CIO’ları ile projelerin öneminin tartışıldığı özel etkinlik düzenlendi

CIO’ları ile projelerin öneminin tartışıldığı özel kapalı CIO etkinlik 14 Mayıs 2014 tarihinde, Turkcell evsahipliği ile Turkcell Tepebaşı Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Bu yıl 50. yılını kutlayan, Bilgi Teknolojileri ve Telekomünikasyon alanlarında önde gelen küresel pazar istihbarat firması International Data Corporation (IDC), amiral gemisi IDC Türkiye CIO Zirvesi 2014 Türkiye 2-4 Nisan tarihleri arasında Kaya Palazzo Golf Resort - Belek Otel, Antalya’da gerçekleşti. Bu yıl ilk defa 6 ana kategoride CIO ödülleri verildi. Başvurular Teknoloji Danışma Kurulu tarafından büyük bir titizlikle değerlendirilerek iş, teknoloji ve inovasyon liderlerinin en iyileri Zirve’de gerçekleşen törenle açıklandı.

Aday olan, ödül alan ve başvuruda bulunan firmaların projelerinin sunulduğu, deneyimlerin paylaşıldığı ve sektörün çok deneyimli CIO’ları ile projelerin öneminin tartışıldığı özel kapalı CIO etkinlik 14 Mayıs 2014 tarihinde, Turkcell evsahipliği ile Turkcell Tepebaşı Konferans Salonu’nda gerçekleşti.  

Ödül alan ilk 3 firma;

  1. 1.       En iyi inovasyon projesi; 1. ISS Türkiye, 2. Avea, 3. MKK
  2. 2.       En iyi değişim yönetimi projesi; 1.Borsa İstanbul A.Ş., 2. Turkcell, 3. ISS Türkiye
  3. 3.       En iyi uyumluluk yönetimi projesi; 1.Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş., 2. Aksigorta A.Ş., 3. Ziraat Bankası
  4. 4.       En iyi yeni iş uyumlandırma projesi; 1. Turkcell 2. Borsa İstanbul, 3. Avea 
  5. 5.       En iyi maliyet verimliliği projesi; 1. TAI, 2. Türk Traktör ve Ziraat Makineleri, MKK
  6. 6.       Yılın CIO’su; 1. Borusan, 2. Borsa İstanbul A.Ş., 3. Turkcell

 

ISS Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Meriç Ayçin

En iyi inovasyon projesi ödülü sahibi, En iyi değişim yönetimi projesi üçüncüsü

ISS Facility Services, 53 ülkede, 565.000'den fazla çalışanı ile “Temizlik, Güvenlik, Catering, Bahçe Bakımı ve Çağrı Merkezi Hizmetleri ile “Tesis Yönetimi” konusunda hizmet sunan dünyanın lider hizmet şirketlerinden biridir.

ISS Türkiye bünyesindeki pek çok kurumsal müşterinin saha lokasyonlarına (ATM, Şube vs.) verilen hizmetlerinin merkezi olarak planlanması, izlenmesi, kalitesinin değerlendirilerek raporlanması amacıyla “ISS Mobil Portal” projesi hayata geçirilmiştir.

Geliştirilen Mobil Uygulamalar ile saha ekiplerince kullanılan mobil cihazlar üzerinden, ekiplere atanan görev bilgilerinin izlenmesi, sonuç ve işlem detaylarının işlenmesi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca saha ekiplerinin faaliyetlerine ilişkin olarak GPS üzerinden alınan koordinat bilgisi ile operasyon alanında çekilen fotoğrafların merkeze online şekilde gönderilmesiyle etkin bir izleme katmanı oluşturulmuştur. Projeye adını veren “ISS Mobil Portal” üzerinde ise tüm saha ekiplerince gerçekleştirilen işlemlerin harita üzerinden online olarak izlenip, kalite ölçümlemelerinin yapılabildiği Monitoring ve Raporlama katmanı hayata geçmiştir.

Yenilikçi yaklaşımı ile projenin hayata geçmesi sonrasında, hem çalışanların, hem de müşterilerin beklentilerine paralel bir gelişim sağlanarak tüm paydaşlarda memnuniyeti arttırmanın yanı sıra sektörde diğer firmalarca yapılmayanı hayata geçirerek ciddi fark yaratılmıştır.

