Google'a bir darbe de Fransa'dan geldi!

Google, Fransa tarafından çok ciddi bir para cezasına çarptırıldı. 500 milyon euro cezası şimdiye kadarki en yüksek para cezası.

Google'a bir darbe de Fransa'dan geldi!

Google'un başka bir telif hakkı davasıyla başı dertte. Salı günü Alphabet'in sahip olduğu Google'a ülkenin haber yayıncılarıyla ilgili emirlere uymadığı için 500 milyon euro para cezası verildi. 

Fransa Rekabet Kurumu, Google'ın, telif hakkıyla korunan içeriğin herhangi bir yeniden kullanımı için lisans müzakerelerine girilmesi kanununa uymadığını belirtti.

Ocak ayında Google, Fransız yayıncılarla büyük bir dijital telif hakkı anlaşması yapmayı kabul etmişti. Bu anlaşmanın bir parçası olarak şirket, Fransa basın ittifakının üyeleriyle bireysel lisanslar üzerinde pazarlık yapacağını söyledi. Fransa'nın rekabet kurumu, Google'un izin almadan kullandığı içerik için "komşu haklar" kapsamında olduğunu ve ücrete tabii tutulacağını söyledi ve Google'a ceza kesti.

Şu ana kadar Google'a verilen en büyük ceza

Fransız haber ajansı AFP'ye göre, bu şimdiye kadarki en büyük para cezası. Google'a, içeriğin kullanımı için yayıncılara iki ay içinde bir ücret teklifi sunması veya günde 900.000 Euro'ya kadar para cezası seçenekleri sunuldu. Google konuyla ilgili, salı günkü karardan dolayı "çok hayal kırıklığına uğradığını" söyledi.

Bir Google sözcüsü CNBC'ye “Tüm süreç boyunca iyi niyetle hareket ettik” dedi. Para cezası, bir anlaşmaya varma çabalarımızı ve haberlerin platformlarımızda nasıl çalıştığı gerçeğini görmezden geliyor.”

Sözcü, AFP ile küresel bir lisans anlaşmasının yanı sıra basın yayınları için "komşu haklarının" ödenmesini içeren bir anlaşmayı da sonuçlandırmak üzereyiz. Rekor ceza, Google ve Facebook gibi teknoloji devleri ile haber yayıncıları arasında devam eden bir telif hakkı savaşındaki en son gelişme.

Fransa, haber kuruluşları için tazminat konusunda Google ile problem yaşayan tek ülke değil. Avustralya, geçen yıl Google ve Facebook'un hikayelerini yayınlama hakkı için medya kuruluşlarına ödeme yapmasını istedi. Facebook başlangıçta reddetti, bir noktada Avustralyalıların haber içeriğini görüntülemesini veya paylaşmasını kısıtladı, daha sonra hükümetle bir anlaşmaya vardı.

Türk Kızılay ve Microsoft Türkiye'den ortak proje
Bir dava, bir adam ve Xiaomi
Galaxy S25 Ultra Bluetooth desteksiz S Pen ile geldi: Peki bu ne anlama geliyor?