Cem Kıvırcık yazdı: Ağrı’da 165 bin öğrenciye kodlama eğitimi

Cem Kıvırcık bu haftaki yazısında Ağrı'da 165 bin öğrenciye verilen kodlama eğitiminden bahsediyor. İşte o eğitimin detayları.

Merhaba,
Ahmet Kutsi Tecer’in yazdığı bir şiirden bestelenmiş çok sevdiğim bir çocuk şarkısı vardır:

Orda bir köy var, uzakta,
O köy bizim köyümüzdür.
Gezmesek de, tozmasak da
O köy bizim köyümüzdür.

Ağrı’da yapılacak olan çalıştaya davet edildiğimde bu şarkı dolanmıştı dilime. Türkiye’nin doğuda en uç noktalarından biri olan ve ülkenin en yüksek dağının eteğindeki bereketli ovaya yayılan bu şehir, gitmesek de, görmesek de bizimdi. Ne gitmek, ne de görmek için asla geç değildi.

Cem Kıvırcık yazdı: Ağrı’da 165 bin öğrenciye kodlama eğitimi

Üstlerinde pembe okul önlükleri, ellerinde çiçekleri ve yüzlerinde koskocaman bir gülümseme ile Ağrı Ahmed-i Hani Havaalanı’nda kapısından çıkar çıkmaz öğrenci kardeşlerimiz karşıladı bizi... Dünyanın en güzel karşılama komitesi olsa olsa bu olabilirdi diye düşündüm. Bu öğrenciler, Ağrı Valisi Süleyman Elban’ın vizyoner girişimiyle başlatılan KodlAAğrı adlı proje ile kodlama eğitimi alan yaklaşık 165 bin öğrenciden sadece birkaçıydı.

Kişi başına düşen gelir sıralamasında alt sıralarda yer alan Ağrı’yı “Anadolu’nun bilişim merkezi” yapmak ve böylece şehrin ekonomik kalkınmasına sürdürülebilir katkı sağlamayı amaçlayan bu projenin ikinci aşamasının yol haritasını belirlemek üzere düzenlenen çalıştaya davetliydim. Benimle birlikte İstanbul, Ankara ve İzmir’de yerleşik teknoloji şirketlerinden ve STK’lardan uzmanlar, eğitimciler ve medya mensuplarından oluşan 27 kişilik grup, Digit4Turkey Derneği Başkanı Ali Rıza Ersoy’un yönettiği iki günlük KodlAAğrı Çalıştayı kapsamında, Ağrı’da verilen kodlama eğitimlerini yerinde görecek; projenin şehre orta ve uzun vadede ekonomik anlamda dönüşlerinin nasıl sağlanabileceğini tartışacaktık.

Her ne kadar “Coğrafya kaderdir” klişesinden nefret etsem de, bu sözün çok da doğru olmadığını iddia etmek pek mümkün değil... Lakin bir valinin, bir kentin kaderini nasıl değiştirebildiğini yerinde gözlemlemek şansı beni heyecanlandırıyordu. Burada yaşananların örneklenerek başka illerimizde de gerçekleştirilmesi fikriyle önce Ağrı’daki Tekstilkent’i gezdik. Bursa’dan gelen Control Tekstil firma yetkilisi Nevzat Uzak’tan bilgi aldık. 11 bin kişiye istihdam sağlaması planlanan bu bölgede makineler çalışıyor, yüzlerce konfeksiyon işçisi LC Waikiki gibi büyük firmalara dikim yapıyordu.

Hemen o akşam düzenlenen yemeğe katılan Ağrı Valisi Süleyman Elban, dünyanın en büyük spor giyim firmalarından biri olan Nike’nin üst düzey yetkililerinin bizzat geldiklerini ve ayakkabı üretimi yapmak için çalışma başlattıkları bilgisini paylaştı. Tekstilkent’in yanı sıra her biri günde 5 bin çift ayakkabı üretecek firma Ağrı’ya yatırım yapmaya geliyordu. İstihdamla birlikte kentin geliri de yükselecekti.

