ABD'li müzik şirketleri, AI müzik üreticileri Suno ve Udio'ya dava açtı

Recording Industry Association of America ve önde gelen müzik şirketleri, sanatçılarının eserlerini izinsiz kullanarak eğitilen AI müzik üreticileri Suno ve Udio'ya karşı dava açtı. Müzik endüstrisi, bu şirketlerin telif haklarını ihlal ettiğini iddia ediyor.

Müzik endüstrisi, Suno ve Udio isimli iki önemli yapay zeka müzik üreticisine karşı resmen savaş açtı. Universal Music Group, Warner Music Group ve Sony Music Group gibi müzik şirketleri, ABD federal mahkemesinde büyük ölçekli telif hakkı ihlali iddialarıyla dava açtı. Davacılar, ihlal edilen her bir eser için 150.000$'a kadar tazminat talep ediyor. Suno'ya karşı açılan dava Massachusetts'te, Udio'nun ana şirketi Uncharted Inc.'e karşı açılan dava ise New York'ta bulunuyor. Suno ve Udio, yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Recording Industry Association of America'nın başkanı ve CEO'su Mitch Glazier, lisanssız hizmetlerin sanatçıların eserlerini izinsiz kullanarak kendi karları için sömürmesinin yenilikçi yapay zekanın vaatlerine zarar verdiğini belirtti. Şirketler, yapay zeka jeneratörlerini ne ile eğittiklerini açıklamadı. Eski bir yapay zeka yöneticisi olan ve şu anda Fairly Trained adlı etik yapay zeka kuruluşunu yöneten Ed Newton-Rex, Suno ve Udio ile yaptığı deneyler hakkında geniş çapta yazılar yazdı. Newton-Rex, bu platformlarla telif haklarına sahip şarkılara çok benzeyen müzikler üretebildiğini belirtti. Şikayetlerde, müzik şirketleri Suno'nun telif haklarına sahip eserleri "eşleştiren" çıktılar üretebildiğini bağımsız olarak tespit ettiklerini belirtti.

Davada verilen örneklerden biri, Suno'nun 1958 tarihli Chuck Berry'nin "Johnny B. Goode" adlı rock hitine çok benzeyen şarkılar üretebildiğini gösteriyor. 1950'ler rock and roll, ritim ve blues, 12 bar blues, rockabilly, enerjik erkek vokalist gibi komutlarla ve şarkı sözlerinin kesitleriyle üretilen şarkılar, neredeyse "Go, Johnny, go" nakaratını birebir kopyalamış durumda. Davacılar, bu tür benzerliklerin Suno'nun telif haklarına sahip eserlerle eğitilmiş olmasından kaynaklandığını savunuyor.

Udio'ya karşı açılan davada benzer örnekler sunuluyor ve Udio'nun Mariah Carey'nin "All I Want for Christmas Is You" şarkısına benzeyen onlarca çıktı üretebildiği belirtiliyor. Mariah Carey'ye benzer sesler üreten Udio, halkın dikkatini çekmiş durumda. RIAA baş hukuk müşaviri Ken Doroshow, Suno ve Udio'nun ihlallerinin tam kapsamını gizlemeye çalıştıklarını belirtiyor. Suno'ya karşı açılan davada, AI şirketi eğitim verilerinde telif haklarına sahip materyalleri kullandığını inkar etmemiş, ancak bu verilerin "gizli iş bilgileri" olduğunu söylemişti.

Birçok önde gelen yapay zeka şirketi, araçlarını nasıl eğittikleri konusunda yoğun bir inceleme altında. Bu şirketler genellikle "adil kullanım" doktriniyle korunduklarını savunuyorlar, ancak mahkemelerin bu konuda ne karar vereceği henüz belirsiz. OpenAI gibi büyük oyuncular, sanatçılar, yazarlar, programcılar ve diğer hak sahipleri tarafından açılan bir dizi telif hakkı ihlali davasıyla karşı karşıya.

Samsung’dan “Onarım Otobüsü” hamlesi
Motorola, yeni izleme cihazı Moto Tag üzerinde çalışıyor
Samsung'da kriz, katlanabilir telefon üretimi yarıya düşebilir
Sonraki Haber