Gelecekte herkes miyop olacak!

Bundan 30 yıl sonra her iki insandan biri uzak gözlüğüne ihtiyaç duyacak. Peki neden? İşte detaylar!

Bundan 30 yıl sonra her iki insandan biri uzak gözlüğüne ihtiyaç duyacak. Bunun en önemli nedeniyse mobil cihazların özellikle çocuklar tarafından yoğun kullanımı.

Avustralya merkezli Brien Holden Vizyon Enstitüsü, uzağı görme bozukluğunun özellikle sanayileşmiş ülkelerde son on yılda hızla arttığını tespit etti. Bilhassa Asya'daki ileri teknoloji ülkelerindeki çocuk ve gençlerde miyop oranı, dünya ortalamasının hayli üzerinde.

Örneğin İkinci Dünya Savaşı sonrasında Hong Kong, Tayvan ve Güney Kore'de  20 yaşındaki gençlerin yüzde 20 ile 30'unda uzağı görme görme bozukluğu söz konusuyken, bu oran günümüzde yüzde 80'lere ulaşmışmış durumda. Hatta bazı ülkelerde yüzde 95'leri buluyor. Avrupa'da ise yetişkinlerin yaklaşık yarıya yakını miyop.

Değişen hayat koşulları da bunda önemli bir rol oynuyor.  Modern çağda çoğu işimizi artık masa başında hallediyoruz.

Gelecekte herkes miyop olacak!

Alman Göz Sağlığı Topluluğu (DOG) Başkanı Dr. Nicole Elster, "Bilgisayar, akıllı telefon ve tabletlerin erken yaşlardan itibaren yoğun olarak kullanılması, açık havada daha az zaman geçirmemize de neden oluyor” diyor.

Dolayısıyla bir insanın ileriki yaşlarda yakın gözlüğüne ihtiyaç duyup duymayacağı, çocukluk ve gençlik yıllarında teknolojik cihazları ne kadar yoğun kullandığı ile de yakından ilgili. Gözünde miyop oluşan biri, bundan doğal yollarla kurtulamıyor.

Uzağı görme bozukluğu çoğu kez ilkokulda oluşmaya başlıyor ve sonraki yıllarda artarak devam ediyor. Rahatsızlık ne kader erken yaşta başlarsa, yıllar içinde etkisi o kadar fazla oluyor. Özellikle 6-10 yaş arası dönemde miyop oluşumu, enfeksiyon riski, katarakt, tansiyon hatta körlük riskini artıyor.

Belki de uyulması en zor tavsiye ise hem çocuk ve gençler hem de yetişkinler için geçerli: Uyku bozukluklarını önlemek için yatmadan bir, hatta mümkünse iki saat önce televizyon, bilgisayar, telefon ve tablet ekranlarından uzak durulması gerekiyor.

Uzay ülkesi Asgardia İstanbul'a geliyor!
Bu sonbahar piyasaya çıkacak 5 efsane oyun!
Elektrikli otomobillerde yangın riski son buluyor
Sonraki Haber