Cem Kıvırcık yazdı: Kapı kilitleri bile akıllandı...

Cem Kıvırcık ile Dijital Gündem köşesinde bu hafta akıllanan kapı kilitleri ele alınıyor.

Merhaba...

Sene 1953... İstanbul Tahtakale’de küçük bir atölye... O günlerin en popüler ürünleri olan karyola borusu ve gaz ocağı üretimi yapılıyor. Atölye sahibi Sadık Özgür, önce Devlet Deniz Yolları, daha sonra bahriyeli olarak yaptığı askerlik görevi sırasında torna, tesviye konusunda ustalaşmış. Bir gün yerli üretim kapı kilidi yapmaya karar veriyor ve Kale Kilit’in temelleri atılıyor.

Cem Kıvırcık yazdı: Kapı kilitleri bile akıllandı...

Geçtiğimiz günlerde Kale Endüstri Holding’in Vadistanbul’da konsept mağazasını ziyaret ettim. Teknoloji ve Ar-Ge’nin sokaktaki insana doğrudan dokunduğu bir ortam buldum. En basit kapı kilidinden, en karmaşık güvenlik sistemlerine kadar çözümler bütünleşmiş ve birlikte çalışıyor.

Bizleri konuk eden Kale Kilit Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Sinan Yorgancıgil ve Pazarlama İletişim Müdürü Hasan Yılmaz, yaklaşık 500 milyon TL’lik bir yatırım süreciyle başlattıkları dönüşüm sürecinin sonuçlarını bizlerle paylaştılar. Yorgancıgil, “Bu yeni dönemde akıllı teknolojileri ve müşterilerimizin değişen taleplerini odağımıza alarak, tüketicilerimize birebir dokunma imkânı bulacağız. Endüstri 4.0’a da uygun yatırım projeleri ile tüm proseslerimizi modernize ediyoruz. Entegre güvenlik vizyonumuzu ve teknolojik bakış açımızı yansıtan konsept mağazalarımızın sayısını gelecekte artırmayı planlıyoruz” diyor.

Sohbetimizin en ilginç konularından biri geçtiğimiz yıl Türkiye’de bugüne kadar güvenlik alışkanlıkları konusunda yapılmış en kapsamlı tüketici araştırmasıydı. 8 ilde 3.150 kişiyle yüz yüze görüşülerek hayata geçirilen Türkiye’nin Güvenlik Alışkanlıkları Araştırması sonuçlarından bazı örnekler:

  • Türkiye’de ev ve işyeri güvenliğinde en büyük kaygı yüzde 75 ile hırsızlık
  • Bir hırsızlık vakası yaşayanların oranı yüzde 56
  • Yüzde 38’imiz evden çıkarken, yüzde 49’umuz gece yatarken kapıyı kitlemiyor
  • Yüzde 45 evden çıkarken kapıda anahtar unutma kaygısı yaşıyor

Kapının kilitlenmemesi, ya da daha beteri anahtarın kapıda unutulması çok önemli bir güvenlik sorunu. Ancak hırsızları kilitli kapılar da durdurmuyor elbette. Özellikle kapının sağlamlığı, gerçek anlamda “çelik” olması gerektiğine dikkat çekiyor Sinan Bey... Konsept mağazayı gezerken, Kale tarafından üretilen çelik kapıların içinde kullanılan malzemeleri gösteriyor.

Bu geleneksel güvenlik malzemelerinin yanında beni en çok etkileyen inovatif ürün Alarmlı Silindir oldu. Daha önce “birinci nesil” olarak adlandırdıkları model, zaten radarıma girmişti. Dünyada başka bir ülkede benzeri olmayan, yalnızca Türkiye’de, Türk mühendisler tarafından Ar-Ge’si yapılan, patenti alınan ve üretilen Alarmlı Silindir uygulaması son derece pratik bir güvenlik önlemi...

Halk arasında “göbek” de denilen kilidin ortasında anahtarı soktuğumuz “silindir”i bilirsiniz. Genellikle tedbirli olanlarımız, ev, dükkan, vs. değiştirdiklerinde bu silindiri, dolayısıyla anahtarları değiştirirler. Bu aslında eli tornavida tutan herkesin yapabileceği basit bir iştir.

Hırsızların birçoğu ülkemizde bu silindiri zorlayarak kırmak suretiyle kilidi işlevsiz hale getirerek, evlere giriyorlar. Aslında maymuncuk kullanan, sofistike hırsız sayımız şükür yok denecek kadar az... İşte tam bu noktada hırsız, kapı kilidini kırdığında, alarm devreye giriyor ve  100 dBA ses seviyesinde öterek, hırsızı daha kapıdan içeri girmeden caydırıyor. Zaten çok daha önemli olan da bu... Geleneksel alarm yöntemleri hırsız kapıdan, pencereden mekana girdiğinde çalışıyor. Yani bir anlamda mahremiyete tecavüz gerçekleşmiş oluyor. Bunun da psikolojik etkileri malum... Oysa yapı marketlerden satın alabileceğiniz ve bir tornavida ile değiştirebileceğiniz akıllı silindirle hırsızı kapıdan içeri sokmamak mümkün...

Bir de Ekstra Defans bütünleşik güvenlik sistemi var. Bu sistemde Kale Alarm’ın içerisinde yer alan devre, dünya patentli ürün Ekstra Defans ile bağlantı kurarak alarmla entegre şekilde çalışıyor. Bu sayede hırsız kilidi kırmayı başarırsa bunu algılayıp hem 110 dBA ses seviyesindeki kendi alarmını devreye sokarak çevreye sesli uyarıda bulunuyor, hem de sistem Kale Alarm İzleme Merkezi’ne de sinyal göndererek, gerekirse de kolluk kuvvetlerine anında haber veriyor. Ekstra Defans’ın öne çıkan bir diğer özelliği ise anahtarın silindirde 10 saniye ve daha uzun unutulması durumunda, silindir 100 dBA ses seviyesinde öterek kullanıcıyı uyarıyor. Böylece kapıda anahtar unutma derdine ve bu nedenle gerçekleşebilecek kötü niyetli girişimlere son veriyor.

Elinizde alışveriş torbaları yorgun, argın geldiniz... Anahtarı çıkartmakla uğraşacak haliniz yok. İşte tam bu noktada da Akıllı Kilit devreye giriyor. Sadece yüz tanıma özelliğiyle kapının açılmasını sağlayan Akıllı Kilit; mobil uygulama, uzaktan kumanda, kartlı ya da parolalı giriş ile göz ve parmak izi okuyucularla uyumlu şekilde çalışabiliyor. Kapı çekildiğinde devreye giren otomatik kilitlenme fonksiyonu sayesinde anahtar çevirmeye gerek kalmadan kapı kendiliğinden kilitleniyor.

Son olarak, kapınızı kilitlemeyi unutmayın... Çünkü kilitlenmemiş bir kapı hırsıza davetiyedir

Sevgiyle kalın,

Cem Kıvırcık – Twitter/Facebook/Instagram: @cemkivircik

Bitcoin 12 bin doları aştı
Huawei Watch GT satışları 2 milyon adedi geçti
Volkswagen son hamlesiyle şaşırttı, durum gerçekten bu kadar kötü mü?
Sonraki Haber