İlk yerli insansız helikopter kullanıma hazır

Rektör Şahin, İTÜ'nün projelerini sayarken, Türkiye'nin ilk yerli ticari helikopterine imza attıklarını belirtti ve KKK için 5 adet prototip insansız helikopter projesini de hayata geçirdiklerini anlattı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Şahin bir röportajında, 'Teknik üniversiteler arasında bir numara' olarak tanımladığı üniversitesini Türkiye'nin teknoloji üssünde de bir numara yapmak için 17 milyon euro kredi çektiğini söyledi. Yatırım ve proje alanlarının, bilişim, enerji ve hava-uzay sektörü olduğunu belirten Şahin şunları söyledi: 'Bugün 84 şirket ve 2 bin Ar-Ge çalışanıyla, 30 bin metrekarelik teknokentimiz var. Yapımı süren 75 bin metrekarelik iki teknokent binamız ağustosta devreye girecek. Hedef, daha çok uluslararası şirket ve 10 bin Ar-Ge çalışına ev sahipliği yapmak. Bugün Türkiye'de Ar-Ge çalışan sayısı 82 bin. Hedefimize ulaşınca, Türkiye'deki Ar-Ge çalısan sayısının yüzde 10'u bizde olacak. Yeni teknokentlerimiz, enerji ve dijital ve uzay hava aracı sektöründe olacak' dedi.

Enerji ve dijital sektöründe işbirliği ve ev sahipliğiyle yeni bir üs olmaya hazırlandıklarına söyleyen Şahin, 'Türkiye'deki enerji şirketlerinin Ar-Ge merkezlerini bir araya getirmeyi hedefliyoruz. 4 milyon dolarlık, 5 bin metrekare alan üzerine kurulacak çok özellikli binada sektörün şirketleri olacak. Bir diğer proje, Türkiye'nin dijital üssü olma projemiz. Bunun için de Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği'yle işbirliği yapıyoruz. 45 milyon dolarlık bir proje.' dedi.

Muhammed Şahin konuşmasında Bu projelerle öğretim üyeleri ve öğrencilere iş imkanı sunulmasını sağlıyoruz dedi ve bir diğer projesi 2.500 metrekarelik bir merkezle akademisyenlerin kuracağı şirketler için bina yaptırmak olduğunu söyledi. Öğrenciler için de şirket kurmayı çeşitli teşvik edeceğiz dedi. Muhammed Şahin 'Arı Çekirdek' adıyla öğrenci fikir yarışması sonucunda dereceye girenlere para ödülü ve 1 yıl kira almadan ofis vererek, fikrini ürüne dönüştürüp şirket kurmasını ve teknokente geçmesini teşvik edeceklerini anlattı.

Rektör Prof. Muhammed Şahin, İTÜ'nün projelerini sayarken, Türkiye'nin ilk yerli ticari helikopterine imza attıklarını belirtti ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 5 adet prototip insansız helikopter projesini de hayata geçirdiklerini anlattı. Helikopterler, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi laboratuvarlarında yapılıyor. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan'ın başkanlığındaki insansız helikopterlerden ilki yaklaşık 1.5 yılda tamamlandı ve test uçuşu aşamasına gelindi. Dünyada birkaç örneğinin olduğu insansız ilk yerli helikopterin yapımında İTÜ'nün 15 kişilik ekibinin yanı sıra KKK'ya bağlı Ankara 5. Bakım Merkezi ile 4 savunma firması da yer alıyor. 4 insansız helikopterin 2 yıl gibi bir sürede tamamlanması öngörülüyor dedi.

Hastaneleri daha hijyen yapan yöntem
Türk Bilim Adamından Önemli Buluş
Müjde gibi müjde: Samsung Galaxy S25'in hangi işlemciyi kullanacağı belli oldu
Sonraki Haber