Marvel's Spider-Man İnceleme!

Insomniac Games'in merakla beklenen Spider-Man oyununun sizler için yazılı incelemesini hazırladık. Peki ya oyun bizlere neler sunuyor? Ne kadar başarılı? İşte düşüncelerimiz!

Insomniac Games'in merakla beklenen Spider-Man oyunu bildiğiniz gibi çıkışını gerçekleştirdi ve büyük başarılara şimdiden imzasını attı. 

PlayStation tarihi içerisinde özel oyunların yeri bende her zaman farklı olmuştur üçüncü parti oyunlara nazaran. Buna sebebiyet veren en büyük etken tabii ki geliştirici ekiplerin ince eleyip sıkı dokuması. Oyun dünyasına adını altın harflerle yazdırmış olan Insomniac Games, geliştirdiği kaliteli yapımlar ile her geçen gün insanların takdirini almaya devam ediyor.

Öncelikle Spider-Man oyununun sadece PlayStation 4'e özel olarak geliştirildiğini belirtmeden geçmeyelim. Yıllardır oyuncuların süper kahraman oyunlarına karşı bir açlık içerisinde olduğunu düşünürsek, Marvel's Spider-Man bu konuda en başarılı yapımlardan biri olarak gösterilebilir. 

Marvel's Spider-Man İncelemesi

Hikayesi, oynanış stili, grafikleri ve dünyası ile Marvel's Spider-Man, uzun zamandır beklediğimiz o Spider-Man yapımını sonunda bizlere veriyor. Oyunun serisinden bahsetmek istemiyorum. Activision'un zamanında seriyi nasıl bir yola sürüklediğini az çok her oyuncu bilir. Anlaşılan Marvel sesimizi duymuş olacak ki markayı verebileceği en iyi stüdyolardan birine teslim etmiş. 

Oyun bizlere artık klasikleşmiş hikayenin dışına çıkarıyor. Ben Parker'ın ölüm sahnesi, Peter Parker'ın bunalım geçirdiği zamanlar vs. hepsini rafa kaldırın! Artık Spider-Man bu işte profesyonel ve süper kahraman oluşunun üzerinden toplam 7 yıl geçmiş durumda. Mızmız kahraman modundan artık eser yok diyebiliriz.

Peter artık iyiden iyiye güçlerini kötülere karşı kullanmayı öğrenmiş. Hatta daha ötesinde, o bir bilim insanı. Octavius Industries'te çalışarak hayat mücadelesi veriyor ve elbette diğer işi için de bilimden faydalanıyor. Ha, bu arada MJ de Daily Bugle için çalışarak araştırmacı muhabir görevini üstleniyor. İkili, olaylarda ortak olarak çalışıyor ve evet, MJ, Spider-Man'in gerçekte Peter olduğundan haberdar. 

Arkham esintisi mi alıyorum? Hayır! 

Buraya kadar aklınız allak bullak mı oldu? Bence olmalı çünkü alışık değilsinizdir diye düşünüyorum bu tarz orjinal senaryolara. Çünkü uzun yıllar Activision denen firma bizlere sürekli aynı senaryoları ısıtıp ısıtıp sunmuş ve kalitesiz işleyişleriyle de bu güzelim markayı defalarca soslamış. Merak etmeyin artık seri emin ellerde. 

Marvel's Spider-Man, açılış ekranıyla sizi mini bir tutorial bölümüne alıyor. Bir yandan oyuna başlarken, diğer yandan temel hareket ve komboları öğrenmenizi sağlıyor. Sıkıcı değil, öğretici ve gerekli bir bölüm olmuş. Çok hızlı şekilde bu kısmı atlayıp, New York gökdelenlerine ağ fırlatmaya başlıyorsunuz zaten.

Oyunda, evrenden tanıdığımız karakterler elbette zaman zaman karşımıza çıkıyor. Ancak mücadelinin büyük bölümünü kuşkusuz Demons Çetesi'ne karşı veriyoruz. Karakterler hakkında keyfinizi kaçırmamak için çok da ipucu vermek istemiyorum doğrusu. Yoksa Otto Octavius hakkında söyleyecek çok şeyim var. Ah pardon! 

Doktor koşsana! Kollarıma baksana! 

