Akıllı telefon satışları son on yılın en kötü dönemini yaşıyor!

Akıllı telefon üreticileri son on yılın belki de en zor dönemini geçiriyorlar. Birçok firmanın satış rakamları düşerken Avrupa kıtası bu durumdan en çok etkilenen kıta oldu. Telefon sevkiyatları yıldan yıla yaklaşık yüzde 12 düştü. İşte detaylar.

Counterpoint Research tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, Avrupa akıllı telefon pazarı bu yılın ilk üç ayında 2013'ten bu yana en düşük ilk çeyrek sevkiyat rakamlarını açıkladı. Bölgedeki telefon sevkiyatları yıllık yüzde 12 düşerek ilk çeyrekte 49 milyona kadar gerilemiş oldu.

Samsung, sevkiyatların yıllık bazda yüzde 16 düşmesine rağmen yüzde 35 pazar payıyla Avrupa'nın en iyi akıllı telefon satıcısı liderliğini sürdürdü. Apple yüzde 25'lik bir payla ikinci sırada yer alırken, sadece yüzde altı negatif bir büyüme yaşadı.

Akıllı telefon üreticileri kan ağlıyor

Her iki şirket de birinci çeyrek döneminde yeni cihazları piyasaya sürmüştü. Bu cihazlar Galaxy S22 serisi ile Samsung olurken, üçüncü nesil iPhone SE ile Apple oldu. Xiaomi ise, yüzde 14'lük sevkiyat payı sayesinde üçüncü sırada yer almayı sürdürdü. Ancak sevkiyatları 2021'in ilk çeyreğine göre yüzde 36 düştüğü için yıldan yıla en büyük kaybeden firmalardan oldu.

Avrupa'da ilk çeyrekte pozitif büyüme gösteren tek ilk beş satıcı, Çin merkezli Android akıllı telefon üreticisi olan Realme oldu. Firma, yüzde iki paydan yüzde dört paya, yıllık olarak ise yüzde 67 büyümeyi başardı.

Counterpoint bu araştırma için devam eden bileşen kıtlığı, Çin'deki ek pandemik kilitlenmeler, gerileyen ekonomik koşullar ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş dahil olmak üzere üç aylık düşüşe yol açan bir dizi faktöre de değindi. Bu durumun, özellikle ikinci çeyrekte, yaşam maliyeti konusunda rekor seviyelere ulaştığı için, iyileşmeden önce daha da kötüleşmesi bekleniyor.

Elon Musk'ın yer altı ulaşım sistemi onaylandı! İstanbul'da olsa trafiği bitirebilir!
Traş makinasında babalar gününe özel dev indirim! Kaçıran üzülür
iPhone 17 ekran özellikleri belli oldu, 60 Hz mi 120 Hz mi?
Sonraki Haber