FBI: "Dünya genelinde Sahte kripto yatırım uygulamaları varlıkları çalıyor!"

Ülkemizde ve dünyada kripto yatırımı yapan birçok insan buluyor. Amerika'da olan son olayda sahte kripto uygulamaları kullanıcıların yaklaşık 42 milyon dolarını çaldı. İşte detaylar.

Kripto kışının ortasında olmamıza rağmen, bu dolandırıcıların dijital varlıklarınızı çalmaya çalışmayı bıraktığı anlamına gelmiyor. FBI, yüzlerce insanı dolandırmak için kullanılan ve son birkaç aydaki kayıpların 42.7 milyon dolar civarında olduğu tahmin edilen sahte kripto para yatırım uygulamalarına karşı dikkatli olması konusunda uyarıyor.

FBI siber bölümünün uyarısı, siber suçluların ABD'li yatırımcılarla iletişim kurduğunu ve meşru kripto yatırım hizmetleri sunduğunu iddia ediyor. Dolandırıcılık girişimi, birinin kurbanların kriptosunu çalmak için kullanılan sahte bir mobil yatırım uygulamasını indirmeye ikna etmesiyle başlıyor.

Sahte kripto yatırım uygulamalarına dikkat edin

Uygulamalar, daha meşru görünmelerini sağlamak için gerçek finans kurumlarının adlarını, logolarını ve diğer tanımlayıcı özelliklerini de kullanıyor. Kurbanlar daha sonra bu uygulama aracılığıyla gerçek hesaplarına ilişkili cüzdanlarına girip kripto para yatırıyor.

Uygulamaları indiren ve para yatıran 244 kişinin çoğu, para çekmelerine izin verilmeden önce Bitcoin ve Ethereum yatırımlarının üzerinden vergi ödemek zorunda kaldıklarını iddia eden e-postalar almışlar. Sahte vergiyi ödedikten sonra hala fonlarına erişemediklerini de söylüyorlar.

4 Ekim 2021 ile 13 Mayıs arasında siber suçlular, yatırımcıları uygulamayı indirmeye ikna etmek için 2018'de kapanan gerçek bir kripto borsası olan YiBit şirket adını kullanmışlar. Bu uygulamaya güvenen dört kurban yaklaşık 5.5 milyon dolar dolandırıldı. Dolandırıcılar ayrıca kurbanları kandırmak için Avustralya döviz borsası Supayos adını da ele geçirmişler. Kurbanların birine, rızası olmadan minimum 900.000 dolar bakiye gerektiren bir programa kaydolması söylenmiş. Ayrıca, bu para yatırılmazsa tüm varlıklarının dondurulacağı yalanı da atılmış.

FBI, insanların bu yatırım uygulamalarını indirmeye karşı dikkatli olmalarını ve firmaların var olduğunu varsayarak uygulamaları sunan şirketlere güvenirliğini doğrulamalarını tavsiye ediyor.

Bu sahte yatırım uygulamaları kullanılarak çalınan milyonlarca dolar, ileri teknoloji dolandırıcılıklarının ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. FBI kısa süre önce, işe alınmak ve işler için uzaktan yapılan toplantılarda hassas müşteri bilgilerine erişmek amacıyla derin sahtekarlık yöntemi kullanan suçluların olduğu da söylüyor.

Xiaomi en sonunda Metaverse evrene katılıyor!
Apple'a şok suçlama! Eğer iddialar doğruysa herşeyin sonu gelebilir
İnternetten alışveriş 1 Ocak’tan itibaren ateş pahası olacak, yeni vergi herkesi üzecek
Sonraki Haber