Çip krizini etkileyebilecek dava: Qualcomm ve ARM!

Çip krizinin etkileri henüz bitmiş değilken iki büyük çip üreticisi arasında yeni bir kriz patlak verdi. Qualcomm ve ARM arasında çıkan sorunun detaylarına gelin yakından bakalım.

Çip üreticisi Arm, büyük rakibinin geçen yıl Nuvia'yı satın almasının ardından lisans anlaşmalarını ihlal ettiğini ve ticari marka ihlali yaptığını iddia ederek Qualcomm'a dava açtı. Dava, Qualcomm'a karşı, Nuvia'nın Arm ile önceki lisans anlaşmaları kapsamında geliştirilen tüm tasarımları imha etmeleri nedeniyle açılmış durumda.

Arm'nın lehine bir karar, Qualcomm'un CPU tasarım ve üretim alanına yeniden dahil olma konusundaki sıkıntı çıkarabilir.

Qualcomm ve ARM davalık oluyor

Dava, Nuvia'nın 2019'da Arm'den aldığı ve Arm uyumlu işlemci çekirdekleri oluşturmasına izin veren özel mimari lisanslarından kaynaklanıyor. Arm'a göre, haklar devredilmedi. Qualcomm'un 2021'de Nuvia'yı satın almasının ardından bu haklar kullanılamaz hale geldi.

2022'deki resmi lisans feshi Qualcomm'un daha önce var olan anlaşmalardan kaynaklanan herhangi bir teknolojiyi yok etmesini ve kullanmayı bırakmasını Sağlamıştı. Qualcomm'un genel danışmanı Ann Chaplin, bu suçlamaları reddetti. Nuvia anlaşmasından bu yana devam eden CPU tasarım çabalarını sürdürmek için, bu kararın şirketin hakları dahilinde olduğunu söylüyor.

Açıklama şu şekilde;

"Arm'ın, sözleşmeden doğan veya başka bir şekilde Qualcomm'un veya Nuvia'nın yeniliklerini engellemeye teşebbüs etme hakkı yoktur. Arm'nın şikâyeti, Qualcomm'un özel olarak tasarlanmış CPU'larını kapsayan geniş, köklü lisans haklarına sahip olduğu gerçeğini göz ardı etmektedir ve bu hakların kullanılacağından eminiz."

İki büyük firma davalık olmasına rağmen Qualcomm ile Arm arasında hala mevcut anlaşmalar bulunuyor. Şu anda şirket, Arm ile birlikte bir Armv9 lisansı sayesinde özel çekirdekler tasarlayabiliyorlar. Ek olarak, Snapdragon mobil işlemci serisi artık mimarinin bir parçası olarak standart Arm tasarımlı çekirdekler kullanacak.

Qualcomm ve Arm arasındaki ilişki, Nuvia'nın satın alınmasından bu yana biraz sallantıda. Qualcomm'a yakın kaynaklar, satın alma ve CPU pazarına yeniden girme arzusunun, Arm'ın durgun teknolojisine ve yenilik eksikliğine bakış açısıyla doğrudan ilişkili olduğunu düşünüyor.

Dava, Qualcomm'un Arm, Intel, AMD ve diğer işlemci firmalarıyla rekabet etme yeteneğini zedeleyebilir. Nuvia davasına dayanarak, mahkeme Arm'ın iddialarını onaylarsa bu CPU'nun kullanılabilirliği şüphesiz olumsuz etkilenecektir. 

Çip krizinin devam ettiği şu zamanda bir de bu davanın ortaya çıkması hakkında sizler ne düşünüyorsunuz?

2500 TL altına satın alabileceğiniz en yeni 9 telefon modeli! - Eylül 2022
ETH ve ETC, kripto trend listesine hakim!
Samsung mu Apple mı? İşte akıllı telefon pazarının lideri
Sonraki Haber