Apple, Visa ve Mastercard’a, Apple Pay kartı ücretleri nedeniyle dava açıldı

Reuters'e göre bir toplu dava, Apple'ı, Apple Pay işlemleri için satış noktası ödeme kartı hizmetleri üzerinde hakimiyet sağlamak amacıyla Visa ve Mastercard'dan bir tür rüşvet almakla suçladı.

Davada tüccarların daha yüksek ücretler ödemek zorunda kaldığı iddia ediliyor.

Şirketler, Illinois'deki içecek perakendecisi olan Mirage Wine & Spirits tarafından, "Amerika Birleşik Devletleri'nde fiziksel satış noktasında ödeme yöntemi olarak Apple Pay'i kabul eden tüm satıcılar" adına dava ediliyor. Şikayete göre Apple, Visa ve Mastercard ile kendi rakip satış noktası işlem ödeme ağını geliştirmesine veya diğer şirketlerin iPhone'un "dokundur ve öde" NFC işlevini kullanmasına izin vermesine yönelik her türlü teşviki ortadan kaldıran bir anlaşma yaptı.  Dava, tüm bunların tüccar ücretlerinin artmasına yol açtığını ileri sürüyor.

Apple, Visa ve Mastercard’a, Apple Pay kartı ücretleri nedeniyle dava açıldı

Dava dilekçesinde, "İlgili Pazarda Visa ve Mastercard ile rekabet etmemeyi kabul etmeleri karşılığında iki kart ağı, Apple'a çok büyük ve sürekli bir nakit rüşvet teklif etti" ifadesine yer veriliyor. Bu rüşvet, iki şirketin Apple Pay ile yapılan kredi ve banka kartı ödemelerine ilişkin işlem ücretlerinin bir yüzdesi olarak geldi. "Apple Pay henüz emekleme aşamasındayken bile, Entrenched Networks ve Apple bu rüşvetin yılda yüz milyonlarca dolara ulaşacağını anlamıştı."

Apple, geçmişte temassız ödeme teknolojisine üçüncü tarafların erişimini nasıl engellediği nedeniyle Apple Pay ile rekabete aykırı davranışlarda bulunmakla suçlanmıştı. Ancak bu haftanın başlarında Reuters, Apple'ın 2020'den bu yana devam eden bir davada para cezasından kaçınmak için AB'de NFC erişimini açabileceğini bildirdi.

Apple aile paylaşımı kullananlara 25 milyon dolar ödeme yapacak!
Apple yeni abonelik sistemini kullanıma sunuyor!
Yeni telefon mu alıyoruz? iPhone 16 batarya değişim ücreti belli oldu
Sonraki Haber