Cem Kıvırcık yazdı: Uber gitti kavga bitti (mi)?
Cem Kıvırcık'la Dijital Gündem köşemizde bu hafta tartışmalara konu olan ve Türkiye'deki faaliyetleri belirsiz hale gelen Uber var.
Karayolları Taşıma Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle birlikte, Türkiye’de Uber’in ipi bir anlamda çekilmiş oldu.
Hemen akabinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir iftarda “…Uber diye bir şey çıkmış. O iş bitti. Artık böyle bir şey yok” şeklinde bir açıklama yaptı.
Son beş ayda Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü sivil trafik ekipleri, 6 bin 295 Uber sürücüsüne 18 milyon 922 bin TL ceza kesti. Yolculuk yapan kişilere kesilen ceza ise 2 milyon 165 bin TL… Bu rakamlar 2017’de kesilen toplam Uber cezalarının bile kat be kat üzerinde…
Özellikle İstanbul’daki 17,500 civarındaki taksi plaka sahipleri, kiralayanları ve çalışanlarının zaman zaman Uber sürücülerini dövmeye varan eylemleri unutulacak gibi değil…
Aslında Uber, yalnızca Türkiye’de sorun yaşamıyor. Avrupa kıtasında Bulgaristan, Danimarka, İtalya, Macaristan, Finlandiya, Fransa, İspanya ve Hollanda’da çeşitli kanuni yaptırımlarla Uber sürücülerinin hayatı zorlaştırılıyor.
Amerika’da Austin, Teksas’da, Alaska’da, Kanada’da British Columbia’da, Çin’de, Tayvan’da ve Avustralya’nın kuzeyinde de Uber’in başı dertte görünüyor.
Durum İngiltere’de de pek iç açıcı değil…
Uber’in hikayesi 2008 yılında Paris’te Travis Kalanick ve Garrett Camp adındaki iki arkadaş tarafından başladı. Taksi kuyruğu çok uzundu ve sıkılan iki arkadaşın aklına bir uygulamayla taksi hizmeti sunmak fikri geldi.
2010’da New York’ta üç taksi ile denemelere başladılar. Mayıs’ta San Fransisco’da resmi lansman gerçekleştikten hemen beş ay sonra, 1,25 milyar dolarlık destek yatırımı aldılar.
Hemen o ay ilk sorunlarını da San Fransisco Belediye Taşımacılık Kurumu ile yaşadılar ve isimlerindeki “Cab” (Taksi) kelimesini kaldırmak zorunda kaldılar.
2014’te ise Londra, Berlin, Paris ve Madrid’deki taksi şoförleri isyan bayrağını açtılar.
Yaşanan tüm bu sıkıntılara rağmen Uber’in piyasa değerinin neredeyse 70 milyar dolar civarında olduğu söyleniyor.
Sabah gazetesi yazarı “Uber’e dur derken turizm kaybediyor” başlıklı yazısında, 17 bin 500 sarı plaka oligarkını korurken altın yumurtlayan tavuğumuz turizmin sabote edildiğine dikkat çekiyor.
Londra’da 1000 kişiye 3, Paris’te 7, Brüksel’de 4, Atina’da 3 taksi düşerken, İstanbul’da yalnızca 1,7 taksi düştüğünü yazan Oğuz, sorunun yalnızca nicelik değil, nitelik anlamında da ortada olduğunu yazmış.
Nitekim, taksi esnafının müşteriye olan yaklaşımı, hemen her gün haberlerde gördüğümüz vakalar Uber’in yasaklanmasının bir çözüm olmadığını ortaya koyuyor.
Akıllara gelmeyen, ya da göz ardı edilen soru şu: “Neden Uber tercih ediliyor?”
Daha ucuz olduğu için mi? Daha kaliteli hizmet sunulduğu için mi? Neden Uber?
Sizce de Uber gitti, kavga bitti mi?..
Sevgiyle kalın…
Cem Kıvırcık – Twitter/Facebook/Instagram: @cemkivircik