Google’dan yeşil enerji hamlesi

Google, yeşil enerji yatırımlarını genişletmek amacıyla büyük bir güneş enerjisi şirketine yatırım yaptı. Bu yatırım, dünyanın en büyük yapay zeka yarı iletken merkezlerinden birinde gerçekleştirildi.

Google, Tayvan’da sürdürülebilir enerji sağlamak amacıyla 1 gigawatt (GW) kapasitesinde bir güneş enerjisi hattı kurmayı planlayan bir projeye yatırım yapıyor. Şirket, BlackRock’ın yatırım portföyündeki New Green Power (NGP) şirketine bu amaçla ortak oluyor. Bu hamle, Google ve Tayvan’ın iklim hedeflerine daha da yaklaşmalarına yardımcı olmanın yanı sıra, yapay zeka ile entegre dünyamızın önemli yarı iletken merkezlerinden birinde yeşil enerji üretimini istikrarlı hale getirebilir.

Google’ın Tayvan’da önemli bir varlığı bulunuyor ve burada bir veri merkezi de işletiyor. Google’ın global veri merkezi enerji sorumlusu Amanda Peterson Corio’ya göre, Tayvan’ın enerji şebekesinin neredeyse %85’i fosil yakıtlarla çalışıyor. Corio, şirketlerin bu engelleri aşmak için yeni stratejiler geliştirerek yenilenebilir enerji kaynaklarının tedarikini artırmada ve bölgesel elektrik sistemlerinin tamamen karbonsuzlaştırılmasını sağlayan yeni teknolojileri tanıtmada önemli bir rol oynayabileceğini belirtti.

Google, Tayvan’daki veri merkezlerini güçlendirmek için 300 megawatt’a kadar güneş enerjisi kapasitesi kullanmayı planlıyor. Ayrıca, Corio, şirketin bu temiz enerji kapasitesinin bir kısmını bölgedeki yarı iletken tedarikçilerine ve üreticilerine sunabileceğini ifade etti. Bu, Google’ın tedarik zinciri ortaklarının yeşil enerji hedeflerine ulaşmalarına ve dolaylı (Scope 3) emisyonlarını azaltmalarına yardımcı olacak.

Corio, “Scope 3 emisyonlarımızın önemli bir kısmı, tedarikçilerimizi ve kullanıcılarımızı besleyen elektrik şebekelerine dayanıyor, bu nedenle geniş çaplı karbonsuzlaştırma ve bu tür ortaklıklar, net sıfır hedefimize ulaşmak için temel olmaya devam ediyor” dedi.

Regülatörler henüz bu anlaşmayı onaylamadı ve Google, NGP’ye ne kadar yatırım yaptığını açıklamadı.

E-bisiklet bataryası yangını büyük bir felaketle sonuçlandı
CMF Buds Pro 2 mükemmel ses kalitesiyle geliyor
iPhone 17 Slim özellikleri sızdırıldı
Sonraki Haber