Meriç Ayçin, ISS Turkey Genel Müdür Yardımcısı

Borsa İstanbul A.Ş., Ali Çöplü

En iyi değişim yönetimi projesi ödülü, En iyi yeni iş uyumlandırma projesi ikincisi, Yılın CIO’su ikincisi

İstanbul Finans Merkezinin göbeğindeki Borsa İstanbul, dünya piyasaları ile entegrasyonu hızlandırmak, üyelerine en hızlı emir iletim imkanlarını vermek için projelerine ara vermeden devam ediyor.  1994 yılında elektronik emir iletişim ve işleme otomasyonuna geçen, 2002 yılında geniş alan ağı üzerinden ( WAN) uzaktan emir iletimine imkan vermek için kendine has ExpressAPI ( ExAPI) protokolünü hayata geçiren Borsa Istanbul,  bu alanda dünya standardı FIX-API protokolünü de verdiği hizmetler listesine kattı. FIX-API ile beraber Borsa’ya bağlanmak isteyen kurumsal üye ve yatırımcıların, özellikle yurtdışından gelmek isteyen yatırımcıların, bağlanma süresi 6 aylardan 1-2 aya inmiş olacak. 1 Ekim 2013’te Pay Piyasasında,  4 Nisan 2014’de  Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında devreye alınan FIX-API emir iletim uygulaması saniyede gönderilen emir sayısının 64’ten 500’lere kadar çıkmasına izin veriyor.  Bu projeyi Borsa Istanbul yazılım mühendisleri hiç bir dış firmadan yardım almadan, tamamen Açık Kaynak (Open Source ) kodları üzerinde çok düşük bir bütçeyle hazırladılar. Hazırlarken de yazılım mühendisliğinin olmazsa olmazlarından olan regresyon testleri ve fonksiyonel testler için bir çok firmaya va başka ekiplere örnek olacak bir test otomasyon ortamını da oluşturdular. Bu test otomasyon ortamında; elinizdeki FIX arayüz yazılımının en son versiyonunu, geçmişteki herhangi bir işlem gününü tarihsel veri tabanından alıp adım adım günü yaşatarak çalıştırabiliyorsunuz. Ayrıca otomasyon sistemine kayıtlı negatif mesaj testlerini de yeni versiyon ile deneyip sonuçların beklendiği gibi olup olmadığını görüyorsunuz. Bu ortam, üzerinde çalıştığı sunucuları sanal sunucular üzerinde talep edip, kurup, yeni versiyonu yükleyip tarif ettiğiniz bütün testleri çalıştırıp, gerçekleşen sonuçları da beklenen sonuçlarla karşılaştırabiliyor.  Bu otomasyon sonucunda 3-4 günden fazla sürecek, en az 4-5 uzmanla bitebilecek test aşamalarını 3-4 saat gibi bir sürede hiç bir dış müdahele olmadan çalıştırabiliyorsunuz. Borsa İstanbul’dan Ali Çöplü, yaptığı sunumla hem FIX-API’nin Borsa’ya ve ülkeye yararlarını hem de test otomasyon sistemini anlatarak, benzer firma ve sistemlerde kullanılması için vizyoner yaklaşımlarını paylaştı.

En iyi yeni iş uyumlandırma projesi ödülü, En iyi değişim yönetimi projesi ikincisi, Yılın CIO’su üçüncüsü

İşletmeler, Turkcell Akıllı Harita ile artık çok daha verimli

Turkcell işini büyütmek, saha aktivitesi düzenlemek, yeni mağaza ya da şube açmak isteyen şirketlerin ve kurumların hedef kitlelerine en etkin şekilde ulaşmalarını sağlayacak Akıllı Harita hizmetini  2013 Mayıs ayında kullanıma sundu.

Lider iletişim ve teknoloji şirketi Turkcell, Türkiye’de bir ilk olarak potansiyel müşteri kitlesinin yoğunluğunu sunan Akıllı Harita, şirketlere verimlilik ve kârlılık artışı ile doğru iş planı oluşturma fırsatı yaratıyor. Şirketler ve kurumlar açısından doğru müşteriye doğru zamanda ulaşmanın büyük önem kazandığı günümüzde hizmete sunulan Akıllı Harita ile “müşteri neredeyse orada iş yapmak” mümkün hale geliyor.

Akıllı Harita nasıl çalışıyor?

Turkcell kurumsal satış ekibinin ziyareti sırasında imzalanan sözleşmenin ardından şirketler https://akilliharita.turkcell.com.tr sitesinden kullanıcı adı ve şifre ile Turkcell’in Akıllı Harita’sına ulaşabiliyor. Bir etkinliğin planlandığı noktada ve saatte Turkcell’in mobil hareketlilik yoğunluğu ya da şirketin kendi müşteri kitlesinin yoğunluğu analiz edilebiliyor. Yoğunluk olarak internette sunulan görsel harita analizlerine ek olarak analiz istatistikleri web servis olarak da şirketin kendi raporlama, karar destek sistemlerine entegre edilerek kullanılabiliyor.

