İkinci Rosetta'nın fırlatılışı ertelendi!

Japonya'nın Hayabusa 2 uzay aracının ateşlenmesi, şiddetli rüzgarlar nedeniyle ertelendi. Ateşleme en geç 9 Aralık'ta gerçekleşecek.

İkinci Rosetta olarak nitelendirilen 6 milyar yıllık 1999 JU3 asteroidini analiz etmeyi amaçlayan Hayabusa 2 uzay aracı, pazartesi günü yaşanan güçlü rüzgarlar nedeniyle ateşlenemedi. Japon Ashi Shimbun gazetesinde yer alan bilgiye göre, Pazar günü yapılması planlanan ateşleme ikinci kez de ertelendikten sonra çarşamba gününe alındı.

Tanegashima Uzay Merkezi'nden yapılacak olan ateşlemeyle, Hayabusa 2 aracı Dünya ile Mars arasında yer alan 1999 JU3 asteroidine yol almaya başlayacak. Japonya Uzay Ajansı (JAXA) tarafından yapılan açıklamada, Hayabusa 2'nin en geç 9 Aralık'ta ateşlenmesi gerektiği belirtildi. 900 metre uzunluğundaki asteroid üzerinde altı yıl sürmesi planlanan görev gerçekleştirecek olan Hayabusa 2, gök cisminden elde ettiği numuneleri 2020'de Dünya'ya getirecek. Uzay aracının 2018 yazında asteroide ulaşması hedefleniyor.

Japonya'nın Mayıs 2003'te uzaya gönderdiği Hayabusa-1, Eylül 2005'te Itokawa asteroidine ulaşmış ve Kasım 2005'te gök cismiyle temasa geçerek çok küçük parçacıklar halinde materyal toplamayı başarmıştı.

Hayabusa-1, elde ettiği başarıya rağmen Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Rosetta görevindeki gibi Dünya'ya fotoğraf göndermedi. Dünya'ya Haziran 2010'da dönen Hayabusa-1, MINERVA adı verilen keşif aracını Itokawa'ya indirmeyi başaramamıştı. Hayabusa-1, buna rağmen Apollo görevlerinden sonra elde edilen en büyük başarılardan biri oldu.

Hayabusa-2, yaklaşık 6 milyar yıl yaşındaki 1999 JU3'ü inceleyerek Güneş Sistemi'nin ilk zamanlarına ait çok önemli bilgiler elde etmeyi amaçlıyor. Asteroid görevlerinde elde edilecek bilgiler, Dünya'ya yaşamın nerede geldiği konusunda da çok önemli bulgular sunacak.

Japonya, 2009 yılında Venüs'e Akatsuki uzay aracını göndermiş ancak gezegenin iklimini incelemeyi amaçlayan uydu yörüngeye girmeyi başaramamıştı.

Turkcell Hayal Ortağım servisiyle görme engellilere yol arkadaşlığı yapacak
Akıllara zarar tedavi yöntemleri!
Apple kendi arama motorunu geliştirecek mi? İşte cevabı
Sonraki Haber