Cem Kıvırcık yazdı: Değişen ve dönüşebilen hayatta kalır

Cem Kıvırcık Dijital Gündem köşesinde bu hafta dijital dönüşüm konusunu ele alıyor.

Charles Darwin, Evrim kuramıyla hala tartışılıyor olsa da bazı önemli sözleri var ki, hak vermemek elde değil…

Onlardan biri de orijinal haliyle şöyle: “It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change.”

Yani “Ne en güçlü olan tür hayatta kalır, ne de en zeki olan. Değişime en çok uyum sağlayabilendir, hayatta kalan...”

Cem Kıvırcık yazdı: Değişen ve dönüşebilen hayatta kalır

Aslında şirketleri de insanlara benzetebiliriz. Doğarlar, gelişirler ve bir gün ölürler… 1955’te Fortune 500 listesinde yer alan dünyanın en büyük şirketlerinin neredeyse yüzde 90’ı artık yaşamıyor.

Geçtiğimiz haftalarda yazmış olduğum “Akıllı telefon dünyasında neler oluyor?” adlı yazımda da rakamlarla ifade ettiğim gibi yalnızca on yıl denilebilecek bir sürede Nokia gibi dünya lideri bir şirket, sahneden çekilebiliyor.

Hayatta kalmak için değişmek ve dönüşebilmek şart… “Dijital dönüşüm” kavramı hayatımızın hemen her aşamasında karşımıza çıkıyor. Bireyler, kurumlar, devlet, hatta tüm dünya dijital dönüşüme ayak uydurmak zorunda…

Türkiye’nin en önemli ve en köklü sanayi gruplarından biri olan Sabancı Grubu geçtiğimiz günlerde önemli bir basın toplantısı yaparak, grup bünyesinde 43 yıldır, teknoloji çözümleri üreten Bimsa adlı teknoloji şirketinin SabancıDx ismi ile yoluna devam edeceğini duyurdu.

Toplantıda konuşan Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen, SabancıDx’in misyonunun, sadece Sabancı Topluluğu’na değil, yarının dünyasında daha güçlü bir Türkiye için kılavuzluk etmek olduğunu belirtti ve “Lider olmak, dönüşüme de liderlik etmeyi gerektirir. SabancıDx ile bu sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Yeni dönemde kendi üretimimiz olan yazılım sayısını kısa zamanda iki katına çıkaracağız. Aynı zamanda 2019 yılı itibariyle de yazılım ihracatına başlamayı hedefliyoruz.” Şeklinde konuştu.

SabancıDx’in dümeninde sektörden yakinen tanıdığımız bir isim olan, İntel Türkiye’de de uzun yıllar yöneticilik yapmış olan Burak Aydın bulunuyor. Aydın, “Türkiye'de dijitalleşmenin geleceğini yazan şirketlerden biri olmayı hedeflerken Büyük Veri, Siber Güvenlik, Endüstriyel IoT, Robotik İşgücü, Yapay Zekâ ve Blockchain teknolojilerine odaklanıyoruz. Bunların arasında yeni petrolün veri olarak tanımlandığı bugünün iş dünyasında İleri Veri Analitiği şirketlere sunacağımız önemli bir hizmet alanı olacak” diyor.

Açıkçası Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen’in samimi ve iyimser yaklaşımı, Burak Aydın’ın teknoloji dünyasındaki geçmiş çalışmaları, özellikle yeni girişimlere kucak açan tavrı beni etkilemedi değil… Dolayısıyla Bimsa’dan SabancıDx’e dönüşen bu şirketin hedeflerini gerçekleştirmesini canı gönülden diliyorum.

Lakin, kafamdaki bazı sorular da beni meşgul etmiyor değil… Her ne kadar Göçmen ve Aydın, SabancıDx’in yalnızca grup şirketlerine taşeronluk yapan bir şirket olarak çalışmakla kalmayacağının altını çizmiş olsalar da Sabancı’nın ve Bimsa’nın geçmişine baktığımda bende oluşan algı aslında bu dönüşüm konusunda çok geç kalındığı yolunda…

Şöyle ki, daha önceki dönemlerde telekomünikasyon, internet hizmetleri vs. gibi alanlarda çalışmak konusunda birçok fırsatın Sabancı Grubu tarafından kaçırıldığını düşünüyorum. Umarım bu kez SabancıDx’le çizilen vizyon ve hedefler gerçekleştirilir diye temenni ediyor ve başarılar diliyorum. Allah ömür verirse gelişmeleri yakından takip edeceğiz.

Sevgiyle kalın…

Cem Kıvırcık – Twitter/Facebook/Instagram: @cemkivircik

Amazon Türkiye yılbaşı fırsatları başladı!
Kredi kartı ile toplu ulaşım dönemi!
Netflix Türkiye’den WWE İle ilgili büyük müjde: Canlı yayınlar başlıyor!
Sonraki Haber