Avealılar Dünya Alzheimer Günü'nde Alzheimer farkındalığı için koştu
Avealılar, Dünya Alzheimer Günü sebebiyle bu hastalıkla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla, haftanın ilk iş gününe ‘koşarak’ başladı.
Bugüne kadar hem çocukların fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı bireyler olabilmeleri için sürdürdüğü spor odaklı sosyal sorumluluk çalışmaları hem de engellilerin sosyal hayata entegrasyonlarını artırmaya yönelik katma değeri yüksek projeleriyle sürdürülebilir bir geleceğe öncülük eden Avea, şimdi de günümüzün en yaygın hastalıklarının başında gelen Alzheimer için harekete geçti.
Avealılar, dünya çapında 36 milyon kişinin yakalandığı, hem hastanın hem de çevresinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen Alzheimer’a dikkat çekmek ve bu alanda farkındalığı artırmak amacıyla Türkiye Alzheimer Derneği ile birlikte bir koşu düzenledi. Kurumsal sağlık platformu çerçevesinde çalışanlarına sağlıklı yaşam adına yatırım yapan Avea’nın proje amacı, Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk vizyonuyla bu kez de Alzheimer'a dikkat çekmekti.
Avea çalışanları daha sağlıklı bir gelecek için koştu
Dünya Alzheimer Günü sonrası ilk iş günü olan 22 Eylül’de düzenlenen Avea çalışanlarının yer aldığı koşu; Avea Genel Müdürlük binasının da bulunduğu Maçka’dan başlayarak Ortaköy Camii’nin önünde son buldu.
Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu; yaptığı açıklamada, nitelikli bir yaşam için tehdit oluşturan Alzheimer’ın giderek yaygınlaştığına dikkat çekerek, ”21 Eylül Dünya Alzheimer Günü farkındalık etkinliklerimiz sırasında bize destek veren Avea'ya, duyarlılığı için teşekkür ediyoruz. Çevremizde pek çok yaşlı birey, "unutkanlık normal sanıldığı" için tanısı konmadan ve uygun şekilde bakılmadan yaşamakta. Oysa hastalığın bilinirliği arttıkça yaşlıların tedaviye ve desteğe ulaşmaları da kolaylaşıyor. Sosyal sorumluk bilinci yüksek bir kurum olan Avea da yaşlanma hızının giderek arttığı ülkemizde, Alzheimer hastalığının ne kadar ciddi bir tehdit oluşturduğunu kitlelere duyurmamız konusunda bize destek verdi. Ortak projelerimizin artacağını umuyor, hastalarımız ve hasta yakınlarımız adına teşekkür ediyoruz” dedi.
Avea yönetici ve çalışanları olarak Türkiye Alzheimer Derneği ile birlikte böyle bir çalışmanın içinde bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını belirten Türk Telekom Grup İnsan Kaynakları Başkanı Bahattin Aydın ise, şunları söyledi: “Avea olarak, Türkiye'nin geleceğine sürdürülebilir bir katkı sağlayan, insan hayatına da doğrudan dokunan çalışmaların hem yaratıcısı hem destekçisi olma yaklaşımıyla hareket ediyoruz. Bugüne kadar birbirinden farklı alanlarda, toplumun farklı kesimlerine fırsat eşitliği sunarken; onların sosyal hayata entegrasyonunu kolaylaştıracak çeşitli proje ve çalışmalara imza attık. Çünkü Türkiye’nin önceliklerini, Avea’nın da öncelikleri olarak kabul ediyoruz. Avea olarak bir süredir uygulamakta olduğumuz “Liderlik Modeli”nin de etkinliğini bu şekilde ölçebiliyoruz. Çalışanlarımızın her biri Avea’nın topluma değer katma vizyonunu içselleştirerek bu tür etkili ve önemli projelere ön ayak olabiliyorlar“ dedi.
Türkiye’de ve dünyada Alzheimer hastalığı
Ülkemizde 65 yaşından sonra %5, 90 yaşından sonra %40-45 olan Alzheimer’a yakalanma oranının, 2050 yılında %22’ye çıkması (Türkiye nüfusunun yalnızca %7’sinin 65 yaş üstü olmasına karşın) bekleniyor.
2010 tarihli Dünya Alzheimer Federasyonu Raporu, dünya çapında 36 milyon kişinin demansa yakalandığını ortaya koyuyor. Önümüzdeki 20 yılda bu sayının %85 oranında artacağı ve 2050 yılına kadar üç katından fazla artarak 115 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.
Hastaya bire bir bakan kişilerin ise; %40 ila 75’inde psikolojik sorunlar görüldüğünü, %15 ila 32’sinde ise klinik majör depresyon teşhis edildiğini ortaya koyan raporda, ayrıca hastalarla ilgili zorluklarla baş etme sürecinde bağışıklık sistemleri zayıflayan bu kişilerin çeşitli ölümcül hastalıklara yakalanma riski taşıdığı belirtiliyor.
Hastalığın artış oranının yılda %125’i bulduğu ülkemizde 450 bin Alzheimer hastası mevcut. Demansın (bunama), dünya ekonomisine toplam maliyeti ise; yıllık olarak 315 milyar dolar.
Türkiye Alzheimer Derneği’nden hasta ve yakınlarına tam destek
Türkiye Alzheimer Derneği, söz konusu hastaların teşhis, tedavi ve rehabilitasyonunu sağlayıcı girişimlerde bulunarak; belediyeler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve gönüllülerle birlikte bilinçlendirme faaliyetleri yürütüyor.
Hastaların doğru bakımı için hemşire ve sağlık personellerinin eğitimini de sağlayan dernek, uzman psikologların yönetiminde hasta yakınlarına yönelik psikolojik destek ve dayanışma toplantıları düzenlemenin yanı sıra özel dal merkezleri açarak bu merkezler için gerekli altyapı, tıbbi araç ve gereç, cihaz, rehabilitasyon gereçleri ve personel temin ediyor.