İki dünya devi veri paylaşımı için el sıkıştı

Bugün itibariyle, ABD ile İngiltere arasında bir veri paylaşım anlaşması, gündeme gelmesinden beş yıl sonra yürürlükte.

İki taraf, ABD'deki Verilerin Hukuka Uygun Denizaşırı Kullanımını Açıklığa kavuşturma (CLOUD) Yasası ile yetkilendirilen Veri Erişim Anlaşması'nın, her iki ülkede de ciddi suçlarla mücadelede kolluk kuvvetlerine yardımcı olacağını iddia ediyor. Adalet Bakanlığı, girişimi türünün ilk örneği olarak nitelendirerek, müfettişlerin ciddi suçlarla "mahremiyet ve sivil özgürlük standartlarıyla uyumlu" bir şekilde mücadele etmek için "hayati verilere daha iyi erişmelerini" sağlayacağını da sözlerine ekliyor.

Anlaşmaya göre, bir ülkedeki yetkililer, terörizm, sınıraşan organize suçlar ve çocuk istismarı dahil olmak üzere ciddi suçların önlenmesi, tespit edilmesi, soruşturulması ve kovuşturulmasıyla ilgili olduğu sürece diğer ülkedeki ISS'lerden veri talep edebilir. ABD'li yetkililer, Birleşik Krallık'taki kişileri hedefleyen veri talepleri gönderemez ve bunun tersi de geçerlidir, talepler yerel soruşturmalara veya yabancı uyruklulara yönelik soruşturmalara yardımcı olmak için kullanılabilir. Yetkililerin ayrıca verilere erişirken ve bunları kullanırken belirli gereksinimlere, sınırlamalara ve koşullara uyması gerekir.      

İki dünya devi veri paylaşımı için el sıkıştı    

Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı'nın Soruşturma Yetkileri Birimi, Birleşik Krallık'taki Veri Erişim Anlaşmasını denetleyecek, DOJ'un Uluslararası İlişkiler Ofisi (OIA) ise ABD'deki meselelerle ilgilenecek. OIA, federal, eyalet, yerel ve bölgesel makamlar adına talepleri gözden geçirecek ve onaylayacak bir BULUT ekibi oluşturdu. Ekip talepleri doğrudan Birleşik Krallık'taki ISS'lere gönderecek ve verilerin talep eden yetkililere aktarılmasını sağlayacak.

Gizlilik savunucuları girişimi ve BULUT Yasasına tepki gösterdiler. 2018'de, tasarının sunulmasından hemen sonra, Electronic Frontier Foundation, "ABD'de depolanan veriler de dahil olmak üzere, kendi sınırları dışında depolanan bilgilere erişmek isteyebilecek diğer ülkeler için tehlikeli bir emsal oluşturduğunu" söyledi. Fight for the Future, bunun kullanıcı gizliliğini tehdit edeceğini savundu.

ABD, BULUT Yasası kapsamında diğer ülkelerle de anlaşmalar yapmak istiyor. Geçen Aralık ayında Avustralya ile bir anlaşma imzaladı ve bu yılın başlarında Kanada ile müzakerelere başladı.

Elon Musk, Twitter'ı satın alma konusunda tekrar fikrini değiştirdi
Mars etrafında dönüyordu! Bir anda havada durdu
Galaxy S25 Slim özellikleri belli oldu
Sonraki Haber