Hep Amerika mı ambargo koyacak! Çin'den dev yasak! [Çin vs ABD]

Amerika ile Çin arasında hem ekonomik hem de teknolojik olarak bazı yasaklamalar bulunuyor. Amerika tarafından sürekli olarak ambargoya maruz kalan Çin, bu sefer Amerikalı büyük şirkete ambargo uygulayacak.

Çin hükümeti ülkede hâlâ kullanılan birkaç Google hizmetinden biri olan Google Translate'i, iddiaya göre neredeyse hiç kimsenin kullanmadığını iddia ederek kullanımdan kaldırdı. Ülkede Google Çevirinin web sayfasına girdiğinizde artık ziyaretçiler Hong Kong'da ki web sürümüne yönlendiriliyor.

Çin'den, Google'a yasak

Google yaptığı açıklamada, "Düşük kullanım nedeniyle Çin'de Google Translate'i durduruyoruz" diyerek açıkladı. Ancak web analiz platformu Similarweb'e (South China Morning Post aracılığıyla) göre, Çin Google Çeviri web sitesi Ağustos ayında masaüstü ve mobil kullanıcılar tarafından toplam 53,5 milyon ziyaretçi tarafından ziyaret edildi.

Google'ın yıllardır Çin ile karmaşık bir sorunu var. Hükümet sansürüyle birleşen devasa bir siber saldırı nedeniyle, ABD resmi olarak pazara girdikten sadece dört yıl sonra, 2010 yılında arama motorunu Çin'den çekmişti.

Google Translate ve diğer hizmetler, geri dönüş yapacağı yönündeki spekülasyonların hemen ardından 2017 yılında Çin'de yeniden sunuldu. Ancak şimdi ise ülkede kullanılmayan Google ürünleri listesine Gmail, Chrome ve Arama ile birlikte tekrar katılıyor.

Ülkede kullanılan sansürlerde din, insan hakları ve barışçıl protestolar dahil olmak üzere bazı yasaklanmış konuların engellendiği söyleniyor. Haber, Google çalışanlarından, ABD'li politikacılardan ve insan hakları savunucularından çok sayıda tepki almıştı.

Çin ile ABD arasındaki gerilim son dönemde iyice tırmanıyor. Chips Yasası'nın kabulü nedeniyle Çinli politikacılar bu yasaya çok tepki göstermişlerdi. ABD'li yetkililer, Nvidia ve AMD'ye yüksek performanslı AI odaklı GPU'ları Çin'e satmayı bırakmaları için talimat verdi. Çok fazla öfkeye neden olan son olaylar iki ülkeyi ciddi anlamda karşı karşıya getirdi.

Avrupalı ​​yetkililer: artan kripto benimsemesi geleneksel finansı etkileyebilir!
Tesla rekor üstüne rekor kırdı
WhatsApp yeni özelliğini duyurdu, bunu çok seveceksiniz
Sonraki Haber