Cem Kıvırcık yazdı: Teknolojisi ile İstanbul Havalimanı

Cumhuriyetimizin 95. Yıl dönümünü kutladığımız 29 Ekim 2018 günü, Istanbul’un yeni havalimanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılarak hizmete başladı.

Büyüklük ve kapasite anlamında dünyanın önde gelen havalimanlarından biri olan Istanbul Havalimanı, teknoloji anlamında da birçok üstünlüğe sahip…

Robotlar, yapay zekâ, yüz tanıma ya da diğer kişisel bilgilerle işlem yapabilmeye olanak sağlayan havalimanı, yolcuların rahatı ve konforu için akıllı sistem, kablosuz internet, telsiz ve yeni nesil GSM altyapısı ile LTE, algılayıcı ve konuşan 'nesneler' gibi son teknolojilerle donatılmış durumda…

Cem Kıvırcık yazdı: Teknolojisi ile İstanbul Havalimanı

Havalimanında üç adet veri merkezi, 102 adet entegre sistem, 467 adet sunucu, 780 telekomünikasyon odası, 3257 adet kartlı geçiş noktası, 3267 uçuş bilgi monitörü, 4549 destek verilen bilgisayar, 9000 adet güvenlik kamerası bulunuyor.

Bünyesinde 20 milyon GB veriyi tutacak olan, 90 bin iş ağı portuna sahip havalimanına döşenen fiber kablonun uzunluğu 1700 km’yi buluyor ki, bu Istanbul-Berlin arası mesafeye eşit… Bakır kablolar ise 4500 km uzunluğunda ve neredeyse Yeni Delhi mesafesinde…

Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone gibi Türkiye’nin tüm operatörleri yolculara hizmet vermek için iletişim altyapısında önemli işlere imza attılar…

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, 165 km fiber optik kablo çekimi ve 18 km altyapı çalışması yaptıklarını, enerji ve iletim sistemlerini çoklu arızalara karşı tam korumalı kurduklarını belirtiyor.

Turkcell, Huawei ile birlikte çalışarak yeni havalimanının iletişim altyapısında çalışmalar yaptı. Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin ve Huawei Small Cell Ürün Yöneticisi Peng Honghua LampSite Sharing teknolojisi bina içi kullanımlar için tüm gereksinimleri karşılayacak bir çözümler geliştirdiklerine dikkat çekiyorlar.

Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan da “İstanbul Yeni Havalimanı gibi dev bir projenin dijital altyapısını diğer operatörlerle altyapı paylaşımına giderek hep birlikte inşa etmek gibi yenilikçi bir çözüm, önümüzdeki dönemde Türkiye’yi dijitalleşme liginde öne çıkartacak diğer çalışmalar için de önemli bir referans noktası olacak.” diyor.

Netaş da iletişim teknolojilerindeki 50 yılı aşkın birikimiyle kurduğu teknolojik altyapı sayesinde İstanbul Yeni Havalimanı’nda 55 bin kişiye eş zamanlı, kesintisiz, hızlı ve güvenli internet sağlıyor. Böylece, pasaport, gümrük noktaları ile check-in kontuarlarında bekleme süreleri azaltılabilecek.

Vestel, “90 milyon yolcunun gözü Vestel de olacak” dedi ve yeni havalimanını 1300 adet 49 inç ve 1850 adet 55 inç bilgilendirme ekranı ile donattı. Özel ince tasarıma sahip, uzun panel ömrü bulunan ekranlar 178 derece görüş açısına sahip. Ayrıca, ortak karar verme merkezi, çağrı merkezi, otopark merkezi izleme, AOC toplantı odası, veri merkezi, ramp ofis, mülki idari amirliği, mülki idari amirliği kriz odası gibi operasyonel olarak kritik noktalarda Vestel Videowall’lar kullanılıyor.

Görüldüğü gibi Türkiye’nin teknoloji üreten tüm kurumları, Türkiye’nin gururu Istanbul Havalimanı’nda ortak bir çalışmaya imza atmışlar. Aslında burada adı geçmeyen ve çok önemli hizmetlerde bulunan “isimsiz kahramanlar”ı da unutmamak gerekiyor.

Emeği geçenlere şükran duyuyor yeni havalimanının hayırlara vesile olmasını diliyorum.


Cem Kıvırcık – Twitter/Facebook/Instagram: @cemkivircik

İstanbul Havalimanı hakkında merak edilen her şey!
Red Dead Redemption 2 rekorlara doymuyor!
Epic Games haftanın ücretsiz oyununu belirledi, bu oyun kaçmaz
Sonraki Haber