Çalışırken müzik dinlerseniz dikkatiniz dağılır mı?

Çoğumuz hemen her an müzik dinliyoruz. Bir işle uğraşırken aynı zamanda müzik dinlemenin, yetenekleri nasıl etkilediğine dair birçok araştırma var. Peki bu araştırmalar ne diyor?

Müzik dinlemek öğrencilerin duygusal durumlarını olumlu etkiliyor, stres ve kaygı düzeyini azaltıyor. Ancak yetenekler üzerindeki etkileri üzerine yapılan araştırmaların bazıları müzik dinlemenin performansı artırdığını gösterirken, bazıları özellikle konsantrasyon gerektiren durumlarda olumsuz etkisi olduğunu gösteriyor.

Bunun sebebi müzik dinlemenin yetenekler üzerindeki etkilerinin dinlenen müziğin türüne, ses düzeyine, kişilerin karakter özelliklerine ve yaşa bağlı olarak değişmesi.

Mesela araştırmalardan birinde katılımcıların pop müzik dinlerken ve müziksiz bir ortamda öğrendikleri bir bilgiyi hatırlama ve okuduklarını anlama yeterliliği karşılaştırıldı ve pop müzik dinlerken içine kapanık insanların bilişsel yeteneklerinin dışa dönük insanlara kıyasla daha olumsuz etkilendiği ortaya çıktı.

Dinlediğimiz müziğin türü de öğrenme performansımızı nüyük ölçüde etkiliyor. Örneğin bir araştırmada Mozart besteleri dinlemenin mekânsal algı yeteneğini geliştirdiği belirlendi. Duygusal müzikler dinlemenin ise otobiyografik belleği olumlu etkilediğini gösteren araştırmalar mevcut.

Popüler bir müzik dinlemek, şarkının sözlerinin olması müzik dinlerken dikkatin dağılmasına sebep olan etkenlerden ikisi. Bir işle uğraşırken müzik dinlemek gençleri ve yaşlıları farklı şekillerde etkiliyor. Bir makalede, sonuç olarak konsantrasyon gerektiren bir işle uğraşırken arka planda müzik çalması, dikkatin tamamen yapılan işin üzerinde toplanmasını engelleyebilir. 

1 milyar 21 milyon liralık yat, Sailing Yacht A
Deprem hasarı SMS'le cep telefonunuza gelecek!
Volkswagen Polo fena zamlandı: Bu fiyata kimse almaz
Sonraki Haber