Google ve Amerika açık kaynaklı çipler üretmeye başlıyor!

Amerika çip üretimi konusunda elini güçlendirmeye çalışıyor. Çin'e karşı ambargoyu arttıran ABD yönetimi, teknoloji devi Google ile ortaklık kurdu. İşte detaylar.

Google ve ABD hükümeti, üniversiteler ve yeni başlayan öğrenciler için yenilikçi fikirler sunması beklenen açık kaynak kodlu yarı iletken işlemci üretimini hızlandırmak istiyor.

İşbirliğine dayalı araştırma ve geliştirme anlaşması, Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü'nün (NIST), araştırmacıların ve şirketlerin uygulamalarında kullanmakta ve uyarlamakta özgür olacakları açık kaynaklı çipler tasarlamasına, geliştirmesine ve üretmesine olanak tanıyacak.

Amerika açık kaynak koda sahip çip üretecek

ABD Ticaret Bakanlığı ile Google arasındaki yeni bir anlaşmaya göre, çip tasarımında yeni bir aşamaya geçecek. Google-NIST ortaklığı yarı iletken endüstrisindeki en ciddi sorunlardan birine yanıt olabilir. Amerika ve Google geliştirecekleri yeni açık kaynak kodlu çiplerle maliyetleri düşürmeyi ve teknolojiyi iyileştirmeyi amaçlıyor. Kısıtlamalar veya lisans ücretleri olmadan kullanılabilen açık kaynaklı bir çip tasarımı, yeniliği hızlandıracak ve maliyetleri önemli ölçüde aşağıya çekecek.

Anlaşma, NIST'in birçok araştırma ortağıyla (Michigan Üniversitesi, Maryland Üniversitesi, George Washington Üniversitesi, Brown Üniversitesi, Carnegie Mellon ve diğerleri) Minnesota'da Skywater Technology tarafından üretilecek yeni çip tasarımları üreteceğini açıklıyor. Google, ilk üretim maliyetini finanse edecek ve ilk üretim çalışmalarını sübvanse edecek.

ABD hükümetinin amacı, araştırma ve geliştirme için yeni ve uygun fiyatlı bir yerel çip tedariki yaratmak, araştırmacıların ve yeni başlayanların "yenilikçi potansiyelini açığa çıkarmanın" bir yolu olarak ortaya çıkmış durumda.

NIST direktörü Laurie E. Locascio'ya göre, iş birliği yeni CHIPS Yasası mevzuatının yürürlülüğe girmesinden önce planlandı ve bu, hükümet, endüstri ve akademisyenlerin ABD'nin teknoloji liderliğini koruması için planlanmış bir proje olacak.

NIST planlarında, yeni bellek cihazları, nanosensörler, biyoelektronik, yapay zekâ, kuantum hesaplamaları, yeni çipler ve farklı uygulamaları geliştirmek için Google ile ortaklaşa yürütülecek. Yaklaşık 40 benzersiz yeni bir çip tasarımı finanse edilecek. Açık kaynak tasarımları, araştırmacıların yeni fikirlerle dönmesine ve kısıtlama olmaksızın veri paylaşmasına izin verecek.

Google Kamu Sektörü CEO'su Will Grannis, yeni girişimi sunarken Mountain View şirketinin "açık kaynakta liderliğin uzun geçmişine" dikkat çekti. Kamu ve özel kurumlar birbirlerinin çalışmalarını yineleyebilecek, böylece nanoteknoloji ve yarı iletken araştırmalarındaki yenilikleri demokratikleştirebilecekler.

Hep Çinliler mi kopyalayacak! Apple iPhone 14 ile Xiaomi özelliklerini kopyaladı!
Zoom, kullanıcıları dikkat! Bu büyük problemden etkilenmiş olabilirsiniz
Katlanabilir telefon sektörünün lideri açıklandı, Samsung açık ara önde
Sonraki Haber