Dijital ekranlara Türkçe zorunluluğu geliyor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, tanıtma ve kullanma kılavuzları, garanti belgeleri ve satış sonrası hizmetlere ilişkin usul ve esasları belirledi. Buna göre, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren elektronik ürünlerin kullanıcı arayüzünde (dijital ekran) yer alan y

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, tanıtma ve kullanma kılavuzları, garanti belgeleri ve satış sonrası hizmetlere ilişkin usul ve esasları belirledi. Buna göre, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren elektronik ürünlerin kullanıcı arayüzünde (dijital ekran) yer alan yazılı, sesli ve görüntülü ifadeler Türkçe olacak.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun çerçevesinde hazırlanan "Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği", "Garanti Belgesi Yönetmeliği" ve "Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Yönetmeliği", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği'ne göre, üretici veya ithalatçılar, ürünlerin kullanım ömrü süresince, satış sonrası hizmetleri sağlamak üzere belirlenen sayı ve özellikte yetkili servis istasyonunu, yeterli teknik kadroya sahip şekilde kurmak zorunda olacak.

Üretici veya ithalatçılar, tüketicilerin talebi üzerine yedek parça satışından kaçınamayacak. Servis istasyonlarının, yedek parça fiyat listesini, tüketicilerin görebileceği bir yere asması veya katalog halinde ya da elektronik ortamda tüketiciye göstermesi zorunlu olacak.

TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU YÖNETMELİĞİ

Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Yönetmeliği'ne göre de tüketicinin kullanımına sunulan mallar Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzuyla satılacak. Tanıtma ve kullanma kılavuzu açık, sade, anlaşılabilir bir dilde ve okunabilir şekilde düzenlenecek ve kağıt üzerinde yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısıyla tüketiciye verilecek.

Kılavuzun kalıcı veri saklayıcısıyla tüketiciye sunulması halinde bu bilgiler ayrıca üretici veya ithalatçının internet sitesinde de yer alacak. Yönetmeliğe göre, ürünlerin kullanıcı arayüzünde yer alan yazılı, sesli ve görüntülü ifadelerin Türkçe olması zorunlu olacak. Bu hüküm, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

GARANTİ BELGESİ YÖNETMELİĞİ

Garanti Belgesi Yönetmeliği'ne göre de satılan mala ilişkin olarak düzenlenen faturalar garanti belgesi yerine geçmeyecek. Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda, satıcı, malın bedelinin tümünü veya bedelden yapılan indirim tutarını derhal tüketiciye iade edecek. Tüketicinin, malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi hakkını seçmesi durumunda satıcı, azami 30 iş günü içerisinde, bu talebi yerine getirecek.

Sony, insan gözü gibi kavisli kamera sensörleri ile yeni bir çığır açıyor
Facebook ve Twitter'da yapılan en ilginç gaflar!
Uygun fiyatlı iPhone rüyası gerçek oluyor; iPhone 17 Slim
Sonraki Haber