Facebook - Instagram anlaşmasındaki gerçekler!

Facebook'un Instagram'ı almasının perde arkası gerçekleri.

Facebook'un Instagram'ı alması olayı bir haftadan fazla bir süre oldu ama hala insanların kafasını karıştıran şeyler var. Bunlardan biri 1 milyar dolara satın alma olayının 48 saat içinde avukatların yerine iki firmanın CEO'su arasında gerçekleşmesi.

Facebook ve Instagram arasındaki anlaşmada anormal olan bir şey ise teknoloji başlatılırken meydana gelen standart akışın üstünde hızlı bir şekilde gelişmesiydi.

Ne olursa olsun hala bu anlaşmada kafa karıştıran birçok soru var.

İşte size Facebook, Instagram'ın bir milyar dolarlık anlaşması ile ilgili anlamamız gereken çok önemli beş şey.

1- Zuckerberg'in Facebook üzerinde mutlak kontrolü vardır. Facebook'un kuşkusuz lideri, yüzde 28 hisse sahibi ama Sean Parker ve Facebook'un diğer paydaşlarından kesilen vekilliği ile Facebook'un yüzde 57'sini kontrol ediyor. Buna göre halka arz sonrasında karar verirken COO Sheryl Sandberg veya Facebook'un yönetim kuruluna danışmasının gerekmediğini gösteriyor. O iki gün içinde Instagram CEO'su Kevin Systrom ile anlaşmasının ve pazarlığı yapmasının nedeni budur.

2-  Anlaşma sırasında Systrom, Instagram'ın tam kontrolünü elinde tuttu. Aynı şekilde Instagram CEO'su Systrom kararları tek taraflı verebilecek konumda, çünkü şirketin yüzde 40 hissesine sahip. Kurucusu Mike Krieger yüzde 10 hisseye sahip ve Systrom, onun adına da karar verebiliyor.

3-  Zuckerberg, yönetim kurulunda bir oylama yaptı ama bu formalite idi. Zuckerberg anlaşmayı yönetim kurulunda oylamaya sundu ama zatan Zuckerberg tek başına karar verebilecek hisseye sahip. Diğer bir deyişle Zuckerberg'in sözleri kurulda mutlak geçerlidir.

4- Instagram'ı satın almak doğal olarak saldırganlık değil savunma olayı oldu. Firmanın 13 çalışanı olması ve sıfır gelir vermesine rağmen bu kadar pahalı olmasının nedeni budur. Facebook kendisi fotoğraflar için sosyal ağ içinde filtrelerini yapabilirdi ama bu hızla büyüyen Instagram'ı durdurmak için işe yaramazdı. Facebook'un aktivitesi genelde fotoğraf paylaşımı etrafında dönüyordu ve bu aktiviteyi tehdit eden Instagram uygulamasına izin veremezdi. Zuckerberg, yüksek fiyata aldığı Instagram'ın ilerde kendisine daha pahalıya mal olacağını biliyordu.

5- Ne olursa olsun Instagram'ın satın alınışı bir çıkar içindi. Instagram'ın satın alındığı anlaşmada şirketlerden birkaç kişi vardı bunlar sadece yönetim kurulundan veya şirketin yatırım çalışanlarıydı. Anlaşmanın çabuk bitmesinin nedenlerinden biride Twitter'in de Instagram'ı almak istemesiydi.

Facebook'un Instagram'ı neden almak istediği, neden acele ettiği ve anlaşmanın hızlı bittiği bu ayrıntılara bakıldığı zaman netlik kazanıyor.

Gerçek şu ki; Zuckerberg Facebook'a Instagram'ı bir tehdit olarak gördü ve daha büyük hale gelmeden önce onu istedi ve satın aldı. Yaptığı oylama kontrolü ile bunu hızlı bir hale getirdi. Yaptığı işte herhangi hileli bir şey yok.

Dünyadan günün en etkileyici fotoğrafları! 18 Nisan
Dünyanın en ilginç olayları -GALERİ
Samsung, popüler modeline beklenen güncellemeyi sundu
Sonraki Haber