570 bin web sitesi kurulacak
Türkiye'deki 1 milyon 300 bin firmadan sadece 130 bininin web sitesi var. Yeni Ticaret kanunu, web tasarımcılarına yarayacak
Acerpro Bilişim Çözümleri Yazılım ve Danışmanlık Limited Şirketi Genel Müdürü Fatih Acer, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu'nun, her sermaye şirketine bir internet sitesi kurma yükümlülüğü getirdiğini ve buna göre Türkiye'de 570 bin yeni web sitesi kurulacağını bildirdi.
Acer, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun şirketlere bilişimle ilgili getirdiği değişikliklere ilişkin yaptığı açıklamada, ''1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek Türk Ticaret Kanunu her sermaye şirketine bir internet sitesi açma yükümlülüğü getiriyor'' dedi. Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 300 bin firma olduğunun tahmin edildiğini belirten Acer, şöyle devam etti:
''Bunun 700 bini sermaye şirketi. Türkiye'de 130 bin firmanın web sitesi olduğu biliniyor. Bu 1 milyon 300 bin firma dikkate alındığında yüzde 10'unun web sitesi olduğunu gösteriyor. Ancak bunun ne kadarı sermaye şirketi o bilinmiyor. Dolayısıyla 130 binin 700 binlere çıkması lazım. Bu ciddi bir oran. Bilişim sektörü altın değil elmas çağına doğru gidiyor. Daha önce yapılması gereken bir yasaydı. Bunun kurumlara ve firmalara katacağı çok artısı var. Firmalar yaptıkları hizmeti veya ürünü yurt içi ve yurt dışında tanıtamıyor. İnternet sitesi bunun vitrini olacak. Firmalara yaptıkları hizmet veya ürünü yurt içi ve yurt dışında tanıtma imkanı sağlayacak. Firmalara ilk önerilerimden biri, İngilizce sitelerinin mutlaka düzgün bir şekilde yapılması. Bu sayede Türkiye'deki bütün firmalar yurt dışındaki arama motorlarında çıkacak."
Acer, firmaların web sitesi için eğitim almaları gerektiğini, bunu sağlayan profesyonel şirketler bulunduğunu belirterek, ''Kim web sitesini daha iyi yaparsa, rakiplerine göre 3-5 adım önde olacak. O yüzden profesyonellerle çalışılması şart. Bu işi yapacak kişi bir yıl çalışırsa internet sitesini kabaca öğrenmiş olur. Sonra detaylarını çalışır. Firmaların mutlaka buna önem vermeleri lazım. Biz web sitelerine firmaların haftanın yarım gününü ayırmalarını öneriyoruz. 'Bu hafta web sitesi için ne yapacağım, nerelerde tanıtım yapacağım, önceliklerim ne olacak, o hafta web sitesi için aksiyonlar neler', bunların planlaması yapılarak, stratejilerin belirlenmesi gerekir.''
Web sitesinin firmalara maliyetinin göreceli olduğunu belirten Acer, paket internet sitelerinin yanı sıra profesyonel bir tasarım ve içeriği özgün sitelerin de bulunduğunu söyledi.
Acer, ''Bir web sitesinin maliyeti yıllık 200-300 liradan başlıyor, 300 bin liraya kadar çıkıyor. Maliyeti sitenin tasarım ve içeriği belirliyor. Ortalama profesyonel bir tasarım ile görselliği ve içeriği daha özgün kurumsal bir site olacaksa, onun da ortalama maliyetleri 4-5 bin lira ile 10 bin lira arasında'' dedi.
''ALTYAPININ İYİ HAZIRLANMASI LAZIM''
Paket sitelerin standart olduğunu ve herkesin kullandığı tasarımların kullanıldığını, özgün bir sitede ise o firmaya özgün tasarım yapıldığını anlatan Acer, ilk defa site yaptıranların internet teknolojilerini öğrenebilmesi için paket site ile başlayıp, öğrendikten sonra daha özgün siteler yaptırmaları önerisinde bulundu.
Acer, bu uygulamanın bilişim sektörü için iyi bir iş hacmi oluşturacağını, ayrıca bunun bir de reklam piyasası bulunduğunu, o zaman Türkiye pazarının daha çok yaygınlaşacağını söyledi.
Yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre internet sitesine ilişkin düzenlemenin yasa yürürlüğe girdikten bir yıl sonra 1 Temmuz 2013 tarihinde geçerli olacağını hatırlatan Acer, uygulama süresi verilmesinin altyapının hazırlanması için önemli olduğunu söyledi.
Fatih Acer, firmalara web sitesi hazırlatırken nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda da şu önerilerde bulundu:
''İyi bir web sitesinin tanımı iyi bir tasarım ve iyi bir yazılım altyapısının olması lazım. Bilgilerin güvenliğinin iyi sağlanması lazım. Siteye gelen ziyaretçilerin firmanın sunduğu ürün ve hizmeti iyi anlayabilmesi için sitede yer alan içeriklerin kolay anlaşılır olması lazım.
İyi bir web sitesi hazırladıktan sonra ziyaretçisinin ilgisini artırmak için de arama motoru pazarlaması, e-mail pazarlama, sosyal ağ pazarlaması yapılmalı. Sitede, editoryal çalışmalara önem verilmeli, mutlaka her ay yeni içerikler eklenmeli. İnternet reklamları yapılmalı. Bu aşamadan sonraki çalışma ise sürekli web sitesiyle ilgili yazılım geliştirme olabilir. İdeal sistem her sene sitenin tasarımının yenilenmesi. Ayrıca web sitesi yöneticisi olması da şart. Yönetici her hafta düzenli toplantı organize ederek bütün stratejileri belirleyip yönlendirmeleri yapmalı.''
WEB SİTESİ YAPTIRMAYANA HAPİS VE ADLİ PARA CEZASI
Acer, yasanın firmaların web sitelerinin kurulmasına yönelik maddesinin 1 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe gireceğini, bu tarihten itibaren 3 aylık da bir hazırlık süresi tanındığını hatırlatarak, kanunda, bu tarihe kadar internet sitesini oluşturmayan veya internet sitesi mevcut ise sitenin bir bölümünü bilgi toplumu hizmetlerine ayırmayan anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin 6 aya kadar hapis ve 100 günden 300 güne kadar adli para cezasıyla, internet sitesine konulması gereken içeriği usulüne uygun bir şekilde koymayan ilgililerin de üç aya kadar hapis ve 100 güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılmasının öngörüldüğünü anımsattı.
Fatih Acer bu nedenle firmaların hazırlık sürecini iyi değerlendirerek, web sitelerini hazırlamaları önerisinde bulundu.
Yeni TTK'nın sermaye şirketlerinin web şirketi kurmasına ilişkin 1524. maddesine göre, her sermaye şirketi, bir internet sitesi açmak, şirketin internet sitesi zaten mevcutsa bu sitenin belli bir bölümünü pay sahibini, küçük yatırımcıyı, alacaklıyı ve şirkette menfaati olan kişileri ilgilendiren tüm bilgiler, Genel Kurul toplantısı belgeleri ve çağrıları, yıl sonu ara dönem finansal tabloları ile birleşme, bölünme bilançoları, denetleme raporları, değerleme raporları, rüçhan hakkı kullanma çağrıları, tasfiyeye ilişkin ilanları, iptal davası ilanları ve benzeri bilgilere ayırma yükümlülüğü taşıyor.