Beyin-Bilgisayar arayüzü sayesinde felçli hasta yemek yemeyi başardı! [Video]

Son zamanlarda çok gelişen beyin-bilgisayar arayüzü gittikçe daha fazla gelişmeye devam ediyor. Elon Musk'ın Neuralink projesi ile bir maymun geçenlerde pong oyunu oynamıştı. Özel bir araştırma hastanesi ise geliştirdiği Beyin-Bilgisayar arayüzü ile felçli bir hastaya resmen hayat oldu.

Beyin-bilgisayar arayüzleri, son zamanlarda genellikle protezlerle kesişen umut verici gelişmeler görüyor. Testlerde, hastaların bilgisayarları zihinleriyle kontrol ettiğini ve robotik uzuvlar sayesinde kayıp olan hareket fonksiyonlarını geri kazandığını gösteriyor. Yemek yemek gibi zor bir işlemi yapmak bu sektörde önemli bir adım olarak görülüyor.

Beyin-Bilgisayar arayüzleri felçli olan hastalara umut oluyor

30 yıldır felçli olan bir hasta uzunca aranın ardından, beyniyle robotik kolları uzaktan kontrol ederek yemek yiyebildi. Maryland'deki Johns Hopkins Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, engelli olmayan kişilerin günlük olarak gerçekleştirdiği çok adımlı bir işlemi gerçekleştirmek için bir beyin-bilgisayar arayüzü tasarladı.

Denekteki hasta otuz yıl önce omurilik yaralanması geçirmiş ve bunun sonucunda kısmi kol hareketlerini kaybetmişti, ancak parmaklarını neredeyse hiç kullanamamış olan bu hasta gelişen teknoloji ile kendisini beslemeyi başardı. Araştırmacılar hastanın beynine elektrot dizileri yerleştirdikten sonra, bir parça yiyeceği kesip ağzına yönlendirmek için protez robot kollar kullandı.

Bir çatal ve bıçak robot kola takılıyken, araştırmacılar kullanıcının, tabağın ve yiyeceğin nerede olduğunu bilmesi için robotik uzuvları önceden kalibre etti. Birincil zorluk, kullanıcının çoklu hareket komutlarını uygun sırayla üç boyutlu olarak yorumlamaktı. 37 denemeden 26'sı başarılı olurken, 11 vakada çatal kolu yiyeceğe ulaşamadı.

Diğer beyin-bilgisayar arayüzleri, uzuv hareketinden ziyade dijital görevler için tasarlanıyor. Geçen Aralık ayında felçli bir Avustralyalı, sadece düşünerek tweet atan ilk kişi olmuştu. Geçen Nisan ayında Elon Musk'ın Neuralink şirketi beyniyle Pong oynayan bir maymunun videosunu göstermişti. Daha fazla araştırma ile, ampute veya ciddi hareket fonksiyonu kaybı yaşayan hastaların günlük yeteneklerini yeniden kazanmaları çok uzun sürmeyecektir.

Binance, TikTok fenomeni Khaby Lame ile ortak oldu!
Covid için kritik karar! Aşılar güncelleniyor
WhatsApp üzerinden yapılan bu dolandırıcılığa dikkat
Sonraki Haber