Çin aşısı olanlara kötü haber!
Koronavirüs aşısı olmak isteyenler için farklı tercihler bulunuyor. Fakat bazı aşılar bazı ülkelerce kabul edilmiyor. Suudi Arabistan Çin aşısını kabul etmediği için Sinovac aşısı olanlar hacca gidemeyecek.
Koronavirüs pandemisinin bitmesi için önümüzdeki en iyi seçenek kitlesel aşılanma. COVID-19 adı verilen virüs yayılmaya ve insanları öldürmeye başladığından beri aşı çalışmaları sürüyor. İlk inaktif aşıları tamamlayanlar ise Çinli Sinovac aşısı ve Rus Sputnik V aşısı oldu. Bunlardan Sinovac aşısı ülkemize gelen ilk aşı idi, Sputnik V için de anlaşma yapıldı. Bunun dışında batı dünyasından da çeşitli mRNA aşıları çalışmalarını tamamladı ve dünya çapında uygulanmaya başlandı. Bunların da en bilinenleri ülkemizde de uygulanan Pfizer/Biontech aşısı ile henüz ülkemize gelmeyen Moderna ve AstraZeneca aşıları.
Çin ve Rus aşısı olanlar hacca gidemeyecek
Bu kadar çok aşı çeşitliliği olunca insanların yanında ülkelerin (ya da hükümetlerin) de kafası karışıyor. Bugün de hac destinasyonu olduğu için ülkemiz Müslüman nüfusu için çok önemli konumda olan Suudi Arabistan'dan ilginç bir karar çıktı. Bu karar neticesinde inaktif aşılar olan Çinli Sinovac ve Rus Sputnik V aşıları olanların ülkeye girişine izin verilmeyecek.
Batının mRNA aşıları
Bu karar ilginç zira biraz aşı işini araştıranların mRNA aşıları hakkında bazı haklı çekinceleri bulunuyor. Mesajcı RNA anlamına gelen mRNA aşılarının 2020'den önce insanlar üzerinde kullanılmasına asla izin verilmiyordu. Bunun sebebi mRNA aşılarının yan etkilerinin tam olarak bilinmemesiydi. Fakat Koronavirüs salgını sebebiyle mRNA aşılarına hızla izin verilmeye başlandı. Aşının geniş çapta kullanıldığı ilk hastalık COVID-19 olduğu için de şimdilik yan etkileri tam olarak bilinmemekte. Örneğin AstraZeneca mRNA aşısının bazı hastalarda kan pıhtılaşmasından dolayı ölüme yol açtığının fark edilmesinden sonra bu sorunu yaşayan ülkelerce kullanımı durdurulmuştu. Yine de mRNA aşıları işlerini yapmakta, yani hastalığı engellemekte oldukça başarılılar ve mRNA teknolojisi de tıpta çok büyük ilerlemeler sağlayacak potansiyele sahip. Gelecekte mRNA'nın tüm tehlikeli yan etkileri yok edildikten sonra belki de kullandığımız tek aşı formu haline dahi gelebilir.
Suudi Arabistan ise batı yandaşlı politikaları ile bilinen bir ülke. Öyle ki kendisini tamamen İslami bir ülke olarak görmesine rağmen batı ile ilişkileri Müslüman ülkelerle olan ilişkilerinden çok daha iyi. Tabi ki bu ilişki biraz da petrol bazlı bir ilişki. Bu yüzden bu aşı kararında da Suudi Arabistan'ın batı yanlısı politikalarının etkili olduğu düşünülüyor. Zira kısa süre içinde Hacca gitmek isteyen vatandaşların ülkemiz şartlarında Alman menşeili Pfizer/Biontech mRNA aşısından başka hiçbir çaresi bulunmuyor.
Suudi Arabistan'ın istediği şartlar neler
Suudi Arabistan tarafından ülkeye giriş yapmasına izin verilecek ziyaretçilerden aşının her iki dozunu da olması şartı aranacak. Şimdilik kabul edilen bütün aşıların listesi ise şu şekilde: Pfizer/Biontech, Moderna, AstraZenaca ve Johnson&Johnson. Bu aşıların ikinci dozunun Suudi Arabistan'a gelmeden en az 14 gün önce yapılmış olması gerekmekte.
Avrupa Birliği de benzer bir politika izlemeye hazırlanıyor. AB Covid Seyahat Sertifikası denilen bir seyahat izni çıkarılacak ve AB dışında yaşayan insanlardan belirli aşıları olanların AB ülkelerini ziyaret etmesine izin verilecek. Bu izin verilecek aşılar arasında da şimdilik Çinli Sinovac ve Rus Sputnik V aşıları bulunmuyor. Fakat Avrupa İlaç Ajansı çalışmalarını sürdürüyor ve nihai kararını 1 Temmuz 2021 tarihinde açıklayacak.
Siz ne dersiniz? Suudi Arabistan'ın bu politikasını doğru buluyor musunuz? Çin ve Rusya'nın geliştirdiği inaktif aşılara güveniyor musunuz? mRNA konusunda çekinceleriniz bulunuyor mu? Yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.