Çin sıfır covid politikası yüzünden yoğun eleştiri topladı
Twitter'da Çin’in büyük şehirlerini aratırsanız, büyüyen protestolarla ilgili pek de bir haber olmadığını görebilirsiniz
TechCrunch’ın haberine göre, analistler, Çin'in "sıfır COVID" politikalarına tepki olarak başlayan ve son üç gün içinde Pekin ve diğer şehirlerde alevlenen gösterilerle ilgili haberlere ulaşmak isterken, bu sorgular etrafında porno ve kumar yayınlayan botlarda bir artış fark ettiler. Bu spamlar, özellikle Çin hükümetinin yerel sosyal ağlardaki protestoları sansürlemesinden kaçınmak için VPN aracılığıyla Twitter'ı kullanan yerel aktivistler için mitingleri takip etmeyi oldukça zorlaştırıyor.
Twitter, iletişim ekibini fiilen feshettiği için konu hakkında resmi olarak bir yorum yapmadı. Ancak The Washington Post, bir Twitter çalışanının bir araştırmacıya şirketin bot sorununu "çözmek için çalıştığını" söylediğini kaydetti. Pazar günü geç saatlere kadar protestolarla ilgili haber bulmak daha kolaydı, ancak istenmeyen e-postalar hala arama sonuçlarına karışıyordu. Eski bir çalışan, The Post'a, hükümete bağlı Twitter hesaplarının daha önce de toplu olarak, ancak genellikle bireysel hesaplara veya küçük gruplara saldırmak için spam gönderdiğini söyledi.
Çin sıfır covid politikası yüzünden yoğun eleştiri topladı
Sincan eyaletinin başkenti Urumçi'de bir apartman dairesinde çıkan ölümcül yangının ardından Çin’de protestolar başladı ve giderek de büyüdü. Eleştirmenler, Çin hükümetinin katı COVID-19 önlemlerinin itfaiyecileri geciktirmesiyle ilgili olarak suçluyor. Geçen hafta da Zhengzhou’daki bir Foxconn fabrikasında, yetersiz COVID güvenlik önlemleriyle ilgili endişeler de dahil olmak üzere çalışma koşulları da protestolara yol açmıştı. Çin’de sokak eylemleri pek sık gerçekleşmiyor, buna karşın bazı protestocular sokaklarda toplanarak, Başkan Xi Jinping'i ve Komünist Partinin diğer üyelerini istifaya çağırdı. Eylemler ve benzeri talepler ülkede kolayca hapis cezasına yol açabiliyor.
Konuyla ilgili olarak, Elon Musk'ın agresif işten çıkarmalarının durumu daha da kötüleştirmiş olabileceğine dair de bazı endişeler var. TechCrunch, girişimcinin Twitter'ın anti-propaganda ekibini işten çıkardığına ve geriye yalnızca çekirdek denetleme grubunu bıraktığına dikkat çekti. Twitter daha önce Çin'in Hong Kong protestolarını baltalama girişimlerine hızlı tepki verirken, bu sefer spam'ı engellemeye başlaması bile günler aldı. Şirket işe alımları yeniden başlattı, ancak yanlış bilgilendirmeyle mücadele birimini eski günlerine geri döndürebilecek kadar destek alıp alamayacağı belli değil.