Hangi ürünleri yurt dışından getiremezsiniz?
Yeni yıla az bir zaman kala, sevdiklerine yurt dışından hediye almak isteyenler için ufak bir uyarımız var. İşte detaylar!
Yeni yılda sevdiklerine yurt dışından online alışveriş kanalıyla hediye almak isteyenlerin, gümrük mevzuatında son dönemde yapılan düzenlemeleri dikkate alması gerekiyor.
Bu kapsamda yurt dışından değeri 22 Euro’yu aşan hediyelik eşyalar gümrük vergisine tabi tutuluyor. Sipariş verilen ülkeye ve ürüne göre değişen gümrük vergisi oranları ise yüzde 8 ile yüzde 20 arasında uygulanıyor.
22 Euro’nun üzerindeki hediyelik eşya ithalatlarında alıcı adına gümrük beyannamesi açılıyor ve gümrük vergisi ödenmesi gerekiyor. Satın alınan ürün eğer Avrupa Birliği üyesi bir ülkeden geliyorsa yüzde 18, başka bir ülkeden geliyorsa yüzde 20 oranında vergiye tabi tutuluyor.
İthal edilen eşyanın kitap olması durumunda ise vergi oranı yüzde 8’e iniyor. Son olarak, ithal edilen eşyanın ÖTV Kanunu IV sayılı listede yer alması durumunda alıcı ayrıca yüzde 20 oranında ÖTV ödemekle yükümlü oluyor.
Hangi ürünleri yurt dışından getiremezsiniz?
Cep telefonu, kozmetik, takviye edici gıdalar, tütün ve alkollü içeceklerin bu kapsamda ithal edilemediğini belirtmekte yarar var. Ayrıca kanun gereği yasak olan eşyalar da hızlı kargo kapsamında ithal edilmemekte. Bu nedenle yurt dışından hediyelik eşya alırken bu eşyaların tercih edilmemesi gerekiyor.
Yolcuların yanlarında getirebileceği hediyelik eşyalar için de sınırlamalar bulunuyor. Örneğin, bu kapsamda en fazla 3 karton sigara, cep telefonu, 600 ml'yi aşmamak kaydıyla parfüm, 1 kilo çay gibi eşyalar ithal edilebiliyor.
Belirlenen limitlerin üzerindeki eşyalar için alıcıların iki seçeneği bulunuyor. İlki ithalat vergisinin iki katını ödeyerek eşyayı teslim almak, ikincisi ise eşyayı gümrükte bırakmak. Bu tür durumlarda eşyalar devlete kalıyor.