Google yeni kararı ile tepkileri üzerine çekti

Meta, Kanada’nın teknoloji şirketlerinin bağlantılı materyal için yayıncılarla tazminat pazarlığı yapmasını gerektiren yeni yürürlüğe giren Bill C-18 (diğer adıyla Çevrimiçi Haber Yasası) sebebiyle haber içeriğini kaldıran tek internet ağır siklet değil.

Google da şimdi ülkedeki arama, Haberler ve Keşfet hizmetlerinden Kanada haberlerine bağlantıları kaldıracağını söylüyor. Ayrıca C-18 altı ay içinde yürürlüğe girdiğinde Kanada'daki Haber Vitrini'ni işletmeyi de durduracak.

Google'ın hükümet işlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Cris Turner, C-18'in "işleyemez mevzuat" olarak kaldığını ve Kanada'nın yakında çıkarılacak yasasının aşırı derecede sert olduğunu iddia ediyor. Örneğin, Avrupa Birliği bağlantıların ve kısa alıntıların ücretsiz kullanımına izin verirken, Çek Cumhuriyeti'nin daha katı yorumu manşetlere ve bağlantılara izin vermeye devam ediyor. Yasanın bazı çevrimiçi hizmetlerin haberler için ödeme yapmasını gerektirdiği Avustralya’da ise Google, haber özelliklerini kullanılabilir tutan ve yasanın gereklilikleri kapsamına girmekten kaçınan anlaşmalar yaptı.

Şirket, "canlı bir gazetecilik endüstrisinin" çok önemli olduğuna inandığını ve yardımcı olacağına inandığı politikaları ortaya koyduğunu savunuyor. Bunlar arasında uzmanlarla istişare, haber odası ilerlemesine yatırım ve dijitale geçerken geleneksel haber kaynaklarına destek yer alıyor. C-18'in dikte ettiği yaklaşım, sözde ürün stratejisi için "belirsizliğe" ve "sınırsız" mali cezalara yol açıyor.

Google yeni kararı ile tepkileri üzerine çekti

Hamle, Meta'nın Kanada'daki Facebook ve Instagram'daki tüm haber içeriğine erişimi kaldıracağını söylemesinden birkaç gün sonra geldi. Meta'da olduğu gibi Google da haberleri engelleme tehdidini bir pazarlık aracı olarak kullanıyor. Turner, şirketin hala "düzenleme sürecine katılmayı" planladığını ve hükümetin "ileriye doğru uygulanabilir bir yol" geliştirmesini istediğini söylüyor. Teknoloji firması en azından kısmi bir fikir değişikliği umuyor.

Uzlaşma garantisi yok. Politikacılar, son yirmi yılda yayınlar için reklam gelirlerindeki düşüşle ilgili endişelerin ardından C-18 Tasarısını hazırladılar. Google ve diğer şirketler, yayıncıları desteklemek amacıyla haber odası projelerine yatırım yaptı, ücretsiz araçlar sundu ve haberleri öne çıkardı ancak yasa koyucular açıkça bu çabaların yeterince ileri gittiğine ikna olmadı.

Apple zamlara rağmen zirvede! Bu kadar pahalı cihazları kim alıyor?
Google kazandığı parayı yayıncılarla paylaşmak istemiyor! Ayıp!
MediaTek Dimensity 8400 Ultra AnTuTu ve Geekbench skorları belli oldu: Tam bir canavar
Sonraki Haber