İnternet bankacılığı güvenilir mi?

İnternet bankacılığını kullanan kişi sayısı ile birlikte kullanıcı hesaplarına yönelik siber tehditler de artış gösteriyor.

İnternet bankacılığı hizmetlerini kullanan aktif kullanıcı sayısı son bir yılda 1,8 milyon kişi artış gösterdi. İnternet bankacılığı hizmetlerini kullanan kişi sayısı ile birlikte kullanıcı hesaplarına yönelik siber tehditler de artış gösteriyor.

Türkiye Bankalar Birliği üyesi bankalardan internet bankacılığı hizmeti veren 26 bankanın bilgilerinden oluşturulan “İnternet ve Mobil Bankacılık İstatistikleri” raporuna göre son bir yıl içerisinde İnternet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış toplam bireysel müşteri sayısı 22,6 milyona ulaşmış bulunuyor. Bu rakam son bir yıl içerisinde internet bankacılığı hizmetlerinden yararlanan kişi sayısının 1,8 milyonluk bir artış gösterdiğini ortaya koyuyor.

Mobil bankacılıkla yapılan finansal işlemlerin tutarı 8,1 milyar TL

Mobil bankacılık yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış müşteri sayısı Aralık 2012 itibariyle, yaklaşık 2,5 milyon kişi olarak kayıtlara geçirilmiş bulunuyor. Ekim-Aralık 2012 döneminde mobil bankacılık ile gerçekleştirilen 796 bin adet yatırım işleminin hacmi 3,5 milyar TL’ye ulaşırken Ekim-Aralık 2012 dönemi itibariyle, mobil bankacılık hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam tutarı ise 8,1 milyar TL’ye yükselmiş bulunuyor. EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferleri işlemleri, yatırım işlemleri dışındaki finansal işlem hacminin yüzde 80’ini oluşturuyor.

Mobilde güvenlik endişesi!

Mobil cihazlardan yapılan online bankacılık işlemlerinin artışı siber suçluların da gözünü bu mecraya dikmesine neden oluyor. Uzmanlar mobil cihazların da en az masaüstü bilgisayarlar kadar sıkı güvenlik önlemleri ile korunması gerektiği konusunda vatandaşları uyarıyor.

Yazılım ve donanım çözümleri riskleri en aza indirgiyor

Birçok banka özel güvenlik şirketlerinin tasarladığı internet bankacılığı güvenlik ürünlerini kullanıp, bunların kullanım yöntemlerine dair müşterilerini eğiterek olası dolandırıcılık ya da hırsızlık suçlarının önüne geçmeyi başarıyor. 1986 yılında Almanya’daki bir Türk girişimci olan İsmet Koyun’un kurduğu KOBIL firması, söz konusu sorunun çözümüne yönelik “mIDentity Application Security Technology – Uygulama Güvenlik Teknolojisi (AST)” ürününü bankalara sunuyor. KOBIL’in AST çözümü bankaların online hizmet sunduğu siteleri ve mobil uygulamaları yazılım güvenliği teknolojileriyle her zamankinden daha güvenli hale getiriyor. Böylelikle müşteriler ortak kullandıkları bilgisayarlarda ya da güvenlik duvarının bulunmadığı akıllı telefonlarında dahi işlem yaparken siber hırsızlık riskiyle karşı karşıya kalmıyor. iPhone, iPad, Android ve PC’lerde çalışabilen çözüm, güvenliği otomatik olarak sağlayarak son kullanıcının olası endişelerini gideriyor. İlk etapta İsviçre bankaları tarafından kullanılmaya başlanan çözümün önümüzdeki günlerde Türk bankaları tarafından da benimsenmesi bekleniyor.

Kardex Remstar Wın Otomasyon Fuarı’nda
Sosyal medya kilo yapıyor!
WhatsApp üzerinden yapılan bu dolandırıcılığa dikkat
Sonraki Haber