Bina İçi Elektronik Haberleşme Tesisatı Teknik Şartnamesi yayınlandı

BTK tarafından hazırlanan Bina İçi Elektronik Haberleşme Tesisatı Teknik Şartnamesi Resmi Gazetede yayınlandı.

Bina İçi Elektronik Haberleşme Tesisatı konusu ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan “Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliği”, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca hazırlanan“Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği”ile Türk Telekomünikasyon A.Ş. (TTAŞ) tarafından düzenlenen, “Bina İçi Telefon Tesisatı Teknik Şartnamesi”ne uygunluk aranıyordu. Ancak zaman içinde sağlanan rekabet ortamı farklı işletmecilerin bina içi elektronik haberleşme altyapısını kullanmak istemeleri ve erişim yöntemlerinin Kablo TV, Fiber Optik altyapısı ve Ethernet gibi seçeneklerin artması sonucu, söz konusu şartname yetersiz gelmeye başladı. Bu kapsamda, “Bina İçi Elektronik Haberleşme Tesisatı Teknik Şartnamesi”hazırlandı.

21/02/2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının “Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile uygulanması zorunlu hale getirilen, BTK tarafından hazırlanan yeni şartname mevcut olandan farklı, aşağıdaki hususlarda yenilikler getirdi:

Mevcut Şartnamede telefon tesisatı için sadece iki çift bakır kablo öngörülürken, yeni şartnameyle fiber optik, ethernet, uydu anten ve kablo TV kabloları daire içi prizlere kadar dikey şaft (kablo bacası gibi) vasıtasıyla tesis edilecek. Böylece işletmeciler istedikleri kablonun şaftın içerisinden binaya zarar vermeden, daha düşük maliyetler ile kullanılmasını sağlayacak.

*Yeni şartname ile bina yapım aşamasında çatıdan tüm dairelere uydu yayımlarının ulaştırılabilmesi için kablo çekilmesi zorunlu hale getirilerek, balkonlarda yer alan çanak antenlerin yarattığı görüntü kirliliğide engellenecek.

*Mevcut şartnamede kablolu haberleşme hizmeti veren bir işletmeci bir site veya binaya hizmet verdiği zaman, diğer işletmeciler altyapı yetersizliği nedeniyle o site veya binaya hizmet veremiyordu. Yeni şartname ile bu durum ortadan kaldırılarak bina içerisinde de rekabet ortamı sağlanacak.

*Yeni Şartname ile birlikte daire içerisinde sigorta panosuna benzer daire içi zayıf akım panosu bulundurulacak. Böylelikle bu panodan dairedeki tüm odalara yıldız bağlantı ile dağıtım yapılabilecek, kullanıcılar istedikleri herhangi bir odadan internet, telefon, kablolu TV ya da uydu antenine erişim sağlayabilecek.

 *Yeni şartname ile birlikte binaların en alt katına işletmecilerin dağıtım kutularını koyabilecekleri yeterli şartları taşıyan bir sistem odası ayrılacak. Böylelikle daha düzenli bir dağıtım yapılması sağlanırken bina girişindeki görüntü kirliliği önlenecek.

*Büyük bir sitede bir binanın en az bir diğer bina ile daha bağlantı kurması sağlanacak. Böylelikle işletmeciler bir binaya yerleştirecekleri cihazı diğer binalarda da kullanabilecekler ve bu da maliyetlerin düşmesine, yatırımların artmasına katkı sağlayacak.

 *Tüm bu değişiklikler özellikle fiber başta olmak üzere elektronik haberleşme altyapısının gelişmesini, maliyetlerinin düşmesini, hizmetlere erişimin kolaylaşmasını kolaylaştırarak fayda sağlayacak.

Bilgilerinize arz ederim.

 

Blockchain & Bitcoin konferansı Türkiye'de!
LG'den Yapay Zeka Paketi geliyor!
Netflix Türkiye’den WWE İle ilgili büyük müjde: Canlı yayınlar başlıyor!
Sonraki Haber