İl, ilçe, mahalle ve hatta mahalleden küçük birimler bazında; ister müşteri kitlesinin ister çeşitli kriterlerle daraltılmış hedef kitlenin gün içinde hangi yoğunlukta, nerede bulunduğunu gösteren Akıllı Harita; saha aktivitesi düzenleme, gezici ekip yönlendirme, billboard, yeni şube, mağaza, hastane, okul açma kararlarında şirketlere önemli bir veri kaynağı sağlıyor. Şirketler, Turkcell’li potansiyel müşterilerinin kitlesel mobil hareketlerini temel alabilecekleri gibi, kendi müşteri kitlelerinin gün içinde nerelerde yoğun olarak bulunduğunu da analiz edebiliyorlar.

Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş., BT Müdürü, Ergun Özdamar

En iyi uyumluluk yönetimi projesi ödülü sahibi ve En iyi maliyet verimliliği projesi ikincisi

Türk Traktör BT’sinden beklenen maliyetlerin azaltılması, sürekli iyileştirme ve inovasyon, kullanıcı taleplerine daha hızlı cevap verilmesi, BT operasyonlarının standartlaştırılması, iş önceliklerine göre hızlı aksiyonların alınması ve iş gereksinimlerinin karşılanması için System Center ile BT Yönetişimi projesi devreye alınmıştır. Mevcut veri merkezi altyapısı fiziksel seviyede tüm tek hataya açık noktaların kapatılması için yenilenmiş, çeviklik ve proaktif kapasite yönetimini sağlamak için veri merkezi ile Windows Azure bulut platformu entegre edilmiştir. Hizmetlerin performanslarının izlenmesi ve ölçülmesi, karar verme süreclerini hızlandıracak trend analizleri ile uçtan uca ITIL uyumlu Microsoft System Center Management Suite devreye alınmış ve diğer platformlar ile entegrasyonu sağlanmıştır.  Bu proje ile birlikte; Türk Traktör BT departmanının ITIL uyumlu sistemler ile uçtan uca hizmet tabanlı bir departmana dönüşümü, bazı süreçlerin otomatikleştirilmesi ile ihtiyaç duyulan iş gereksinimlerine daha hızlı cevap verebilme, kapasite yönetiminin efektif ve proaktif olarak yönetimi ve aynı zamanda bulut hizmetlerinin de mevcut altyapı üzerinden kullanılması, sürekli iyileştirme için gerekli olan performans metriklerinin anlık takip edilebilmesi ve trendlerin düzenli olarak analiz edilmesi, BT hizmetleri ile uyumlu bir şekilde BT donanım ve yazılım envanterinin takip edilmesi, son kullanıcı tecrübesinin simüle edilmesi ve proaktif çözümlerin geliştirilmesi, insan hatasına açık olan ve zaman alan manuel işlemlerin otomatikleştirilmesi, operasyonel maliyetlerin azaltılması, reaktif çözümlerin yerine proaktif yönetim sistematiğinin oluşturulması – Problemler oluşmadan önce olayların tahmin edilmesi ve çözülmesi, ilgili tüm süreçlerle entegrasyonun sağlanması başarılmıştır.

TAI, TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.  BT Müdürü, Gülsen Bayramusta