Marvel's Spider-Man, açık dünya oynanışını benimsiyor. Manhattan, farklı bölgelere ayrılmış ve her bölgeyi açmak için telsiz istasyonlarını senkronize etmeniz gerekiyor. Akabinde de muhitler açılıyor ve çevrede olup bitenlerden polis telsizi yoluyla haberdar olmaya başlıyorsunuz. Böylece ana görevin yanı sıra yan görevler ve tonla uğraşacak suç ile çevresinde gelişen hadiseler peşinde sallanıyorsunuz.

Oyunda bir yetenek ağacı da mevcut. Kazandığınız XP'ler ile 3 farklı alana ayrılan yetenek ağacından çeşitli yetenekleri öğreniyor, yaptığınız görevler ve kazandığınız XP'ler neticesinde çok sayıda Spider-Man kostümü açabiliyorsunuz. Her bir kostümün kendine özel bir yeteneği de mevcut. Kostümünüzü güçlendirecek modifikasyonlar ve gadget'lar da halihazırda var. Gadget'ları token'larla güçlendiriyorsunuz, o nedenle ana hikayeye devam edebilecek kadar güçlenmek için yan görevlere ihtiyaç var.

Oyun bu ikisini bir araya getiriyor, böylece yan görevlere burun kıvıramıyorsunuz, onlara ihtiyacınız var. Peki bu durum bir eksi olarak görülebilir mi? Tabii ki de hayır! Oyunun yan görevlerini yapmak bile oldukça eğlenceli. Sizden sürekli aynı şeyi yapmanızı istemiyor ve yeni yeni karakterler ile tanışma fırsatına erişiyorsunuz. 

New York'a gitmeye ne gerek var? Ayağınıza getirdik! 

Bu arada görsellikten de bahsetmeden geçmemek lazım. Manhattan, gerçekten yaşayan bir şehir tasviriyle işlenmiş. Dolu dolu bir şehir, çevrede sürekli hareket var. Çevrede sallanıp dururken kendinizi gerçekten içinde hissediyorsunuz. 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi; oyunun dövüş dinamikleri oldukça akıcı ve Batman Arkham serisinde olduğu gibi estetik. Ancak bu sistemi tamamıyla bir Arkham çakması olarak nitelendirmek doğru olmaz. Tamam, benzerlikleri var ama bunun amacı ve kullanımı Batman'e nazaran daha farklı. 

Peter Parker’ı bu şekilde kontrol ediyor olmak beni inanılmaz sevindirdi diyebilirim. Çünkü ister istemez yaşanan sekiz yılı merak ederek oyunu oynuyor ve çizgi romanda yer alan karakter ve düşmanlara ne olduğunu düşünmeye başlıyorsunuz. Üstelik 8 yılın anılarına ana hikaye dışında, şehir içerisine daha önceden Peter tarafından bırakılmış sırt çantalarını toplayarak erişebiliyorsunuz.

Bu çantalar size kostüm yetenekleri açmanız için yardımcı olmasının yanı sıra, bizleri Spider Man’in geçmiş anılarına da götürüyor. Marvel’s Spider-Man’in Arkham serisinden ayrıldığı en önemli nokta ise şehrin tamamen yaşıyor olması. Arkham’ın o yalnızca suçluları barındıran şehri yerine, burada her şeyiyle yaşayan, nefes alan, hayatına devam eden bir şehir var.

Bu oyunu alın, aldırın! 

Genel olarak inceleme yazımızı toparlayacak olursak. Spider-Man olmuş arkadaşlar. Oyun sizi kendisine bağlamak konusunda oldukça başarılı. Sırf ağ atma sisteminin eğlenceli olmasından dolayı şehirde boş boş gezerken bile kendinizi bulabilirsiniz. Grafiklere laf etmiyorum bile. Tek sıkıntı, gece atmosferinin etkileyiciliği konusunda Insomniac'dan daha iyi bir çalışma beklerdim. 

Oyun çıkışını gerçekleştirmeden önce YouTube kanalımız üzerinden sizler için video inceleme yayınlamıştık. O videoyu izleyerek yapım hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Bir sonraki incelemede görüşmek üzere şimdilik hoşça kalın ağ severler! 

Artılar:

  • Hikaye
  • Oynanış
  • Grafikler
  • Zengin içerik

Eksiler:

  • Müzik
  • Karakterlerin derinliği
  • Boss savaşları

FIFA 19 mağdurlarına para iadesi müjdesi!
Sertaç Şener Nokia'ya geri döndü!
Microsoft Teams için harika özellik: Toplantılarda istediğiniz dili konuşabileceksiniz
Sonraki Haber