Klima seçimi ve kullanımının 5 temel püf noktası
Klimada "yüksek performans, düşük fatura, uzun ömür" nasıl sağlanır?
Bunaltan sıcaklarla kendini hissettiren yaz mevsimi ile birlikte ihtiyaçlar listemizin başına yerleşen maddelerden biri de klima oldu. Peki, acaba klima alırken ya da kullanırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Uzman ekiplerin danışmanlığında mekâna uygun olarak seçilen ve doğru yere monte edilen, düzenli bakımı yapılan, enerji verimliliği yüksek klimalar, hem faturalarda tasarruf sağlıyor hem de yaz-kış konforlu bir ortam sunarak yaşam kalitemizi artırıyor. İleri teknoloji klimaları ve özgün mühendislik yaklaşımı ile dikkat çeken dünya devi Mitsubishi Electric'in Türkiye Klima Sistemleri Genel Müdürü Yenal Altaç, doğru klima seçimi ve kullanımının 5 temel püf noktasını şöyle sıralıyor:
1- Mekanın soğutma ve ısıtma ihtiyacına uygun klima belirlenmeli
Klima seçerken öncelikle mekanın soğutma ve ısıtma ihtiyacı tayin edilmeli. Mekanın büyüklüğüne, içeride bulunacak insan sayısına, binanın ve pencerelerin yalıtım durumuna, ısı kayıplarının ne kadar olduğuna, binanın yönüne ve diğer bazı değişkenlere göre hangi model ve hangi büyüklükte klimanın kullanılması gerektiği belirlenmeli. Daha büyük kapasiteli klima her zaman iyi bir klima anlamına gelmiyor. Dolayısıyla verimli klima kullanımı için uygun kapasite seçilmesi de şart.
2- Yüksek enerji verimliliğine sahip inverter klimalar ve yeni teknolojiler seçilmeli
Sezonsal verimlilik kriterleri doğrultusunda 2014 yılında belirlenen enerji sınıflandırma sistemine göre, Antalya için A sınıfı olan bir klima İstanbul için A sınıfı olmayabiliyor. Bu nedenle tüketiciler, bulundukları bölgenin iklim şartlarına uygun özellikteki yüksek enerji verimliliğine sahip klimaları seçerek hem maksimum verim elde ediyor hem de enerji tasarrufu sağlıyor.
Bir diğer önemli nokta ise klimaların beyan edilen verimlerini artırmaya yönelik yeni destek teknolojileri içeren cihazları tercih etmek. Çünkü bu tip cihaz fonksiyonlarının kullanımı, cihazların uygulamadaki verimlerini arttırmasının yanı sıra kullanıcılara da daha üstün bir konfor sağlıyor. Örneğin, mekanı kullanım zaman ve şeklimize göre klimayı programlayabildiğimiz sistemler, ihtiyaç ortaya çıkmadan önlem alabildiği için daha tasarruflu bir şekilde kullanılabiliyor. Ortam ısındıktan sonra soğutmak veya çok soğuduktan sonra ısıtmak daha fazla enerji ihtiyacını gerektiriyor. Artık gelişen teknolojiler klimanın bu gibi özelliklerini internet üzerinden de kontrol imkanı tanıyor. Uzaktan klimaya ulaşılmasını, iç ortam sıcaklığının takip edilmesini ve buna göre aksiyon alınmasını sağlayan bu kontroller, cihazların gereksiz yere çalışmasını önlüyor ve arıza anında haberleşmeyi destekliyor.
3- Sağlık için doğru filtre çok önemli
Temiz hava, insanlar için sağlıklı alanlar oluşturulmasında önemli bir rol oynuyor. En yeni teknolojiler ile geliştirilmiş filtreler; bakteri, virüs, toz ve alerjenlerden arınmış sağlıklı ortamları mümkün kılıyor. Gelişmiş filtre sistemleri, alerjik reaksiyonları da önlemeye yardımcı oluyor.
4- Yılda iki kez bakım yaptırmalı
Klimaların uzun yıllar performans kaybetmeden çalışmasını sağlamak için bakımının periyodik olarak yılda iki kez yapılması gerekiyor. Klimaların yanı sıra filtrelerin de düzenli olarak temizlenmesi şart. Çünkü hava filtreleri düzenli olarak temizlenmezse klimanın ısıtma ve soğutma kapasitesi düşüyor ve gereksiz elektrik sarfiyatı oluyor. Filtrenin temizliği kadar değiştirilme periyodunun takibi de oldukça önemli. Eğer klimanız hava temizleme filtresi ve/veya anti alerjik enzim filtresi ile donatılmışsa bu filtrelerin düzenli olarak bakımının yapılmış olması ve değiştirilmesi gerekiyor. Klima spreylerini ise klimanın iç parçalarına zarar vermesi ihtimali nedeniyle kullanmamak daha doğru.
5- Klima keşfini işin uzmanına bırakın!
Klima seçimi ciddi bir iş. Mekanın ihtiyaçlarına uygun kapasite ve modelde enerji verimliliği yüksek bir klimanın belirlenmesi, doğru yere montajının yapılması ve düzenli bakımının sağlanması sadece uzman ekipler tarafından yapılabilir.