Çip krizinin etkileri yavaş yavaş kendini gösteriyor! [Bir Çip eksikti!]

Ekonomik daralma, artan fiyatlar ve dünya enflasyonu... Pandemiden beri dünyada ekonomik bir daralma ve piyasasalarda huzursuzluk hakimdi. Bu huzursuzluğa bir de çip krizi ekleniyor. İşte detaylar.

Güney Kore'nin yarı iletken endüstrisi, son altı aydır fazla stoklarla uğraşıyordu. Talep daralırken, stoklar iyice yükseldi ve yıllık üretim seviyesinin son dört yıldan beri ilk kez düşmesine sebep oldu. Çip krizinin oluşmasında küresel ekonomik gerileme ve özellikle de çöken elektronik eşya piyasası neden oluyor.

Ekonomik daralma çip satışlarını etkiliyor

Bloomberg tarafından bildirilen son bilgilere göre, Güney Kore yarı iletken endüstrisi, Ağustos ayında yıllık %-1,7 düşüşle Ocak 2018'den bu yana ilk yıllık düşüşünü yaşadı. Bu, stokların %67,3'e ulaşması ve fabrika sevkiyatlarının düşmesiyle bu değer -20,4 gerilemiş oldu.

Bu durum, baskı altındaki sektörün ilk işareti değil. ABD'nin en büyük bellek yongası üreticisi Micron, dün açıkladığı üç aylık satış tahminlerini 2 milyar doların altında olacağını tahmin ediyor. Japon NAND devi Kioxia üretimi azalttığını ve önümüzdeki aylarda üretimi %30 azaltacaklarını söyledi. (Kriz çıkmasa bari)

Samsung ayrıca 2022'nin ikinci yarısının zor olacağı konusunda piyasayı uyarmıştı. IC Insights'a göre, DRAM pazarı Mayıs ve Temmuz ayları arasında yarı yarıya azalmış ve piyasa daralmıştı.

TrendForce'un yakın tarihli bir raporu, NAND flash fiyatlarının yılın dördüncü çeyreğinde %15 - %20 oranında düşeceğini tahmin ediyor. 3D NAND 3. çeyrekte %30-35 düştü ve analistler 4. çeyrekte %20-25'lik bir düşüş daha öngörüyorlar. Ancak katı hal sürücüleri gibi daha fazla fiyat düşüşü yaşayacak olan ürünleri satın almak isteyen tüketiciler için tabi ki bu iyi bir haber.

Mevcut küresel ekonomik durum sorunun büyük bir parçası olsa da şu anda gördüğümüz daralmanın çoğu karantina sonrası etkileri oluşturuyor. Pandeminin başlangıcı ve yükselmesi, çalışanların evden çalışması ve oyun oynamanın artması elektronik ürünlere olan talebin hızla yükselmesine neden oldu.

Şirketler tüketicilere ayak uyduramadı, bulunabilirlik düştü ve bu durum ürünlerin yükselmesine neden oldu. Ancak karantinanın sona ermesi ve düşen talep, birçok çip şirketinde fazla stoğun ortaya çıkmasına neden oldu. Tüm bu olumsuzluklara oyun monitörü sevkiyatlarının ilk kez düşmesi ve Apple iPhone 14'ün üretimini azaltmasını da ekleyebiliriz.

Ekonomik daralma hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

Xiaomi sevilen Redmi modeline kararlı sürümü yayınladı!
Kripto topluluğu, 31 Ekim 2022 için Polygon (MATIC) fiyatını tahmin etti!
Epic Games'in bu hafta sunacağı ücretsiz oyun belli oldu
Sonraki Haber