Koronavirüs aşılaması için tarihler belli oldu!

Bilim kurulu bugün devam etmekte olan pandemi hakkında toplandı. Ardından da sağlık bakanı Fahrettin Koca yeni açıklamalarda bulundu.

Her ne kadar bazı düşük nüfuslu ülkeler aşılamayı tamamlamış ve normale dönmüş olsa da nüfusu yüksek olan ülkeler ekonomik durumu yeterli olsa dahi tüm nüfusa yetecek miktarda aşı bulmakta zorlanıyor. Bundaki başlıca etken elbette ki dünyadaki talebe yetişemeyen aşı üretimi. Ülkemiz özelinde ise Çin'in söz verdiği aşıları zamanında yetiştirememesi gibi etkenler aşılama sürecinin istenilen hızda yürütülmesini engelliyor. Bir de üzerine ülkemizde yüksek düzeyde seyreden aşı karşıtlığı da eklenince işler içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

Pandemi nasıl biter?

Şu anda sürmekte olan pandeminin son bulması için iki yol var. Ya insanlık tarihinde önceki zamanlarda yaşanan Kara Veba ve İspanyol Gribi benzeri salgınlarda olduğu gibi virüsün kendi mutasyonu ve bizim bağışıklık geliştirmemiz ile kendiliğinden yok olmasını, daha doğrusu hastalığın artık ölümcül olmamasını bekleyeceğiz, ki bu durum en az birkaç yıl sürecektir ve milyonlarca insanın hayatına mal olacaktır. Ya da o kadar beklemeyeceksek toplum aşılamasını tamamlamamız gerekiyor.


Bugüne kadarki salgınların yılları ve neden olduğu yaklaşık ölüm sayıları

Aşı çalışmaları hızlanacak mı?

Tabi ki ikinci yol daha hızlı ve ekonomimizin de hızlı toparlanması için en etkili olan yol. Fakat az önce bahsettiğimiz problemler bazı sorunlara yol açıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da bu yüzden bugünkü bilim kurulu toplantısı sonrasında bazı açıklamalarda bulundu. Aşı programının yeniden başlayacağı ve hızlandırılacağı ile ilgili bilgiler veren Fahrettin Koca ayrıca yerli aşı çalışmalarının ne aşamada bulunduğunu da açıkladı.

Rus aşısı da yolda

"Aşı tedariğinin en sıkıntılı olduğu dönemlerde dünyanın en hızlı aşı kampanyalarından birini yürüttük. Son 2 ayda bir yavaşlama olsa da bunun 1 Haziran itibarı ile 50 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın aşılanmasına başlanacaktır." diyen Fahrettin koca aynı zamanda aşı çeşitliliğinin önemine de değindi ve Rusya'nın geliştirdiği Sputnik V aşısı için de müjdeyi verdi. İlk etapta ülkemize 5 milyon doz Rus aşısı gelmesi için anlaşma yapıldığını belirtti.

Fahrettin Koca Türkiye'nin toplamda temin edeceği aşı sayısının 270 Milyon doz olacağını belirtti. Her ne kadar sayın sağlık bakanı bu rakamın Türkiye'nin 3 katından fazla olduğunu söylese de elbette ki aşılar iki doz şeklinde vurulacağı için toplamda 135 milyon insana yetecek kadar aşı geleceği varsayılabilir.

Yerli aşı çalışmaları ne durumda

Son olarak yerli aşı konusunda da açıklamalar yapan Koca çalışmalarına devam eden 3 aşı adayından birinin insan deneylerinin son safhası olan Faz 3 aşamasına gelmeyi başardığını ve en kısa sürede Faz 3 çalışmalarının başlayacağını belirtti.

Malezya'nın e-posta altyapısı IceWarp'a emanet
2021'de en çok satılan telefonlar!
Peugeot hodri meydan dedi, araba almak isteyenlere büyük fırsat
Sonraki Haber