Google'ın Huawei kararı sektörü nasıl etkileyecek?

Google'ın Huawei'yi kara listeye alması, teknoloji sektöründe büyük değişikliklere sebep olacak. Olası senaryoları sizler için bir araya getirdik.

ABD Başkanı Donald Trump'un geçtiğimiz günlerde Amerikan şirketlerinin 'ulusal güvenlik riski teşkil eden' firmalardan telekomünikasyon ekipmanı almasını yasaklayan bir kararname imzalamıştı. Bu kararın ardından ilk adım dün gece Google'dan geldi. Firma Huawei ile olan ilişkilerini askıya aldığını açıkladı. Mevcut telefonları etkilemeyecek bu karar firmanın gelecekte satışa sunacağı modelleri kapsıyor.

Google'ın Huawei kararı sektörü nasıl etkileyecek

Bu büyük ve önemli kararın elbette bazı yansımaları olacak. Şu an sektörde bir bilgi kirliliği olsa ve 'Huawei telefonları uygulamaya yükleyemecek, Huawei telefonları güncelleme almayacak, Huawei telefonları YouTube'a giremeyecek' gibi iddialar dolaşsa da şimdilik bu konuda net bir bilgi bulunmuyor.

Ancak akıllı telefon sektöründe temelde iki farklı işletim sistemi bulunuyor: Bunlardan biri Google'ın sahip olduğu Android, diğeri ise Apple'ın sahip olduğu iOS. Yani her iki işletim sistemi de ABD'li markalara ait.

Mobilde dünya çapında Google'ın hakimiyeti var

StatCounter sitesinin Nisan 2019 rakamlarına göre dünya çapında iOS kullanım oranı yüzde 2.76 iken, Android işletim sisteminin kullanım oranı ise yüzde 75.22. Yani Android'in ezici bir üstünlüğü bulunuyor.

Android'de lider Samsung

Android cephesine bakacak olursak üreti bazında ise Çinli markaların hakimiyeti söz konusu. En fazla Android cihaz üreten ve Çinli olmayan tek marka Samsung. Bu markayı sırasıyla Huawei, Xiaomi, Vivo ve Oppo takip ediyor. Bu 4 markanın 2019 yılının ilk üç ayında sattığı telefonların toplam rakama oranı yüzde 47'yi buluyor. Yani Samsung dışındaki üreticileri çıkarırsak Android pazarının yarısına yakını Çinli markaların elinde.

Huawei ikinci marka

Huawei özelinde baktığımızda ise markanın telefon pazarındaki satış payı 2019 yılının ilk çeyreğinde yüzde 19 oldu. Bu rakamla ABD'li rakibi Apple'ı da geride bırakan marka dünyanın ikinci en büyük cep telefonu üreticisi haline geldi. Markanın bu yılın sonuna kadar hedefi ise dünyanın en çok cep telefonu satan markası olmak.

Android telefon üreticilerinin yarısı sıkıntıda

Eğer Google'ın aldığı bu karar diğer Çinli markaları da kapsayacak şekilde genişletilirse Android telefon üreticilerinin yarısının farklı bir çözüm bulması gerekecek. Ancak bu durum sadece Çinliler'i değil aynı zamanda bu işten para kazanan Google'ı ve diğer ABD'li şirketleri de etkileyecek.

Zira Google'ın gelirlerinin önemli bir kısmı reklamdan geliyor. Bu reklamlar için markanın Android işletim sistemli telefonlardan gelen verileri kullandığı herkes tarafından bilinen bir gerçek.

Madalyonun öteki tarafına baktığımızda ise Çinli markaların birçok ABD'li şirketle özellikle üretim konusunda işbirliği yaptığı da bir gerçek. Örneğin Apple'ın iPhone telefonları Çin'de üretiliyor. Ayrıca birçok Çinli marka ABD'li teknoloji firmalarına ürün tedarik ediyor. Başkan Trump'ın aldığı bu kararın uygulama süresi 150 gün olduğu için bu durumun diğer markaları nasıl etkileyeceği şimdilik net değil.

Öte yandan Intel, Microsoft ve Qulcomm gibi markaların Çinli firmalarla sıkı ilişkileri ve işbirlikleri var. Bu durumun mevcut ilişkileri nasıl etkileyeceği şimdilik net değil. Ama şunu söyleyebilirim: Her iki tarafa da ciddi olarak zarar verecek bir karar bu.


Teknoloji tarihi değişiyor

Alınan kararın siyasi tarafının olduğ ve Çinli markaların giderek güçlenmesi ve inovasyonu bayrağını ABD'li markalardan almasının bu tarz bir kararda etkili olduğu düşünülse de teknoloji tarihinin önemli bir dönüm noktasında olduğunu söyleyebilirim.

Güç dengelerinin değiştiği bugünlerde Çinli markaların yapacağı en mantıklı adım kendi işletim sistemini geliştirmek. Ancak bu 'sadece bir işletim sistemi geliştirmek' olmadığı aynı zamanda bir ekosistem geliştirmek olduğu için orada alınacak uzun bir yol var. Geçmişte Microsoft Windows Mobile (sonradan ismi Windows Phone oldu) ile benzer bir deneme yapmış ancak başarılı olamamıştı. Büyük emek, ekonomik güç ve vizyon gerektiren işletim sistemi geliştirme konusunun nasıl bir yola gireceği şimdilik belirsiz.

2020 yılının en çok beklenen filmleri!
Tim Cook: Trollerin heykelini dikmiyoruz!
Ford'dan şok edici hamle, binlerce kişi işten çıkarıyor
Sonraki Haber