Çin’in son hamlesi Amerika’nın fazlasıyla canını sıkacak
Çin ile Amerika arasında süregelen ticaret savaşları her geçen gün biraz daha ürkütücü bir hale bürünüyor.
Çin, Nisan ayının ilk günlerinde, Amerikalı bellek çip devi Micron'un belirli ürünlerinin satışını siber güvenlik riskleri gerekçesiyle yasakladı. Bu durum, Amerika ile Çin arasında yaşanan ve küresel teknoloji tedarik zincirini büyük ölçüde etkileyen süregelen ekonomik rekabetin bir yansıması olarak değerlendiriliyor.
Önceki yıl, Amerika, Çin'e ait olan ve devlet desteğiyle faaliyet gösteren bellek çip üreticisi Yangtze Memory Technologies Corporation'ı hedef alarak, onunla onay almadan tedarik işlemlerini yasaklamıştı. Amerika, ayrıca Nvidia'nın son nesil yapay zeka eğitiminde devrim niteliği taşıyan GPU'su H100'ün Çin'e ihracatını kısıtlamıştı.
Çin Siber Uzay İdaresi, geçtiğimiz Pazar günü "anahtar bilgi altyapısı" sağlama konusunda öncü yerli firmalara, Micron ile iş ilişkilerini kesmelerini bildirdi. Micron ürünlerinin ciddi siber güvenlik sorunlarına yol açtığı ve ülkenin anahtar bilgi tedarik zincirleri için büyük bir risk oluşturduğu belirtildi.
Çin’in son hamlesi Amerika’nın fazlasıyla canını sıkacak
Micron, 16 yıl önce Çin'de ilk fabrikasını kurarak bilgisayar belleği ve dinamik rastgele erişimli bellek (DRAM) ile flaş bellek gibi veri depolama konularında uzmanlaştı. Çin, Micron'un 2022 yılında elde ettiği yıllık gelirin %10.7'sini oluşturan üçüncü büyük pazar konumunda bulunuyor.
Çin yetkilileri, Micron'un hangi tür bir siber güvenlik riski oluşturduğunu açıklamadı ancak 2016 yılında yürürlüğe giren geniş kapsamlı Çin Siber Güvenlik Yasası'na atıfta bulundu. Bu yasa, gerçek isim doğrulaması ve yerel kullanıcı verilerini yerel sunucularda saklama gibi hükümetin internet denetimini güçlendiren kuralları içeriyor.