Apple tüketiciyi aldatıyor! Peki şaşırdık mı?

Apple, sattığı bazı iPhone modellerı hakkında eksik iddialarda bulunduğu gerekçesi ile tüketiciyi aldatma suçlamasıyla 10 milyon Euro para cezası aldı.

9to5Mac'e göre, İtalya'daki düzenleyiciler, belirli iPhone modellerinin suya dayanıklılığı hakkında eksik iddialarda bulunduğu için Apple'a 10 milyon Euro para cezası verdi. İlgili ajans, L’Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM), şirketlerin hem tüketicilere hem de rakip firmalara adil davranmasını sağlamaktan sorumludur. AGCM, Apple'ın iki ihlal yaptığını söyledi.

Apple, iPhone'un suya dayanıklılığı konusunda eksik iddialarda bulunduğu için 12 milyar dolar para cezası aldı

İlki, Apple'ın tüketicilere Apple tarafından alıntılanan rakamların yalnızca ideal laboratuvar koşullarında doğru olduğunu söylemeden belirli iPhone modellerinin suya dayanıklılığı hakkında iddialarda bulunmasıyla ilgiliydi. İtalyan ajansına göre, gerçek hayatta test edilen iPhone'lar aynı testi geçemedi. Apple, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max gibi modelleri 1 ila 4 metre (3,37 inç ila 13,12 inç arası) maksimum derinliğe kadar ve modele bağlı olarak 30 dakikaya kadar suya dayanıklı olarak pazarladı. İtalyan düzenleme kurumu, Apple'ın pazarlamasının, teknoloji devinin yukarıda belirtilen iPhone modellerinde suya dayanıklılığı artırmak için kullandığı sayıların yalnızca belirli ve kontrollü laboratuvar testleri sırasında doğru olduğunu belirtmediğini söyledi. Bu testlerde, bir iPhone'un gerçek hayatta temas edebileceği çalkalanmış ve tuzlu su yerine statik ve saf su kullanıldı.

Yukarıdakiler ne kadar ciddi görünse de Apple, İtalyan düzenleme kurumu tarafından ikinci ve daha ciddi bir sorunla suçlandı. Şikayete göre Apple, suya dayanıklılık iddialarını iPhone modellerini satmak için kullanacak, ancak garanti kapsamını sudan zarar gören telefonlara genişletmeyi reddedecekti. Apple, "Garanti sıvıların neden olduğu hasarı kapsamaz" şeklinde bir sorumluluk reddi beyanı içeren feragatname ile birlikte, büyük olasılıkla çoğu tüketiciyi aldatacaktı. İtalyan ajansı, Apple'ın ne tür bir garantinin tartışıldığını ve Apple'ın teşvik ettiği suya dayanıklılık korumasının koşullarını ve sınırlamalarını netleştirmediğini söylüyor.

Apple, bir iPhone'un içine suyun ne zaman girdiğini gösteren dahili göstergeleri kullanarak, aygıtlarından birinin su hasarı olup olmadığını belirler. Bu gösterge olumlu olduğunda, Apple garantisini yerine getirmeyecektir, bu da cihaz sahiplerinin ücretsiz onarım veya değiştirme ünitesi alamayacağı anlamına geliyor.

Apple, 10 milyon Euro'luk para cezasına çarptırılmasının yanı sıra, İtalyan web sitesinde 'Tüketici koruma bilgileri' bağlantısı aracılığıyla bir bildirim yayınlamak zorunda kaldı. Apple, AB'deki diğer ülkeler tarafından açılan benzer suçlamalarla karşılaşabilir. Hatta Apple'a daha da zarar veren, eyaletlerde şirkete karşı sınıf davaları açılabilir.

Apple'ın destek sitesi, iPhone'unuzu su hasarından nasıl koruyacağınıza dair bazı ipuçları listeliyor. Yapılmaması gerekenler listesi şu şekilde:

  • iPhone'unuzla yüzmek veya banyo yapmak.
  • iPhone'unuzu duş alırken, su kayağı yaparken, sörf yaparken, jet ski yaparken vb. kullanarak basınçlı suya veya yüksek hızlı suya maruz bırakmak.
  • iPhone'unuzu sauna veya buhar odasında kullanmak.
  • iPhone'unuzu bilinçli olarak suya batırmak.
  • iPhone'unuzu önerilen sıcaklık aralıklarının dışında veya aşırı nemli koşullarda kullanmak.
  • iPhone'unuzu düşürmek veya başka darbelere maruz bırakmak.
  • iPhone'unuzu sökmek, vidaları çıkarmak.
Siber Pazartesi (Cyber Monday) Nedir?
Türkiye’de yeni tedbirler devrede işte 30 Kasım kısıtlamaları
ZCWatch V1024 Akıllı Saat İncelemesi: Teknolojiyi kollarınızda taşıyın
Sonraki Haber