Cem Kıvırcık yazdı: 5G, düşündüğümüzden de yakın

Cem Kıvırcık'la Dijital Gündem köşesinde bu hafta yakında hayatımıza girmeye hazırlanan 5G konusuna değiniyor.

Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Ömer Fatih Sayan ile görüşme fırsatı buldum. Konu yine “yerli ve milli” meselesine geldi. Bir önceki yazımda belirtmiş olduğum yerlilik ve millilik miktarı konusunda fikrini sordum ve yine cumhurbaşkanımızın mesajını işaret ettim…

“Biz zaten cumhurbaşkanımızın mesajını 4,5G ihalesini yaparken aldık” diye sözlerine başlayan Sayan şöyle devam etti: “Tüm çalışmalarımızı bu mesaj doğrultusunda kurguladık ve o zaman şebekelerde kullanılan ekipmanların yüzde 30-40-45 yerli olacak dedik. Son zamanlarda bir kavram daha ekledik, sadece yerli yani Türkiye’de üretiliyor olması yetmez milli de olsun. Yerli ve milli konusu önemli… Esasında birbirine karıştırılan konular. Yerlilik deyince biz gerek Çin’deki tedarikçi, ya da buradaki tedarikçi bir ürünün patent, telif hakkı meselelerine girmeksizin Türkiye’deki fabrikada ürettiğinde bu ürüne “yerli” diyoruz. Milli dediğimiz zaman, bu tanım herhangi bir kanunda olmamasına rağmen bir ürünün patent, telif hakları dahil geliştirilmesinin de ülke sınırları içinde yapılması anlamına geliyor.”

“Yerli ve milli” kavramları arasındaki farkı mükemmel bir şekilde tanımlayan Sayan, önemli bir özeleştiride de bulundu. “30-40-45 biz kuralları oraya koyduk ama bir hamisi olmadığı, birileri bu işin peşinden koşturmadığı sürece bu oranların kâğıt üzerinde kaldığını gördük.” diyen bakan yardımcısı “Bunun üzerine arkadaşlarımla oturduk ve bu işin biz el atmadan çözülmeyeceğini, operatörlere hadi yapın yapın demenin yeterli olmadığını anladık. Operatörleri ve üreticileri toplayarak OSTİM’le bir haberleşme kümelenmesi oluşturulduğu takdirde potansiyel var esasında. Yani helvayı yapacak bütün malzemeler, orada burada, ufak tefek var. Biz bunu birleştirip helva yapıp piyasaya sunmak üzere bir haberleşme kümesi oluşturduk ve bu haberleşme kümesindeki firmalar TÜBİTAK’a başvurdu. Destek aldılar ve ilerliyorlar.” şeklinde devam etti.

Merak ettiğim konulardan biri de vatandaşlara “yerli malı kullanın” önerisinde bulunan kamunun kendi satın alımlarında nasıl bir yol izlediği ve izleyeceğiydi. Dr. Ömer Fatih Sayan, bu konuda da son derece açık ve net bir yanıt verdi: “Kendimiz yapmadan başkalarına söylememiz çok da etkili olmayacaktır diye düşünüyorum. Başta kamu hepimiz buna dikkat etmeliyiz. Dolayısıyla biz de kamuda özellikle yerli muadili olan donanım ve yazılımları öncelikli olarak tercih ediyoruz, bu yönde kararlıyız…”

Bu arada Dr. Ömer Fatih Sayan çok önemli de bir müjde verdi ve “5G düşündüğümüzden de yakın…” dedi. Daha önce verilen 2021-2022 gibi tarihlerden çok daha önce özellikle büyük şehirlerde 5G şebekesinin ticari olarak çalışmaya başlayacağını belirtti. Halihazırda 5G’nin testlerinin Ankara’da 5G Vadisi’nde yapıldığını ve sonuçların başarılı olduğunu paylaşan Sayan, operatörlerin bu hizmeti çok kısa sürede tüketicilere sunacaklarını belirtti. Ancak, bir noktaya da dikkat çekti ve sözlerini şöyle bitirdi: “Bizim asıl hedefimiz bu hizmetin yerli ve milli imkanlarla sunulabilmesi. Onun için de çalışmalarımız devam ediyor.”

Sevgiyle kalın…Cem Kıvırcık – Twitter/Facebook/Instagram: @cemkivircik

İlk kez duyacağınız şaşırtan bilgiler!
Yerli helikopter T625 havalandı!
Bak işine Samsung, işte Apple'ın yeni ekran teknolojisi
Sonraki Haber