projeden sürpriz karar çıktı. İşte detaylar.
ABD Savunma Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, Amazon ve Microsoft’un arasını açan 10 milyar dolarlık bulut sözleşmesini iptal ettiğini duyurdu. Ancak her iki bulut hizmeti sağlayıcısı olan firmadan da yeni sözleşmeler ve teklifler talep ediyor. Bu teklifler her iki sağlayıcının ödül alacağı anlamına geliyor. Acaba sözleşme ödülünü hangi firma kazanacak?
JEDI veya Ortak Kurumsal Savunma Altyapısı anlaşması, bakanlık için en karışık sözleşmelerden birisi haline geldi. Pentagon, Salı günü yapmış olduğu basın açıklamasında “Gelişen gereksinimler, artan bulut iletişimi ve sektördeki ilerlemeler nedeniyle, JEDI bulut sözleşmesinin artık ihtiyaçları karşılamadığını” söyledi ve 2019'da anlaşmayı kazanan Microsoft'un sözleşmesini iptal ettiklerini duyurdu.
Bu haberin ardından Microsoft hisseleri yaklaşık yüzde 0,4 düştü. Amazon hisseleri ise 52 haftanın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra yüzde 3,5 arttı.
Bu bulut bilişim projesi için verilen mücadele henüz tamamen noktalanmış görünmüyor. Pentagon basın açıklamasında hala kurumsal ölçekte bulut sistemlerine ihtiyaçları olduğunu ve Joint Warfighter bulut sistemi olarak bilinen birçok yeni, çok satıcılı sözleşmeleri de duyurdu.
Ajans, sözleşme için hem Amazon hem de Microsoft’tan teklif almayı planladıklarını ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek tek bulut hizmeti sağlayıcıları olduklarını da söyledi. Ancak, başkalarının da bu ihtiyacı karşılayıp karşılayamayacağını görmek için pazar araştırması yapmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.
Kazançlı JEDI sözleşmesi, Pentagon’un BT operasyonlarını 10 yıla kadar verilen hizmetler için modernize etmeyi amaçlıyordu. Microsoft, 2019 yılında pazar lideri Amazon Web Services’i (AWS) geride bırakarak bulut bilişim sözleşmesini kazanmıştı.
Bir ay sonra, Amazon’un bulut bilişim birimi AWS, JEDI (Müşterek Savunma Altyapısı Girişimi) kararını protesto etmek için ABD Federal Alacaklar Mahkemesi’nde dava açmıştı.
Şirket, Başkan Donald Trump’ın Amazon’a ve o zamanki CEO’su Jeff Bezos'a karşı önyargısının Pentagon’un sözleşmeyi Microsoft’a vermesini etkilediğini savunmuştu.
Geçen yıl, Pentagon’un genel müfettişi, sözleşmenin Beyaz Saray’dan etkilenmediğine dair bir rapor yayınlamıştı.
Ancak genel müfettiş, Nisan 2020’de yayınlanan 313 sayfalık raporda, incelenmesi boyunca Beyaz Saray yetkilileriyle sınırlı iş birliğine sahip olduğunu ve bunun sonucunda etik suiistimal iddialarına ilişkin değerlendirmesini tamamlayamadığını belirtti.
Microsoft Salı günkü bir blog yazısında Pentagon’un JEDI sözleşmesini iptal etme kararını anladığını, ancak bununla ilgili yasal mücadelenin bir reform ihtiyacını belirlediğini söyledi.
Bir AWS sözcüsü yaptığı açıklamada, “DoD’un kararını anlıyor ve buna katılıyoruz. Ne yazık ki, sözleşmenin verilmesi tekliflerin esasına dayanmadı ve bunun yerine devlet alımlarında yeri olmayan dış etkilerin sonucuydu” dedi. Şirket, Savunma Bakanlığı ile çalışmaya kararlı olduklarını söyledi.
Bir Pentagon yetkilisi gazetecilerle yaptığı görüşmede, değişen yaklaşımın ana nedeninin davanın kendisi olmadığını söyledi. Ancak aradan geçen süre boyunca manzaranın ne kadar değiştiği göz önüne alındığında, ajans ihtiyaçlarının da değiştiğini belirledi.
DoD Bilgi İşlem Başkanı vekili John Sherman, “Misyon ihtiyaçları bu konuda birincil itici gücümüz oldu” dedi.
Pentagon, yeni sözleşme için bulut sağlayıcısının, üç sınıflandırma seviyesinin tamamında (yani sınıflandırılmamış, gizli veya çok gizli) çalışmak gibi çeşitli kriterleri karşılaması gerektiğini, dünya çapında erişilebilir olması ve üst düzey siber güvenlik kontrollerine sahip olması gerektiğini söyledi.
Ajans, yeni sözleşme değerinin milyarlarca dolar olmasını beklediğini, ancak yine de maksimum değeri belirlemeye devam ettiğini söyledi. Sözleşmenin 3 yıllık performans temel dönemi ve iki yıl boyunca, birer yıllık opsiyon dönemi de dahil olmak üzere 5 yıla kadar sürmesini bekliyor.
Sherman, Pentagon’un Joint Warfighter Cloud Capability (Ortak Savaşçı Bulut Yeteneği)’nin “Uzun vadeli yaklaşımımız için bir köprü olmasını” beklediğini söyledi. Ayrıca departmanın, Nisan 2022 yılında sözleşme yoluyla doğrudan ödüller kazanmayı ve 2025’te daha geniş bir rekabet açmayı beklediğini de sözlerine ekledi.
Amazon ve Microsoft’un bulut depolama alanındaki bu rekabeti hakkında ne düşünüyorsunuz?