Çip krizinin önemli ismi TSMC'den kritik açıklamalar! [Rahat durursanız kriz çıkmaz!]

Dünyanın önümüzdeki yıllarda çip krizi ve yarı iletken sorunuyla karşı karşıya kalması bekleniyor. Bu konuda en önemli konumda yer alan Tayvan'lı çip üreticisi TSMC kritik açıklamalarda bulundu.

TSMC bir kez daha hem kendisinin hem de yarı iletken endüstrisinin bir bütün zor duruma düşmemesi için uyarılarda bulundu. Şirket, ABD ile Çin arasındaki gerilimler arttıkça ve Çin'in Tayvan'ı işgal etme olasılığı arttıkça piyasanın karşı karşıya olduğu sorunlar konusunda uyarılarda bulunmaya devam ediyor.

TSMC krize etki edecek durumlardan uzak durulmasını istiyor

Dünyanın en büyük yonga üreticisi olan TSMC, Nisan ve Haziran ayları arasında şirketin toplam gelirinin %13'ünü oluşturan ABD ve Çin arasındaki çekişmenin ortasında kaldı. Bu rakam 2020'nin tamamı için %17 idi, ancak ABD'nin Huawei gibi Çinli şirketlere ve ülkenin çip endüstrisine yönelik yaptırımları genel olarak TSMC'nin Çinli müşterilerden elde ettiği gelir miktarını da etkiledi.

Tayvan Yarı İletken Endüstrisi Birliği'nin yıllık toplantısında konuşan TSMC Başkanı Mark Liu şunları söyledi: "ABD-Çin ticaret çatışması ve Boğazlar arası gerilimlerin artması, yarı iletken endüstrisi de dahil olmak üzere tüm endüstrilere daha ciddi zorluklar getirdi." dedi.

Liu, Çin hükümetinin çip tasarımı, üretimi ve paketleme dahil olmak üzere "yerli yarı iletken endüstrisini teşvik etmeyi asla bırakmadığını" da sözlerine ekledi.

Liu'nun konuşması, TSMC'ye ABD tarafından Çin'de genişlemesine izin verecek Amerikan çip üretim ekipmanı sipariş etmeye devam etmesi için bir yıllık lisans vermesinden bir hafta sonra geldi. TSMC, ekipmanı ülkedeki Nanjing üretim tesisine gönderebilecek.

En son ABD yaptırımları, Çin'in çip yapma araçları veya ekipmanı oluşturmak için kullanabileceği Amerikan yapımı elektroniklerin veya diğer öğelerin sevkiyatını kısıtlıyor. Ayrıca, diğer ülkelerdeki Çinli olmayan şirketlerin, ABD tarafından bir lisans verilmedikçe Çinli müşterilere hizmet vermek için Amerikan ekipmanlarını kullanmasını da engelleyecek.

ABD yaptırımlarına ek olarak, Çin'in yarı iletken endüstrisi, katı Covid politikalarının ve mücadele eden bir ekonominin etkilerinden mustarip olmaya devam ediyor.

Çin'in Tayvan'ı işgal etmesi halinde TSMC'yi ele geçirebileceğine dair uzun süredir korkular var. Hatta ABD'nin böyle bir olayda tesisleri Çin'in elinden uzak tutmak için imha edeceği konuşuluyordu.

Şu anda dünyanın en hızlı 10 otomobili!
Günümüzün V8 ile donatılmış en iyi 10 arabası!
Grok kullanıcılarına müjde, uygulaması çıkıyor
Sonraki Haber