Cem Kıvırcık yazdı: Dijital Dönüşüm Merkezleri geliyor

Cem Kıvırcık'la Dijital Gündem köşesinde bu hafta Dijital Dönüşüm Merkezleri'ni ele alıyor.


Geçtiğimiz gün TÜSİAD genel merkezinde gerçekleştirilen “Sanayide Dijital Dönüşüm Günleri” etkinliğine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, önemli açıklamalar yaptı.

Küresel ekonomide yeni bir evreye girildiğini söyleyen Varank, içinde bulunduğumuz dönemin kodlarının ticaret savaşları ve teknolojik değişim üzerinden yeniden tanımlandığına dikkat çekti.

Teknolojik değişim ve dönüşümün çok hızlı bir biçimde hayata dahil olduğuna işaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı, zaman zaman olup biteni takip etmekte zorlandıklarını, üretim modellerinin dijitale odaklandığını, nesnelerin interneti, yapay zekâ, bulut bilişim, büyük veri ve robotik sistemler gibi yeni teknolojilerin üretimde giderek daha fazla kullanıldığını belirtti.

Son altı yıllık süreçte TÜBİTAK’ın sanayinin dijital dönüşümüne hizmet eden teknolojileri yerli imkanlarla geliştirmek için 1,6 milyar liralık Ar-Ge ve Yenilik Projesi desteği sunduğuna değinen Mustafa Varank, “Bu desteklerin yüzde 21’i sensörler ile elektronik devre ve mikroelektro-mekanik sistemlerle ilgili projelere gitmiştir.” dedi.

Son bir yılda dijital dönüşüm projeleri için sanayicilere 260 milyon lira destek ödemesi yaptıklarını bildiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Bakanlığımız başkanlığında kurulan Dijital Dönüşüm Platformu, son iki yılda iyi bir performans ortaya koydu. Bu platformun kurumsallaşmasına yönelik çalışmaları tamamlayacağız. Bildiğiniz üzere, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte kamuda yeni bir yapılanmaya geçtik. Yeni ofis ve kurullar oluşturuldu. Bunlardan biri de Dijital Dönüşüm Ofisi..." dedi ve ekledi: “Dijital Dönüşüm Merkezleri kuruyoruz.”

Bu merkezlerde sanayiciler, deneyimsel eğitim ve danışmanlık hizmetleri alacak. Dijital dönüşümün, teori ve uygulamasını gerçek bir üretim ortamında denemeye imkân veren öğrenişim kütüphanesi portalı kurulacak. Bu sayede işletmeler, kendi dijital olgunluk seviyelerini görebilecek, eğitim modüllerinden faydalanacak ve örnek uygulamaları takip edebilecek.

Kişisel olarak düşüncem, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Dijital Dönüşüm Merkezleri ile ilgili müjdesinin ülkemizde sanayi ve üretim süreçlerine olumlu olarak yansıyacağı yolunda. Özellikle Endüstri 4.0’ın dünya gündeminde olduğu şu dönemde Üniversite-Sanayi iş birliği temelinde daha etkin adımlar atılırsa Türkiye’nin teknoloji rekabetinde elinin daha çok güçleneceği kanaatindeyim.

Ancak daha önce de bu köşede birçok kez belirttiğim gibi teknolojinin “yerli ve milli” olması konusunda hükümetimizin bazı konuları devlet politikası haline getirmesi gerekiyor. Bunların en başında da teknolojide dış bağımlılığımızın azaltılması için devlet ihalelerinde “yerli ve milli” çözümlere öncelik verilmeli. Sayın Varank’a bu yolda başarılar diliyorum.

Sevgiyle kalın…

Cem Kıvırcık – Twitter/Facebook/Instagram: @cemkivircik

Amazon Türkiye açılıyor!
Netflix'e Avatar: Son Hava Bükücü dizisi geliyor!
Honda elektrikli otomobillerinin geleceği için Huawei’ye güveniyor
Sonraki Haber