Gelecek, mobil uygulamalarda!

Mobil uygulama pazarı her geçen gün büyümeye devam ederken, uygulama geliştiriciler de sattıkları uygulamalardan ciddi gelirler elde ediyor.

Geçtiğimiz hafta sonu mobil uygulama platformu Appsfire, Apple’ın Amerika AppStore uygulama mağazasında sunulan uygulama sayısının 1 milyonu aştığını açıkladı. (http://bit.ly/1f111Os) Bu uygulamalardan yaklaşık 900 bini iPhone uyumlu iken, aynı zamanda iPad’de de çalışabilen uygulama sayısı ise 500 bini geçmiş durumda.

Geçtiğimiz Ekim ayında yeni iPhone serisi olan 5S ve 5C’yi duyuran Apple, AppStore’dan indirilen uygulama sayısının 60 milyarı geçtiğini açıklamıştı. Google’ın GooglePlay mağazasından indirilen uygulama sayısının da Temmuz ayında 50 milyarı barajını geçtiği duyurulmuştu. Yine Google Play mağazasındaki uygulama sayısının da 1 milyon civarında olduğu biliniyor.

Peki, 1 milyon mobil uygulama ne ifade ediyor? Aslında uygulama sayısının hiç durmadan büyümeye devam etmesi, mobil uygulama pazarının da büyümesi anlamına geliyor. Apple’ın AppStore için uygulama geliştiricilere şimdiye kadar 13 milyar dolardan fazla para ödediğini düşünürsek, uygulama geliştirmenin önümüzdeki yıllarda daha da popüler hale geleceğini rahatlıkla öngörebiliriz.

Geleceği Yazanlar bir kapı açabilir!

Tam da bu noktada Turkcell’in Geleceği Yazanlar projesinin ne kadar önemli bir proje olduğunu vurgulamak gerekiyor. Turkcell’in Eylül ayında duyurduğu ve iOS, Android ve Windows Phone platformaları için kaynak sunduğu platformu kullananların sayısı 8500’ü geçmiş durumda. http://gelecegiyazanlar.turkcell.com.tr adresinden erişebileceğiniz sitenin sadece 3 ayda yaptığı sayfa gösterimi sayısı ise şimdiden 1,3 milyonu aşmış. Bu rakamlar aslında Türkiye’nin mobil uygulama alanındaki potansiyelini göstermesi açısından da oldukça önemli.

Türkiye’nin şu anda global mobil uygulama pazarından aldığı pay %1’in altında. Ancak Geleceği Yazanlar ile bu tabloyu tersine çevirebilir. Yani, mobil uygulama pazarından aldığımız payı artırabiliriz. Mobil uygulama pazarının 2017 yılında yaklaşık 100 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağını göz ününde bulundurursak, bu pazardan alacağımız her %1’lik payın ülkemize yaklaşık 1 milyar dolarlık bir getirisi olacağını söyleyebiliriz.

Obama’dan yazılım geliştirme vurgusu

Geçtiğimiz aylarda 3 boyutlu yazıcılarla ilgili önemli açıklamalar yapan ve bu teknolojinin Amerika’nın ekonomisi için önemli bir itici güç olacağını söyleyen Amerikan Başkanı Barack Obama, dün yaptığı bir konuşmada ise (http://bit.ly/1f10XhR) yazılım geliştirmenin önemine vurgu yaptı.

Amerika’da Code.org tarafından her yıl gerçekleştirilen ve okul çağındaki çocukları yazılım geliştirme konusunda özendirmeyi amaçlayan Bilgisayar Bilimleri Eğitimi Haftası kapsamında konuşma yapan Obama, “Programlamayı öğrenmek, sadece sizin geleceğiniz için değil Amerika’nın geleceği için de çok önemli. Yeni çıkan bir uygulamayı indirmekle yetinmeyin, o uygulamanın tasarlanmasına yardımcı olun. Telefonlarınızla sadece oyun oynamayın, onlarla oyun da geliştirin.” şeklinde konuştu. “Kodlama saati” adı verilen bir saatlik program, öğrencileri yazılım geliştirme konusunda özendirmeyi hedefliyor.

Mobil uygulamalar her alana yayılacak

Aslında tüm göstergeler önümüzdeki dönemde uygulamaların çok daha çeşitlenerek artacağını gösteriyor. Akıllı telefon ve tabletlerin yaygınlaşması, masaüstü işletim sistemleri için de uygulamalar geliştirilmesi, akıllı ev, akıllı araba ve akıllı şehir gibi kavramlarla makineler arası iletişim (M2M) çağına giriyor olmamız önümüzdeki yıllarda uygulamaların hayatımızın her alanında vazgeçilmez birer işleve sahip olacaklarını işaretleri. O nedenle Turkcell’in Geleceği Yazanlar projesi gibi sosyal sorumluluk projelerine her zamankinden çok daha fazla ihtiyacımız var.

BlackBerry kaçırdı Nokia kaptı! -Teknoloji Magazin
Günün Doodle'ı Kadın Bilgisayar Bilimcisi Grace Hopper için oldu!
Samsung, Galaxy takas programını başlattı, eskisini getir yenisini götür
Sonraki Haber