ICT Summit 2013 Bilişim Zirvesi'nde neler oluyor?
Bilişim Zirvesinin kalbi Haliç Kongre Merkezi'nde attı!
“7 Milyar Gelecek”
Teknolojinin ancak insanların hayal güçlerinegöre gelişeceğini ve bu nedenle insan düşüncesinin hep arkasından geleceğinibelirten Intel Orta Doğu Türkiye ve Afrika Bölge Başkanı Ayşegül Ildeniz,konuşmasında dünya, Orta Doğu, Afrika’dan bahsederken, Türkiye’nin elindebulunan şanslara değindi.
Bugün dünyada 6.5 milyar insanın yeni teknolojiler sonrası birbirleriyleiletişime geçtiğini belirten İldeniz, bu insanların herbirinin farklıbeğenilere ve isteklere sahip olduğunu bu nedenle 7 milyar geleceğin olduğunusöyledi.
Dünyanın artık bir bütün olarak geliştiğini belirten İldeniz, Orta Doğuve Afrika’nın bu yeni dünya düzeninde özellikle bilişim alanında büyük imkanlarbarındırdığını belirtti. Türkiye’de bulunan bilişim firmalarının bu yenigelişen pazarlara bir an önce girmelerini tavsiye ederken bu konudadesteklenmelerini dile getirdi. Özellikle inovasyon alanında Türkiye’nin dahafazla yol alması gerektiğini bunun içinse eğitimde ilkokul seviyesindenbaşlayarak girişimcilik derslerinin mutlaka ders programlarında yer almasıgerektiğini söyledi.
“Dünyaharitası tersine döndü”
ICT Summit NOW Bilişim Zirvesi’13’ün ilkgününün ikinci yarısı sunum yapan ATOS, blueKiwi’ninCEO’su Robert Shaw , ICT Summit NOW Bilişim Zirvesi’nin logosuna göndermeyaparak, “Dünya haritası tersine döndü ve bizim şirketimiz de aynısını sosyalmedyanın gücüyle yaptı” dedi.
Hizmet odaklıyazılım (SaaS) şirketi olan blueKiwi’nin Atos tarafından satın alındığıbilgisini veren Shaw, Olimpiyat oyunlarında Atos çalışanlarının e-postakullanmadıklarını belirtirken, bunun yerine kendilerine özel hazırlanan biryapıyı kullandıklarını söyledi.
Genç çalışanlardançok şey öğrendiklerini de saklamayan Shaw, “Bu davranışsal bir çalışma veçalışanların hayatlarını kolaylaştıracak her adımda varım” dedi. Shaw’a göre, e-postanın yarattığı mesafeyekarşılık, bu yeni yapılanma ile insanları birbiriyle konuşmayacesaretlendirmek, telefonda konuşmaya zorlamak gerekiyor. Çünkü sesi kullanaraksüreçleri hızlandırmak, kurum içinde işbirliğine dayalı adımlar atmak mümkün.
“Akıllı Şehir Bir İhtiyaç”
ICT Summit NOW ana tema konuşmacısı Samsung SDS Global Iş BirimiBaşkan Yardımcısı Jack Kim, herkesin farklı “akıllı şehir” tanımının olduğugünümüzde Samsung’un Akıllı Şehir konseptini tanıttı.
Sunumunda öncelikle neden akıllı şehirlere ihtiyaç duyulduğunuanlatmakla başlayan Kim, doğal kaynakların tükenmeye başlamasının, güvenliknedenlerinin ve insanların güzel bir çevrede yaşama isteklerinin bu tür şehirkonseptlerinin doğmasına neden olduğunu dile getirdi.
Dünyada hali hazırda Portekiz’de, Kenya’da, Birleşik ArapEmirlikleri’nde ve Kore’de bu tür yapılmanların olduğunu belirten Kim, akıllışehirlerin aslında bütün bir konsept olduğunu ve sadece elektronik araçlarladonatılmış evler olmadığını belirtti.
Samsung’un Akıllı Ev konseptine göre akıllı şehir tasarımlarınıntemelinde altyapının yer aldığını belirten Kim, ancak belirli şartlarsağlanmasından sonra farklı yaşam alanlarının kurulabileceğini belirtti.
Samsung’un akıllı şehir tasarımına göre şehir içerisinde “Akıllı EğitimBölgesi” “Akıllı Tıbbi Bölge “Akıllı Kültür Bölgesi ve “Akıllı OperasyonBölgesi” bulunuyor. Her bir bölge kendi içerisinde üst düzey teknolojik ekipmanladonatılmış olacak ve kaynaklar optimum düzeyde kullanılacak.
Bu tür akıllı şehir konseptlerinin denemelerine başladıklarını belirtenKim, pilot bölgelerde bu sistemler sayesinde %15 oranında ulaşımın arttığını,%10 oranında çevrenin daha iyi korunumun sağlandığını, %27,5 oranında suçlarınazaldığını belirtiyor.
“Yatırımlarımızdevam ediyor: Daha hiçbir şey görmediniz”
ICTSummit NOW 13’ün ana tema konuşmacılarından birisi olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. DavutKavranoğlu, teknolojinin ilerlemesi, internetin ortaya çıkmasıyla birliktehem Türkiye’de hem de dünyada yaşanan gelişmelerden bahsetti. İnternet’in artıkbir elektrik, su ve doğalgaz gibi vazgeçilmez bir hizmet haline geldiğininaltını çizen Kavranoğlu, konuşmasına şöyle devam eti: “İnternet’i bu kadar vazgeçilmez yapanücretsiz olması ve tüm dünyayı hiç ayrım yapmadan birbirine bağlaması. Hemdünyada hem Türkiye’de bir devrim yaratan internetin ortaya çıkması bilimtarihinin de en önemli olaylarından birisi oldu. Dünya bundan 10 yıl önce tahmin edilemeyecekbir noktaya geldi.” dedi.
“Dünya’da 5 milyarmobil telefon abonesi var”
Zirvenin ana konuşmacıları arasında yer alan Vodafone Küresel Kurumsal Ticari Operasyonlarve Pazarlama Grup Başkanı Gary Adey, dünyada 5 milyar mobil telefonabonesinin bulunduğunu söyledi. Bu rakamın dünya nüfusunun yüzde 70’indenfazlasını oluşturduğunu ve geçtiğimiz yıl dünya çapında 6 trilyondan fazlametin mesajı gönderildiğini söyledi.
“Operatörler zorlanacak”
Alcatel Lucent CEO’suMichel Combes ise “Tüketicilerinalışkanlıklarına bakıldığında ses iletişiminden öte veri iletişimine geçildiğigörülüyor. Operatörler için yepyeni, zorlu bir dönem başlıyor.” Dedi. CombesAlcatel-Lucent IP tabanlı teknolojilere yatırım yaparken, bulutunvazgeçilmezler arasında yer alacağına inanıyor.