En iyi maliyet verimliliği projesi ödülü sahibi İstemci Sanallaştırma Projesi

TUSAŞ yerel ağ altyapısında hava araçlarının tasarımı/üretimi/mühendisliği/muayenesi/lojistiği süreçlerinde yaklaşık 1300 İş İstasyonu (Workstation) ve 2500 Power PC ve bu bilgisayarların üzerinde dünyanın en önemli ticari paket yazılımları (CATIA, SIEMENS NX, NASTRAN,PATRAN, DYTRAN, FLUENT, ADAMS, VB)   kullanılmaktadır.  Şirketin dinamik yapısı ve devam etmekte olan 100'den fazla hava araçları projeleri (ANKA, HÜRKUŞ, GÖKTÜRK 2, C130 vb) nedeniyle, kullanıcıların kaynak ihtiyaçları dönemsel olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Mevcut durumda kullanıcıların istemci seviyesindeki bu cihazlara yönelik ilave kaynak talepleri(RAM, DISK ilavesi veya makine değişimi)  karşılandıktan sonra bu kaynakların etkin kullanımının ölçümü konusu sınırlı seviyede olmaktadır. Tasarım ve analiz işlemlerinin hızlı tamamlanması,  iş istasyonların işlemci biriminde hız, ekran kartı özelliklerinin en üst seviyede olmasını gerektirmektedir.
BT Kaynakların etkin yönetilebilmesi için İstemci Sanallaştırma konusu yaklaşık 4 yıl öncesinde araştırılmaya başlanılmıştır. Hedef, iş istasyonlarını ince istemci seviyesine getirmek ve istemci üzerinde çalıştırılan her bir aktiviteyi merkezdeki sunucular üzerine aktarabilmektir. Ancak, bu işlem için iş istasyonları üzerindeki yüksek hızlı kartların merkezi sunucular üzerinde çalışması ve aynı anda bir çok kullanıcının merkezi sunucu üzerinden hizmet alıyor olması gerekiyordu. Bu hedefe ulaşılırsa hava aracı tasarım, üretim ve mühendislik süreçlerinde bilgi yönetimi, güvenlik, risklerin kontrol altına alındığı, kaliteli ve hızlı, maliyet etkin BT hizmet yönetimi sunulması sağlanmış olacaktı. Bu konuda son yıllarda gerek dünyada gerek ülkemizde SW/HW teknolojisinde ilerlemeler kaydedilmiş olduğundan, gereksinimimiz ile ilgili olarak değişik firmaların mimarileri incelenmiş ve ön çalışmalar yapılmıştır. Bu hedefe, NVIDIA ve CITRIX firmaları teknolojileri  (NVIDIA GRID teknolojisi, sanallaştırma ortamlarında GPU kullanımına olanak sağlamaktadır. NVIDIA vGPU teknolojisi, NVIDIA GRID kartlarının daha küçük ekran kartları şeklinde bölünmesi suretiyle birden fazla sanal makinenin tek bir karttan faydalanmasını mümkün kılmaktadır. Citrix Xendesktop teknolojisi ise, HDX 3D bileşeni sayesinde ekran görüntüsünün sıkıştırılması ve minimum kayıp ile uzak ekrana iletilmesine olanak vermektedir.) ile ulaşılmıştır.
İstemci sanallaştırma projesi sayesinde TUSAŞ'ın önümüzdeki bir kaç sene içerisinde mevcut altyapısının büyük oranda sanallaştırılması ve iş istasyonu amaçlı satın alınan PC alımlarının minimum seviyeye indirilmesi , yerine planlanan istemci sanallaştırma alt yapısına yatırım yapılması hedeflenmektedir. Bu sayede maliyet ve bakım konularında tasarruf sağlanmakla birlikte daha da önemlisi "IT as a Service" yaklaşımından hareketle yönetilebilir, güvenli, esnek, kaliteli, risklerin kontrol altına alınmış, maliyet etkin, merkezi hizmet sunulan bir BT Hizmet yönetimi sunulacaktır.

Yılın CIO’su ödülü sahibi Borusan

Bir otomobilin iş uygulaması ile, iş uygulamasının da BMW AG ile doğrudan bağlantı kurabileceği,  tamamıyla entegre ve bulut bazlı bir iş uygulaması platformu sağlamayı amaçladık. Altyapı (IaaS) ve platform (PaaS) hizmetini dış kaynak yolu ile edinerek; bayilerimize, şirket içi donanım ihtiyacı olmaksızın güncel veri depolama, güvenlik ve yedekleme hizmetlerini de sunarak; temel uygulamaları yönetmeleri adına, daha güçlü bir ortam sağladık. Bu sayede, bayilerimiz için donanım ihtiyacı ve donanım bazlı masraf problemi sona erdi.

Tek bir cümle ile özetlemek gerekirse, DMS; günlük işlerin kolaylıkla yönetimini sağlamakta, müşteri memnuniyetini artırmakta ve masrafları azaltmaktadır. Bu bağlamda, DMS kullanım kolaylığının ötesinde şu özellikleri bünyesinde barındırmaktadır:

-          Veri ambarı, satış, satış sonrası, finans, genel muhasebe, zamanlama, atölye, müşteri ilişkileri ve iş zekası yönetimi

-          İhracatçı, üretici ve bayilerin muhasebe sistemleri ile tam entegrasyon

-          Kullanımı kolay ve entegre bir arayüz sayesinde kullanıcıların üretkenliğini artırmak

-          Yöneticilere genel performans ve bayi gelirleri konusunda fikir sunan anlık raporlar sağlamak

-          Güçlü bir performans yönetimi sağlamak adına geliştirilmiş bütünleşik iş akışları gibi otomatize edilmiş operasyonel akışlar