Elbette asıl konumuz teknoloji... Ertesi sabah kahvaltıda Ağrı Eleşkirt Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri ile birlikteydik. Güneş paneli dahil tamamı atık ve hurda malzemelerden yapılan ve güneş enerjisi ile çalışan elektrikli araçlarına Kara Şimşek dizisindeki akıllı otomobil Kitt’den esinlenerek ‘Eleşkit’ adını vermişlerdi. Ellerindeki kısıtlı malzemelerle yaklaşık 2500 ₺’ye mal ettikleri bu otomobili yapan gençler, başka bilişim teknolojileri öğretmenleri olmak üzere tüm öğretmenlerinin tayin istemeksizin kendileriyle birlikte kalmasıydı. Özellikle bu bölgede öğretmen açığı daha yoğun hissediliyordu ve bölgede çalışan öğretmenlerin ortalama çalışma süreleri yalnızca 1,5 yıldı ne yazık ki... Birçok öğretmen bu süreden sonra tayinini istiyor, evlililik, aile birleşmesi vs. gibi özlük haklarını kullanarak bölgeden ayrılıyordu.

Ağrı’daki ziyaretimiz sırasında Murat Kız Yatılı Bölge Okulu, Kaymakam Özgür Azer Kurak Ortaokulu, Ağrı Bilim ve Sanat Merkezi BİLSEM’de incelemelerde bulunduk, gözleri parlayan öğrenci kardeşlerimizin kodlama çalışmalarıyla ilgili bilgiler aldık. Yalnızca 2,5 yıl kadar önce 4 okul ve 75 bilgisayarla başlatılan bu projenin nasıl 165 bin öğrenciye ulaştığını yerinde gözlemledik. Öğrenciler yalnızca temel kodlama eğitimi almıyor, algoritma oluşturma ve kodlama konusunda belli bir seviyeye ulaştıktan sonra “Scratch” programı üzerinden programlama öğrenmeye devam ediyor. Daha sonraki aşamada ise “Arduino” ile robotik kodlama yapmaya başlamışlar. Bugün Ağrı’daki birçok okulda binlerce öğrenci robotik kodlamayı rahatça kullanabilir seviyeye gelmiş durumda...

Ağrı Valisi Süleyman Elban, şehrin geleceğine yön vermek adına öğrencilerin bilişim kabiliyetlerini geliştirecek eğitim çalışmalarına ağırlık verdiklerini söylüyor. Kodlama eğitiminin ‘donanımlı insan yetiştirmeye’ dair çalışmalarının bir parçası olduğunu belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Kodlama bizim eğitim alanındaki amiral gemimiz. Eğer bu hikaye Ağrı’da başarılı olursa, diğer illerde de başarılı olup olmayacağı hiç tartışılmayacak bile. Diğer illerde ‘biz de çok rahat gerçekleştiririz’ diye algılanacak. Biz de bunu istiyoruz. Sadece Ağrı’ya değil, ülkemize, tüm insanlığa katkı sağlamak arzusundayız. Başka alanlarda gelişmiş ülkeleri yakalamamız biraz uzun sürebilir ama doğru aksiyonları almamız durumunda bilişim teknolojileri alanında onları yakalayabileceğimizi, hatta geçebileceğimizi düşünüyorum”.
Kendi oyunlarını tasarlayan, projelerini geliştiren o pırıl pırıl öğrencilerin gözlerindeki ışığı gördüğümde kafamda o çocuk şarkısının nakaratı dönmeye devam ediyordu:

Orda bir köy var, uzakta,
O köy bizim köyümüzdür.
Gezmesek de, tozmasak da
O köy bizim köyümüzdür.

Ağrı da bizim... En az İstanbul, Ankara, İzmir kadar...

Sevgiyle kalın...

Çalıştay katılımcıları: Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı Gönül Kamalı, Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır, Türkiye Bilişim Derneği Genç Çalışma Grubu Başkanı Melih Aşıcı, 9 Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sabri Erdem, Türkiye Bilişim Medyası Derneği Başkan Yardımcısı Cem Kıvırcık, BT Haber dergisi Yayın Koordinatörü Ayhan Sevgi, Fortune Türkiye dergisi Teknoloji Editörü Kerem Özdemir ile Turkcell, Türk Telekom, Makers Türkiye, Galata Business Angels, ING Türkiye, Sunny Elektronik, Can Holding, Süper Grup, Kızcode şirketlerinin yöneticileri ve bağımsız danışmanları.

Cem Kıvırcık – Twitter/Facebook/Instagram: @cemkivircik

MediaMarkt'tan İndirime Koş Koş Günleri kampanyası
Turkcell’de deprem! 3 önemli isim görevden ayrıldı
Asgari ücret zammında ilk rakam telaffuz edildi, işte yeni asgari ücret
Sonraki Haber