Bakın bizi kimler dinliyormuş!
Telefon dinlemelerinin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan lisans alan ‘Sabit Telefon Hizmeti’ sunan firmalar üzerinden yapılmasının önüne geçmek için yapılan düzenlemeler Adatanet şirketinin yöneticisini rahatsız etti.
Sabit telefon görüşmelerindan yasadışı dinleme riskini bitirmek için harekete geçen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK), Sabit Telefon Hizmeti (STH) lisansı alarak ‘alo’ hizmeti vermeye başlayan firmalar için Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nde değişiklik yapmıştı.
Resmi Gazete’de de yayınlanan düzenlemeye göre, elektronik haberleşme hizmeti sunan veya alt yapı sağlayan işletmeciler, kamu güvenlik ve istihbarat kurumları ile TİB’in özel yasaları ile kendilerine verilmiş görevleri yerine getirmelerine imkan sağlayacak tedbirleri almaya yönelik teknik altyapıyı, süresi içerisinde ve tüm harcamaları kendilerine ait olmak üzere kuracak. Bu alandaki güncellemelerin verilen süre içerisinde yapılmaması ağır kusur sayılacak ve işletmecinin yetkilendirmesi feshedilecek. STH yetkilendirmesine başvuracak şirketlerin en az 1 milyon lira sermaye ile kurulmuş olması şartı aranacak. Elektronik haberleşme hizmeti sunan işletmeciler de söz konusu teknik altyapıyı, BTK tarafından belirlenecek standartlarda, tüm harcamaları kendilerine ait olmak üzere kuracak ve güncelleyecek. Söz konusu sistemleri kurmayan ve güncellemeyen işletmeciler; abonelere ve diğer işletmecilere hizmet sunamayacak.
Devletin yasadışı dinlemeleri önlemesini "muhaberat devletinin yolu mu açılıyor" şeklinde eleştiren Zaman Gazetesi bugünkü haberinde aslında bir gerçeği de itiraf etmiş oldu.
"Hizmeti biz verirsek devlet istediği gibi erişemez"
Zaman'daki habere görüş veren STH lisansına sahip şirketlerden Adatanet'in yöneticisi Ahmet Altunbaş açıklaması nasıl bir sistemi kontrol ettiklerini gözler önüne serdi. Altunbaş, düzenleme ile devletin Türk Telekom'u tekelleştireceğini ve verileri dinleyebileceğini belirterek "Ama hizmeti biz verirsek bizim altyapımız üzerinden geçen görüşmeleri dinleyemeyecekleri ve bu görüşmelerin ses kayıtlarına istedikleri zaman bakamayacakları için böyle bir şey istiyorlar” dedi. Altunbaş bu sözleri ile, STH veren şirketlerin sabit hatlardan yapılan görüşmeleri diledikleri gibi dinleme ve ses kayıtlarına diledikleri zaman ulaşabildiklerini ortaya koymuş oldu.