-          Merkezi ve tek bir çözüm kullanarak teknik iş bilgisinin tüm bayilere yayılması

-          Çıkarıma dayalı analiz sistemi sayesinde kolay performans ve finansal takibi

-          Kullanılırlığı artırma ve süreçleri otomatize etmeyi sağlayan mobil çözümler

AVEA, Kurumsal Çözümler Yönetmeni, Mustafa Altay

En iyi inovasyon projesi ikincisi, En iyi yeni iş uyumlandırma projesi üçüncüsü

“Teknolojinin şirket stratejilerinden çok daha hızlı değiştiği ve rekabetin çok fazla arttığı teknoloji çağında şirketlerin en önemli varlıkları bu değişimi yönetecek olan çalışanlarıdır. Şirket stratejilerine yön veren insan kaynağı aynı zamanda yenilikçi trendleri tetikleyen bir son kullanıcıdır. Avea olarak çalışanlar ile olan ilişkimizi ve kurum kültürümüzü destekleyecek bir teknoloji değişim programını stratejik olarak 2012 den sonra uygulamaya koyduk. bu dönüşüm çerçevesinde bilgi yönetimini sağlayacak, çalışanlar arasında etkileşimi artıracak, yönetim ile çift taraflı iletişim kuracak ve inovasyonu tetikleyerek iş verimliliğini artıracak çözümler konusunda ilk adımı yenilenmiş intranet ile attık. Avea olarak kişişel markalaşma sürecinde çalışanların kendilerini ifade etmesini sağlayacak bir platform ortaya koymak, bunlara ait iş uygulamalari ile entegrasyon sağlamak ve en önemlisi paylaşım kültürünü oluşturmak için  3 yıllık dönüşüm planınn ilk adımı olan intranet projemizi hayata geçirdik.

Kurumsal Intranet, Avea olarak sosyal bilgi paylasimi ve çalışan odaklı yönetim tarzımızı destekleyecek dönüşüm stratejilerimizin önemli bir maddesidir.”

En iyi uyumluluk yönetimi projesi ikincisi Aksigorta A.Ş.

AkTalep Aksigorta’nın stratejik hedefleri doğrultusunda işbirimleri ve Bilgi Teknolojileri ekiplerinin birlikteliğini sağlayarak; taleplerin (projeler, değişiklikler, problemler, olaylar, vb.) karşılanması, önceliklendirilmesi ve komiteler aracılığıyla değerlendirilmesi süreçlerinin yönetilebilir, şeffaf, kolay, raporlanabilir ve izlenebilir araçlarla yönetimini gerçekleştirerek; odaklılık, verimlilik ve etkin iletişim sağlamak.

En iyi uyumluluk yönetimi projesi üçüncüsü Ziraat Bankası

1.600'ün üzerinde yurt içi şubesi, 16 ülkede şubesi ve iştirakleri ile Türkiye'nin en büyük bankası olan Ziraat Bankası, temel bankacılık altyapısını gerek yüksek performans artışı sağlamak gerek toplam maliyeti düşürmek üzere yeniden tasarladı. Türkiye finans sektörünün ilk Oracle Exadata OLTP veri tabanı uygulaması olması sebebiyle riskli, ancak banka için yatırımın geri dönüşü anlamında bir o kadar yüksek getirisi olan uygulama başarı ile gerçekleşti.

Projenin kilometre taşları:

• Kasım 2012: Sistem satın alımı ve test senaryoları tamamlandı

• Şubat 2012: Temel bankacılık uygulamaları Oracle veri tabanları ve işletim sistemleri taşınması başarı ile gerçekleşti

• Haziran 2013: Temel bankacılık sistemi tümüyle Oracle Exadata’ya taşındı

Kazanımlar:

• Operasyonel verimlilikte 4 kat artış

• 8 kat sistem performansı

• Konvansiyonel Veritabanı ortamının Oracle Exadata’da konsolide edilmesi

• Yalın sistem yönetimi

• Çok adam çok süreçten tek adam tek sürece geçiş

Arkem Grup’ta Sanallaştırma ve kazanımları . Sanal ortam ve yardımcı araçların yetkinlikleri  ile ODM Merkezine yapılan yatırımlarda toplam sahip olma  değerlerinde  %90  cost saving sağlanmıştır.

Turkcell Superonline kesintisiz hizmet yaklaşımını güçlendiriyor
Oyun bağımlısı genç, katliam yaptı!
iPhone kullanıcıları bu tuzağa dikkat: Her an dolandırılabilirsiniz
Sonraki Haber