Microsoft, Activision-Blizzard satın alımında gecikme yaşayacak!

Microsoft, Call of Duty serisi ve World of Warcraft gibi yapımlarını elinde bulunduran Activision-Blizzard'ı satın almak için ciddi adımlar atmaya devam ediyor. İki şirket her ne kadar istekli olsa da bazı ülkeler bu birleşmeye karşı o kadar istekli değiller.

Microsoft ve Activision bir araya gelip tek bir şirket olarak çalışmaya istekli olsalar da, bazı ülkelerın kati kuralları bu birleşmenin tamamlanmasını bir süre daha geciktirebilir. FTC zaten ABD'de bu satın alıma karşı, rekabete aykırı deliller arıyor. Şimdi ise Birleşik Krallık'taki CMA, kendi yetki alanındaki konuyla ilgili benzer bir soruşturma başlattı. Bu tür araştırmalar rutin olsa da, onay sürecini aylarca veya daha uzun yıllar engelleyebilir.

Microsoft, Activision Blizzard'ı satın alma girişiminde başka bir engelle daha karşılaştı. Çarşamba günü, İngiltere Rekabet ve Piyasa Otoritesi (CMA), Ocak ayında açıklanan 68.7 milyar dolarlık rekor anlaşmayla ilgili resmi bir soruşturma başlattı. Dava, devralmanın Birleşik Krallık antitröst yasalarını ihlal edebileceğinden ve rekabete aykırı bir pazar oluşturabileceğinden endişe duyuyor.

Microsoft'un büyük alımına dava açılıyor

İngiltere Rekabet ve Piyasa Otoritesi (CMA);

"Rekabet ve Piyasa Kurumu (CMA), bu işlemin yürürlüğe girmesi halinde 2002 İşletme Yasası'nın birleşme hükümleri uyarınca ilgili bir birleşme durumunun oluşmasına yol açıp açmayacağını ve eğer öyleyse bu nedenle, bu durumun yaratılmasının, mal veya hizmetler için Birleşik Krallık'taki herhangi bir pazar veya pazarda rekabetin önemli ölçüde azalmasıyla sonuçlanıp sonuçlanmayacağının beklenip beklenmeyeceği araştıracaktır." açıklamasını yaptı.

CMA, Microsoft'un üçüncü en büyük teknoloji şirketi olduğunu, Activision Blizzard'ın ise beşinci en büyük oyun şirketi olduğunu göz önünde bulundurarak dikkatli olmak istediklerini belirtti. Anlaşma aynı zamanda Microsoft devinin en son ki 7,5 milyar dolarlık ZeniMax satın alımını da takip edecek. Activision'ın başarılı bir şekilde satın alınması halinde, Microsoft'un çatısı altına giren önemli bir oyun endüstrisi firması olacak ve onu Tencent ve Sony'nin ardından dünyanın en büyük üçüncü oyun şirketi haline getirecektir.

CMA, satın alınan şirketin brüt gelirinin 70 milyon sterlini aştığı ve satın alma işleminin alıcıya herhangi bir sektörde pazarın yüzde 25'ini veya daha fazlasını vereceğini gösteriyor. Activision'ın 2021'deki net geliri 8,8 milyar dolardı. Bu, CMA'nın soruşturma açma konusundaki brüt eşiğinin oldukça üzerinde olan 7,4 milyar sterlin çok üzerinde görünüyor.

CMA'nın soruşturması, satın alma işlemini, kurumun anlaşmayı onaylayıp onaylamamaya veya soruşturmanın ikinci aşamasına geçmeye karar vereceği en az 1 Eylül'e kadar bağlaması bekleniyor. Bu arada, CMA ilgili tarafların bu birleşmeyle ilgili yorumlarını da kabul edecek. 

ABD Federal Ticaret Komisyonu, benzer nedenlerle Şubat ayında bir soruşturma başlatmış ve bu soruşturma, Kamu Vatandaşı, Dijital Demokrasi Merkezi, Amerika İletişim İşçileri, Onarım Derneği, Kamu Bilgisi ve Amerikan Ekonomik Özgürlükler Projesi dahil olmak üzere birçok gözlemci grubunun protestolarına maruz kalmıştı. Birleşmenin Activision çalışanlarının sendikalaşma çabalarını engelleyeceğinden ve sektörde "rekabet karşıtı yatay etkiler" yaratacağından korkuyorlar.

Apple'a gelen yeni özellik cihazların hacklenmesini daha da zorlaştıracak!
Profesyonel kripto uzmanından Bitcoin için çarpıcı açıklamalar!
Ford'dan şok edici hamle, binlerce kişi işten çıkarıyor
Sonraki Haber