E-kimlik yerli teknolojiyle üretilecek
Yakın zamanda hayatımızda yerini alacak olan e-kimlikler için start verildi.
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 1 milyar liralık ihale açıldı. Türkiye açısından oldukça önemli olan bu ihale ile 3 yıl içerisinde bütün nüfus cüzdanları yenilenerek yerine çipli kimlik kartları verilecek. Elektronik kimlik tamamen yerli teknoloji ile hazırlanacak.
Yerli teknoloji ile üretilecek olan ihaleye, hiçbir yabancı firma çağrılmadı. Sadece yerli 7 firma davet edildi ve bunlardan ikisi yeterlilik aldı. Birkaç gün içinde kararı verilecek olan açık eksiltme usulüyle yapılacak ihaleye, Data Teknik ve Gate Elektronik isimli iki firma, geçtiğimiz hafta tekliflerini sunmuştu.
Üretilecek olan çipli kimlik kartlarının teknolojisi tamamen TÜBİTAK'a ait olacak. Böyle olmasında e-pasaport ihalesinde yaşanan olumsuzlukların büyük etkisi olduğu söyleniyor.
Daha önce yabancılarında katıldığı çipli pasaport ihalesini Fransız firması Gemalto kazanmıştı. Ancak daha sonra önerdiği çiplerin güvenlikli olmadığı, şifrenin kırıldığı, buna rağmen bile bile ihalenin teslim edildiği anlaşılmış ve İhalede, TÜBİTAK'ın ürettiği sistemi kullanma zorunluluğu getirilmemiş olması eleştirilere maruz kalmıştı.
Türkiye'de hayatı büyük oranda etkileyecek olan çipli kimlikler sayesinde birçok alanda form doldurma zorunluğu kalmayacak. Kart sahibinin gerçekten o kişi olup olmadığını ortaya koyan güvenlik seviyelerine sahip olması bu kolaylığı sağlıyor. Her kartın içinde kişiye özel sertifikalar yer alacak, şifre istenebilecek ve biyometrik doğrulama yapılabilecek. Yani kişinin parmak, damar ve avuç izi, e-kimlikte bulunabilecek. E-kimlikler, kişiye özel olacağı için bir şifre kırılsa bile sadece o karttaki bilgilere ulaşılabilir ve kimlik kartı başka birinin eline geçse dahi kullanma imkanı olmayacak kart sahibi anında bloke ettirebilecek.